Ekström Norén
"Vi har lusläst uttalandet för att förstå vad det i enskilt fall kan innebära.", säger Uppsala universitets prorektor Coco Norén (t.h.). Vänster i bild syns utbildningsminister Anna Ekström.
Foto: Ninna Andersson/Lina Svensk

“Universitetet kommer inte kasta ut enskilda studenter”


I onsdags meddelade regeringen att forskningssamarbete med Ryssland och Belarus ska upphöra. Uppsala universitet kommer därför att avsluta samarbetet med länderna forskningsnätverket Baltic University Programme. Studenter som kommer från Ryssland och Belarus som redan pluggar i Uppsala ser ut att få läsa vidare.

Det var under regeringens pressträff i onsdags som utbildningsminister Anna Ekström meddelade att allt forskningssamarbete med Ryska och Belarusiska institutioner ska upphöra.

Exakt vad detta kommer innebära för Uppsala universitet är i dagsläget ganska oklart, säger prorektor Coco Norén, som också samordnar universitets arbete i den den krisgrupp som bildats för att hantera den här typen av frågor. I eftermiddag har rektorerna kallats till möte med utbildningsministern där de förhoppningsvis får veta mer.

Framförallt har man tolkat ministerns uttalande som att det främst rör forskningsområdet. Hittills har man beslutat att ett avsluta samarbetet med Ryssland och Belarus i forskningsnätverket Baltic University Programme.

– Där kommer vi att frysa avtalen. Vi har också tittat på vad det finns för avtal på lägre nivåer. Det som gör saken svår är att det också finns olika typer av samarbeten med eller utan avtal. Där blir det en bedömning från fall till fall.

"Vi måste ju följa andan i de sanktioner som införs. Vi kan inte som myndighet arbeta emot."


Annons

Annons

Uppsala universitet har också utbytesavtal med ryska universitet. I dagsläget ser det ut som att dessa studenter, som redan är på plats här i Uppsala, får läsa vidare.

– Universitetet kommer inte kasta ut enskilda studenter, de är ju våra studenter. Det är dock ganska troligt att de blir drabbade av sanktionerna men det är ju följdeffekter av andra beslut som ligger utanför vår sektor.

Vissa av de som bekostar sin utbildning själva kanske är avstängda från swiftbetalningssystemet. Kommer ni ta hänsyn till att de inte kan betala?

– Vi måste ju följa andan i de sanktioner som införs. Vi kan inte som myndighet arbeta emot. Däremot om enskilda individer vill sträcka ut hjälpande händer – det är inte universitetets sak.

Hon berättar vidare att man har kontakt med studenterna och ser till att det finns tydligt med information om var de kan vända sig om de har frågor. Man har också skickat ut information till framförallt Ukrainska forskare och studenter att de kan vända sig till Studenthälsan för att få hjälp.

Läs mer

2023-10-04 09:54
Har du eller någon du känner en funktionsvariation och studerar vid Uppsala universitet?
2023-10-02 08:46
Efter ett rafflande konstituerande fullmäktige (konst-fum) i maj är det dags att sätta igång arbetet för det nya…
2023-09-26 09:35
Den senaste tidens våldsvåg i Uppsala har lett till oro bland invånarna. Många studenter är ofta out-and-about och rör…