Bild Ebba Hansson
Ebba Hansson åkte på utbyte till Almaty samma dag som demonstrationerna startade. Hon är en av 20 svenskar i hela Kazakstan. Ergo har pratat med henne om den turbulenta första tiden.
Foto: Privat

Ebba ny student i krisens Kazakstan


Starten på utbytesterminen i Kazakstan blev inte riktigt som hon hade tänkt sig. Ebba Hansson landade mitt i sammandrabbningarna mellan demonstranter och militär. Efter att ha hört skottlossning utanför campus, gömt sig i en källare och varit utan både internet och telefoni ser hon nu fram emot att undantagstillståndet tar slut och att universitetet ska öppna.

– Vänta, nu kom det ett meddelande i högtalarna. Jag måste bara hitta någon som pratar ryska, säger Ebba Hansson i videochatten på messenger. Hon går ut i korridoren för att leta upp nån som kan översätta. Idag visar det sig vara lugnt, meddelandet rör bara något om covid och masktvång. Men de senaste dagarnas händelser har lärt henne att sådana här utrop i högtalarna ska tas på allvar.

Den första tiden på utbytesterminen i Kazakstans största stad Almaty har minst sagt varit turbulent. Samma dag som hon landade utbröt häftiga demonstrationer. Den utlösande faktorn var höjda bränslepriser men demonstranterna protesterade också mot landets auktoritära styre. Presidenten uppmanade militär att skjuta mot demonstranterna och fick senare också hjälp av ryska styrkor. Över hundra personer har enligt P3 nyheter dödats i sammandrabbningarna i Almaty.

"Jag såg hur alla som pratar ryska fick panik."

Till följd av händelserna har ingen i staden fått gå ut. Ebba har varit fast på campus, men har ändå fått uppleva krisen på nära håll.

– Vi satt och drack te häromdagen och då kom just ett sånt här meddelande i högtalarna. Jag såg hur alla som pratar ryska fick panik. De översatte och berättade att vi var tvungna att evakuera. Då var sammandrabbningarna mellan protestanterna och militär precis här utanför på gatan.

Ebba och de andra 45 studenterna på campus leddes genom mörkret in i en källare. Där fick de sedan sitta i några timmar för att vänta ut protesterna. Det blev kvavt. De var tvungna att öppna dörren och sitta knäpptysta i mörkret. Ebba berättar att hon inledningsvis var rädd. Hon var också orolig över att inte kunna nå sin familj hemma i Sverige. Vid tiden för evakueringen fanns varken internet eller fungerande telefonnät i staden.

– Det värsta var att vara så avskärmad från familjen. Jag visste också att de skulle vara oroliga eftersom jag inte svarade.

Tiden i källaren var dock inte bara obehaglig, utan också fin. När två kazakiska tjejer fick höra att Ebba var från Sverige var isen bruten. Det visade sig att de själva varit på utbyte i Uppsala tidigare.

– De visade bilder från Uppsala och sa att vi skulle låtsas att evakueringen i källaren var en Flogstafest.


Ebba bondade snabbt med Delbar och Savsan när de fick reda på att hon kom från Uppsala. Här syns de i källaren under evakueringen där de låtsades att de var på Flogstafest för att avdramatisera händelsen. Foto: Ebba Hansson

När de senare kunde lämna källaren fick de också byta rum till några som inte vätte mot gatan för att inte riskera att bli skjutna genom fönstret.

"En dag fick vi en hink potatis, en hink lök och några köttstycken"


Annons

Annons


Ebba är glad att hon inte varit vegetarian då den kost de varit begränsade till innehållit mycket kött. Här syns hästsoppan. Foto: Ebba Hansson

Tiden på campus har sedan dess varit ganska lugn förutom några små oväntade händelser. En morgon blev de till exempel väckta av militär.

– De kollade våra pass och tittade igenom bilderna på våra telefoner. Jag tror de letade efter demonstranter.

Eftersom det varit undantagstillstånd och ingen har fått gå ut har Ebba och de andra studenterna fått klara sig på maten och de hygienartiklar som funnits på campus. Ebba som hade planerat att köpa allt på plats när hon landade har fått låna schampo av generösa kazaker. Studenterna har också fått dagliga matleveranser – vissa kanske mer smakliga än andra.

– En dag fick vi en hink potatis, en hink lök och några köttstycken som de andra studenterna kokade soppa på. Jag frågade vad det var för kött, de ville inte riktigt säga men sen kom det fram att det var häst, säger Ebba som petade bort köttbitarna.

Det låter lite som att ni sitter i fängelse?

– Ja, det kändes så häromdagen när jag stod i kö för att hämta min portionspåse med mat, säger hon och fortsätter:

– Men universitetet har tagit väl hand om oss och fixat med mat. Igår fick vi choklad. Det har inte bara varit soppa med kött.


Andra dagar är maten lyxigare, här får de matlådor, bröd, ost, ägg, frukt, coca-cola och choklad. Foto: Ebba Hansson

Situationen i landet ser ut att ha lugnat ner sig. Ebba berättar att man nu kan se bilar på vägarna och att internetuppkopplingen blir allt mer stabil. Fortfarande stängs det dock av under kvällarna, något hon tror man gör för att demonstranter inte ska kunna mobilisera sig.

Undantagstillståndet kommer att lyftas 19 januari vilket innebär att hon då kommer att kunna lämna campus för första gången. Sedan är planen att undervisningen ska dra igång 24 januari, två veckor senare än vad som var planerat. Så länge som UD inte avråder från alla resor till landet, gäller Ebbas försäkring och hon kan stanna. Något hon också planerar att göra.


Ebba läser en master i industriell ledning och innovation. Tanken var att hon skulle läsa sådana kurser i Almaty, men då utbytet sköts upp till följd av corona har hon redan läst klart dessa. Nu kommer hon i stället att läsa ryska, idrott och en kurs i persuasive communication (Ergo lovar följa upp vad det var för innehåll i den kursen). Foto: Ebba Hansson

Det var den dramatiska naturen med höga berg och möjlighet till skidåkning som fick henne att söka sig till Kazakstan – och det är något hon vill få uppleva. Trots att starten inte riktigt blev som hon hade tänkt har hon i alla fall fått nya vänner. Ebba berättar att alla kazaker nästan ursäktat sig och intygat att det Kazakstan hon nu fått uppleva inte är den verklighet de känner till. Landet har varit fredligt i över 30 år. Studenterna har nu lovat henne att visa deras Almaty med alla mysiga kaféer, pubar och parker så fort undantagstillståndet är över.

– Jag har ju inte fått uppleva något av staden, men jag har fått uppleva gästvänligheten från alla kazaker. Det har blivit en extrem gemenskap. Källarincidenten gjorde att jag tvingades prata med alla. Vi kom varandra så mycket närmare efter att ha delat den upplevelsen.

Läs mer

2024-11-04 13:29
När anmälan stängdes den 15 oktober hade drygt fem procent mer, eller knappt 13 000 personer fler, sökt till…
2024-10-30 09:48
Studentkåren Rindi, ansluten till Uppsala universitets Campus Gotland, står för närvarande utan ordinarie ordförande -…
2024-10-22 13:02
Många prefekter tillträder sina roller innan de är färdiga med prefektprogrammet - och upplever bristande undervisning i…