Jacob Färnert
Hade Uppsala studentkår bara lyckats värva tre till medlemmar på ekonomisk-historiska institutionen hade de fått ha kvar den.
Foto: Sandra Gunnarsson

Uppsala studentkår tappar institution


Uppsalaekonomerna vinner ny mark när de kniper kårstatus för ekonomisk-historiska institutionen med bara två medlemmars marginal. För Uppsala studentkår innebär det inte bara mindre inflytande, utan också ett tapp på 60 000 kronor om året.

Vart tredje år ansöker studentkårerna om kårstatus. Det är efter dessa ansökningar som det står klart vilken kår som ska representera studenterna på de olika institutionerna.

Den senaste åren har det rått konkurrens mellan Uppsala studentkår och Uppsalaekonomerna som båda varit intresserade av samma institutioner. Uppsalaekonomerna har gått vinnande ur denna strid – 2016 fick de ta över nationalekonomiska institutionen och tre år senare även statistiska institutionen. Ekonomisk-historiska institutionen har fortfarande legat under Uppsala studentkår.

När resultatet efter årets ansökningsprocess presenterades stod det dock klart att Uppsala studentkår tappar även den.

– Det är inte alls roligt. Vi har jobbat strategiskt med det här ända sedan 2019 men så gick det inte som planerat, säger Jacob Färnert, ordförande i Uppsala studentkår, som hade önskat att Uppsala studentkår skulle lyckas vinna tillbaka nationalekonomerna och statistikerna samt behålla ekonomisk-historiska institutionen.

Det är kåren med flest medlemmar på respektive institutionen som vinner. I fallet med ekonomisk-historiska institutionen var det jämnt – Uppsalaekonomerna hade 74 medlemmar, Uppsala studentkår 72.

"Eftersom det inte är en så stor ekonomisk förlust kommer vi klara av den genom att göra mindre anpassningar."

 

Jacob Färnert, ordförande Uppsala studentkår. Foto: Sandra Gunnarsson


Annons

Annons

Eftersom kårernas bidrag från universitetet är beroende av hur många studenter de representerar, innebär tappet en ekonomisk förlust för Uppsala studentkår. Runt 60 000 per år kommer istället tillfalla Uppsalaekonomerna. Jacob Färnert tar de minskade intäkterna med jämnmod.

– Eftersom det inte är en så stor ekonomisk förlust kommer vi klara av den genom att göra mindre anpassningar. Jag har sagt till personerna som jobbar med studiebevakning att det inte kommer innebära några konsekvenser. Det kommer också fler studenter till universitetet vilket får intäkterna vi redan har att öka.

Nu vann ju Uppsalaekonomerna ytterligare en institution. Vad tror du de gör bättre än Uppsala studentkår?

– De har en verksamhet som deras studenter uppskattar. Studenterna kommer också i kontakt med kåren i början av sina studier.

Det är också gratis att vara medlem i Uppsalaekonomerna. Är det något ni funderat på?

– Ja, det är något vi diskuterat. Samtidigt utgör våra medlemsintäkter också en viktig del av våra budget.

Nästa kårstatusansökan ska in om tre år. Jacob Färnert hoppas att man då kan vinna tillbaka de förlorade institutionerna. För att lyckas med det måste man attrahera fler medlemmar.

– Jag tror vi måste jobba mer systematiskt, ha en person på kansliet som arbetar med frågan, jobba mer med våra kårföreningar och bli en mer attraktiv organisation, säger Jacob färnert och fortsätter:

– Många förstår inte vad vi gör och därför vill de inte vara med i kåren. Om vi gör ett bättre påverkansarbete tror jag att vi får fler medlemmar.

Läs mer

2024-12-17 10:20
Den första februari 2025 tillträder Hans Adolfsson som ny rektor vid Stockholms universitet. Som efterträdare av hans…
2024-12-16 13:03
Vissa utbildningar är mer populära än andra på Tinder. Det meddelar företaget själva i ett pressmeddelande i samband med…
2024-12-10 09:53
En ny rapport från fackförbundet Sveriges Universitetslärare och Forskare (SULF) visar att svenska lärosäten har…