Alexander Wilson van Deurs Vänsterstudenter
Alexander Wilson van Deurs, 21 år, är andranamn på Vänsterstudenters lista. Han läser pol kand.
Foto: Lina Svensk

Vänsterstudenter: “För ett jämlikt och rättvist studentliv”


Ta tillbaka kontrollen över campuskaféerna, inför en ledig dag efter tentaperioder och se till att universitetet erbjuder gratis mensartiklar på alla campus – det är de tre frågor som nystartade partiet Vänsterstudenter vill fokusera på.

Är ni ett helt nystartat parti eller är det Vänsterns studentförbund som återuppstått?

– Det är ett helt nytt! Det förra hade en annan politisk ideologi. Vi är en underorganisation till Vänsterpartiet som heter Vänsterns studentförening, men vi ställer upp i kårvalet som Vänsterstudenter.

Varför ställer ni upp i kårvalet just i år? Är det en tillfällighet att det sammanfaller med valåret?

– Ja, det är en tillfällighet. Vi var ett gäng som tyckte det behövdes en starkare vänsterröst i kåren och valde att gå samman för att bli den rösten.

Vad tycker ni är viktigast att förändra vid Uppsala universitet?

– Vi tycker att kåren måste få en starkare roll och få mer inflytande. Universitetet måste ge studenterna det utrymme de har rätt till.

Vad tycker ni är viktigast att förändra på själva kåren?

– Att kåren ska bli mer som ett fackförbund för studenter som arbetar för studenters rättigheter. Vi tycker att kåren har gått åt samma håll som mycket annat i samhället – mycket medlemsförmåner, ett kundtänk kring vad man ska få ut av att gå med i kåren – och det är något vi skulle vilja komma bort från. Vi skulle gärna se att när man tänker på Uppsala studentkår så ska man tänka på ett fackförbund för studenter, en verksamhet som arbetar med studenters rättigheter, för konkreta reformer som faktiskt förbättrar.

Är det inte bra att ha incitament för att gå med i kåren då? Många studenter vet ju knappt vad kåren är, men med lite “added bonuses” kanske man blir mer villig att betala kåravgiften?

– Det handlar ju om hur man ska se på Uppsala studentkår. Om man går med för att få sitt CV granskat, eller för förmånen att få rabatterade lunchpriser så kommer man se kåren mer som en bra organisation som gör lite saker, men inte som ett fundament för varför ens studieliv ser ut som det gör och varför man har de rättigheter man har som student. Vi är helt övertygade om att om studenter fick information om hur mycket jobb Uppsala studentkår har gjort historiskt och fortfarande gör så skulle de gå med för mer än medlemsförmåner.

Kan man ens få sitt CV granskat av kåren?

– Just om Uppsala studentkår gör det vet jag inte, men jag vet att andra studentfack erbjuder det.

"Kåren har historiskt sett jobbat för studenter inom ett brett spektra av frågor och vi vill återigen se att kåren blir en organisation som gör det."

 


Annons

Annons

Vad får man om man röstar på Vänsterstudenter?

– Man får en väldigt stark röst för ett jämlikt och rättvist studentliv. Man får ett kårparti som kommer arbeta för konkreta reformer och som kommer driva studentpolitiska frågor även utanför kåren och påverka de som faktiskt sitter på makten. Vi vill se väldigt klassiska studentfrågor i fokus. Fler studentbostäder, billigare kollektivtrafik, mer pengar till Studenthälsan, men vi vill även se konkreta reformer på universitetet. Och därför går vi till val på tre konkreta reformer som vi ska arbeta för att genomföra.

Vilka är det?

– För det första vill vi ta tillbaka kontrollen över kaféerna på campus. Det är helt orimligt att ett företag med monopolställning ska kunna ta ut ockerpriser på bekostnad av studenter och göra vinst på det när de lika gärna kan drivas av studenter, kåren eller universitetet. Sen vill vi också se en ledig dag efter tentaperiod. Det är helt orimligt att man som student förväntas ha en intensiv tentaperiod, skriva en tenta och sen direkt på morgonen därefter kliva upp och gå på föreläsning inom ett nytt område. Man ska få fira att man skrivit tenta och ha en ledig dag efter. Den sista reformen är gratis mensartiklar på alla campus. Vi tycker inte att mensartiklar borde vara en kostnadsfråga för individen och därför något universitetet borde stå för.

Så universitetet ska bekosta mensartiklar för alla studenter med mens?

– Jag vet att sådana kostnadsfrågor kan vara knepiga, men vi anser att universitetet ska få ansvar att hitta en lösning på frågan. Antingen anser de att det redan finns utrymme i budgeten eller så får de gå till staten och be om extra stöd för att ge studenter gratis mensartiklar. Det kanske inte är en vinst som kommer snart om pengarna inte finns, men det är något vi kommer jobba för och hoppas att universitetet vill jobba med oss för.

Tycker ni att det är rimligt att skattebetalarna ska bekosta studenters mensartiklar? Det är ju ändå vuxna personer.

– Vi tycker att det är jätterimligt. Det kan liknas vid mycket annat som är skattefinansierat och som bekostas av oss som samhälle. Vi tycker att vi ska ha gemensamma lösningar på gemensamma problem och vad är mer gemensamt än att ha mens? Det är ändå lite mer än 50 procent av studenterna som har det och då tycker vi att det är rimligt att universitetet eller staten eller kommunen går in och hjälper till.

Ska campuskaféer och mensartiklar vara fokus för en organisation vars kärnverksamhet är studiebevakning?

– Vi tycker att kåren borde jobba på att verkligen förbättra för studenterna inom alla områden. Och vilken annan organisation än just studentkåren kan jobba för sådana frågor? Kåren har historiskt sett jobbat för studenter inom ett brett spektra av frågor och vi vill återigen se att kåren blir en organisation som gör det.

Vilka skulle ni kunna tänka er att samstyra med om ni får möjlighet att bilda styrelse efter valet?

– Vi kan samstyra med S-studenter och UUS. Vi kan absolut inte tänka oss samarbeta med AFK eller Högerpartiet.

Läs mer

2024-09-04 11:25
Är du Ergos nya skribent?   Tidningen Ergo är en av Uppsalas största studenttidningar, med många framstående…
2024-09-02 15:29
Tisdag den 9 september gästar Antikrundan Uppsala och Botaniska trädgården. Förberedelserna är i full gång och SVT:s…
2024-09-02 12:39
Välkommen hit, välkommen hem och så vidare.