Bild
“Om jag inte känner mig säker, varför skulle jag flytta tillbaka till ett land som inskränker mina mänskliga rättigheter?”, säger Lisa Khaidarova som läser hållbar utveckling vid Uppsala universitet och inte vill flytta tillbaka hem till Ryssland.
Foto: Privat

Sanktionsdrabbade ryska studenter tvingas bunkra kontanter och konserver


Frysta bankkonton, en kraftigt försvagad valuta och en rädsla för att behöva återvända hem till Ryssland. Ergo har träffat Lisa Khaidarova och Irina Elina som nu har svårt att fullfölja sina utbildningar och förlänga sina visum till följd av sanktionerna mot landet.
– Eftersom valutakursen sjunkit markant så är mina pengar inte värda någonting och de pengar jag sparat kan jag inte längre komma åt, säger Irina Elina.

Sanktionerna som införts mot Ryssland har slagit hårt mot många ryska studenter i Sverige. En av de som drabbats är Lisa Khaidarova som har fått sina tillgångar låsta till följd av att Mastercard och Visa utökat sanktionerna och blockerat alla ryska bankkort.

– Mina föräldrar försörjer mig och betalar för mina studier i Sverige men på grund av de nya sanktionerna har jag inte längre tillgång till mina besparingar. Jag har räknat på det och har så jag klarar mig i en och en halv månad, sen vet jag inte vad jag ska göra, säger hon när vi ses på ett café i Uppsala.

Det är många som visat förståelse och empati för Lisa Khaidarovas situation. Vänner och bekanta har erbjudit henne finansiellt stöd och lärare på institutionen har tillhandahållit nödvändig information. Trots att hon är övervägande nöjd med hur Uppsala universitet hanterat situationen tycker hon fortfarande att det är ett felaktigt beslut av Sverige att införa sanktioner som på sikt kommer utesluta ryska studenter från universitetet.

– Om man inte utbildar människor kommer de att hamna i den procentandel som stöttar regimen. Särskilt unga människor behöver utbildas i andra demokratiska stater för att bli de framtida ledare som kan förändra, säger hon.

Varför är det viktigt att utbilda sig utanför Ryssland?

– För det första får man bra erfarenheter och framförallt ett nytt perspektiv. Det gör också att man kan börja jämföra vad som fungerar och vad som inte fungerar. Min generation är uppvuxen med att det inte finns några demokratiska val och i och till följd av den här attityden är det många av oss som aldrig engagerat oss, för vi vet hur det funkar och vad som kommer hända, berättar Lisa Khaidarova.

"det är fel att man inte pratar mer om hur sanktionerna drabbar individer, personer som aldrig varit en del av politiken. Det finns många som skulle haft ett annat medborgarskap om de kunde."


"Bara att jag pratar ut i en tidning i Sverige är straffbart i Ryssland.", säger Lisa Khaidarova. Foto: Privat


Annons

Annons

När Ergo tidigare pratade med prorektor Coco Norén vid Uppsala universitet meddelade hon att de i dagsläget inte kan gå emot restriktionerna och hjälpa de ryska studenterna.

– Jag förstår varför man gör som man gör, även om det drabbar privatpersoner. Samtidigt tycker jag att det är fel att man inte pratar mer om hur sanktionerna drabbar individer, personer som aldrig varit en del av politiken. Det finns många som skulle haft ett annat medborgarskap om de kunde. De har inte valt att tillhöra det ryska folket, säger Lisa Khaidarova.

Upplever du att människor håller dig ansvarig för det som händer i Ukraina?

– Vi har aldrig pratat om politik i Ryssland så att flytta någonstans och få frågor om det är väldigt konstigt för mig. Förut kände jag ett ansvar att berätta för människor om den andra sidan för man började känna att vi hade makt att förändra någonting om vi gjorde det. Men när detta hände, och alla oberoende informationskällor förbjöds, försvann alla tecken på demokrati som börjat dyka upp. Vi vill ta ansvar, vi försökte ta ansvar, men ingen tillåter oss, berättar hon.

Vidare förklarar Lisa Khaidarova att hon alltid känt sig trygg och hemma i Sverige. Hon känner sig välkommen och gör det fortfarande. Att flytta tillbaka till Ryssland är inte ett alternativ just nu.

– Situationen i Ryssland och den lagstiftning som finns, inskränker mina mänskliga rättigheter. Bara att jag pratar ut i en tidning i Sverige är straffbart i Ryssland. Om jag inte känner mig säker i mitt hemland, varför skulle jag flytta tillbaka? Det känns faktiskt skrämmande, säger hon.

En annan student som drabbats hårt av sanktionerna är Irina Elina som flyttade till Sverige i augusti. Under sin studietid har Irina fått ekonomiskt stöd av familjen i Ryssland. Vid sidan av studierna har hon arbetat på en nation i Uppsala, någonting som blivit allt svårare när nationen inte längre kan betala ut hennes lön.

– När jag arbetar så stannar pengarna i nationen. De har inte möjlighet att betala ut till en bank utanför Sverige och de kan inte heller betala mig kontant. Jag har försökt skaffa ett svenskt bankkonto men det tar lång tid, och så länge jag väntar kan jag inte få betalt, berättar Irina Elina.


“Mitt visum går ut i mitten av juni och jag är inte välkommen i Ryssland på grund av mina politiska åsikter. Jag vet inte vad jag ska göra”, säger Irina Elina som läser masterprogrammet i water engineering vid Uppsala universitet. Foto: Privat

"Jag är rädd att krisen kommer leda till att vanliga människor som står bortom de politiska stridigheterna kommer hamna i extrem fattigdom"

Det är inte enbart den ekonomiska situationen som gör att Irina Elina känner sig uppgiven och stressad. Hon är medveten om att hon inte kan förlänga sitt visum utan dokumentation som styrker att hon kan försörja sig själv. Hon förstår också att hennes politiska åsikter gör det svårt för henne att återvända till Ryssland.

– Eftersom valutakursen sjunkit markant så är mina pengar inte värda någonting och de pengar jag sparat kan jag inte längre komma åt. Det är därför omöjligt just nu att bygga upp den summa pengar som behövs för att förlänga mitt visum.

Irina Elina vill stanna kvar i Sverige och skulle tack vare sin utbildning kunna få jobb. Planen har alltid varit att bo kvar och på så sätt kunna försörja sin familj hemma i Ryssland.

– Detta sätter stor press på mig för min familjs öde ligger i mina händer. Jag är glad att jag åtminstone kan prata med min familj just nu men man vet aldrig vad som händer imorgon, säger hon.

Trots att situationen är svårhanterlig för många, menar Irina Elina att Uppsala universitet har varit ett bra stöd.

– Mina lärare har stöttat mig och fortsatt behandla mig på samma sätt som tidigare. Jag skäms för att säga att jag är från Ryssland men det har visat sig att inte hela världen är emot det ryska folket. Det som också är bra är att Uppsala universitet erbjudit psykologiskt stöd. Ett universitet i mitt hemland hade aldrig gjort det, åtminstone inte för tio år sedan när jag studerade där, berättar hon.

Vidare förklarar Irina att hon tycker det är svårt att följa med i nyhetsbevakningen och att hon inte alltid får den information hon behöver i tid.

– Jag känner mig lite utlämnad. Jag försöker följa nyhetsbevakningen för att inte gå miste om någon information men det är svårt. Jag vaknade upp på söndagen med nyheten om att Mastercard och Visa utökat sanktionerna. Vad kan jag göra? Jag har goda vänner som hjälpt mig mycket och jag fick helt enkelt preppa med konserver och kontanter. Men varje bankomat har en gräns så jag fick ta ut lite i taget fram till att det inte fungerade längre.

Irina Elina förstår varför sanktionerna införts och hoppas att de kommer vara effektiva. Samtidigt tror hon att de kommer slå mot dem som förtjänar det minst.

– Sanktionernas biverkningar kommer påverka vanliga människor. Jag är rädd att krisen kommer leda till att vanliga människor som står bortom de politiska stridigheterna kommer hamna i extrem fattigdom. Den ekonomiska krisen är mycket allvarlig. 

 

Läs mer

2024-12-17 10:20
Den första februari 2025 tillträder Hans Adolfsson som ny rektor vid Stockholms universitet. Som efterträdare av hans…
2024-12-16 13:03
Vissa utbildningar är mer populära än andra på Tinder. Det meddelar företaget själva i ett pressmeddelande i samband med…
2024-12-10 09:53
En ny rapport från fackförbundet Sveriges Universitetslärare och Forskare (SULF) visar att svenska lärosäten har…