Annons
Oktoberfest på Västgöta nation
Foto: Vilhelm Hayen

En kväll på Västgöta nation i sann Oktoberfest-anda


50-meters långbord, rutiga dukar, magar som ska rymma litervis med öl serverade i tunga sejdlar. Ungefär så tänker jag mig en riktig Oktoberfest. Traditionen finner sitt ursprung 1810 i München, sydtyska Bayerns huvudstad, då stadens invånare bjöds in att delta i festligheterna kring bröllopet mellan Prins Ludwig av Bayern och Therese av Sachsen- Hildburghausen.

Henrik Bomark, Västgöta nations tredje kurator

Denna tyska tradition väcks till liv varje höst på Uppsalas nationer och Ergo tog tempen på Oktoberfestfirandet på Västgöta nation, en halvkylig kväll i (tro det eller ej) oktober tillsammans med tredje kurator Henrik Bomark. 

Jag har förstått som att det finns en tradition av oktoberfest-firande här på VG?

- Dels på hösten, men sen även “Tirolborg” på Valborg, det här är egentligen en minivariant av vad vi gör då. På Valborg råder serveringstillstånd på hela gården. Det har varit igång ända sedan jag började engagera mig, med paus under Covid.

VG tycks nästan vara den nation som firar Oktoberfest kanske mest av alla. Hur kommer det sig?

- Det är väl någon som har varit smart, för länge sen, säger Henrik och skrattar.

Orkestern tycks också vara en ansenlig del av lockelsen till just Västgöta Nation.

– De kommer och repar två gånger om året, och sen spelar de här nu på oktoberfest och sen på Tirolborg. De tycker om Oompa-loompa-musik, och det gör väl alla som kommer hit också.

Som restaurangansvarig menar Henrik att det naturligtvis bjuds på anrättningar i sann tysk gastronomisk anda. Det serveras curry- och bratwurst med tillhörande berg av sauerkraut (tyskt surkål).

Om du tar det från början, hur började din nationsresa? Varför föll valet på VG?

– Jag har varit aktiv sen höstterminen 2020. Jag flyttade in med en gammal tredje kurator, och nu sitter man här själv, haha. Det går väl i arv på nåt sätt. Men ja, VG är litet och mysigt, och vi har mycket olika restaurangteman som brukar vara uppskattade. Man lär känna folk otroligt snabbt!

Henrik har dessvärre inte varit på någon studieresa i Bayern för att inhämta gedigna Oktoberfestkunskaper, men säger att han inte skulle tacka nej till möjligheten i framtiden om den fanns.

Kvällen väntas bli kul och fartfylld enligt Västgötas ämbetsman.

– Man hyr sin egen ölsejdel i baren, hel- eller halvliters, och sen lämnar man in den när man vill köpa en öl. Sen kommer orkestern spela med jämna mellanrum och det blir en härlig folkfest!

Den självklara frågan kvarstår. Vilka sejdlar går åt mest, hel- eller halvliters?

– Den är svår. Förstagångsbesökarna brukar nog ta halvliters, men de gamla inbitna västgötarna kör nog endast hel-liters. Jag har faktiskt fått förfrågningar om att stoppa undan några liter-sejdlar så att de inte tar slut.


Annons

Annons

Efter samtalet med Henrik vandrar Ergos utsända vidare till orkesterns tillhåll uppe i husets vindsvåning och lyckas under medlemmarnas sista förberedelser inför kvällens festligheter fånga Per Eriksson, mångårig musikant och ensemblesklarinettist. Runt om oss travar sig tyrolerhattar i drivor och ölsejdlar fyller borden. Från rummets stora fönster syns en ringlande kö av förväntansfulla studenter.

Doktoranden Per är en gammal räv i nationsorkestern där han spelar klarinett. Han har spelat sedan sju år tillbaka, både på Västgöta nation och även under några “Schtocktoberfest” på Stockholms nation.

Hur länge har du varit med och spelat?

– Min första “Tiroler Abend” var 2015, och sen dess har det fortsatt på VG och så några gånger under Stockholms Nations Schtocktoberfest. 

Under kvällen väntas mycket klassisk ompa-bompa: bayersk- och tyrolermusik enligt Per. Det är den klassiska oktoberfestmusiken, som karaktäriseras av blåsinstrument och slagverk och där musiken är snabb och livfull.

Per berättar att orkestern mest ligger i dvala under året, men när det är dags för oktoberfest “kommer alla fram från bakom sina stenar och lirar”. Sedan är det så att säga ide för gänget igen fram till vårens Tirolborg [VGs valborgsfirande, reds. anm.]. Så man har lite “putting the band back together”-känsla varje gång när repetitionerna sker två gånger per år som orkestermedlem

Ölet är liksom tidigare nämnt, en kärna i Oktoberfestfirandet och för orkestermedlemmarna rör det sig främst om hel-literssejdlar som konsumeras, där "vissa står för en större del av konsumtionen och andra för mindre".

Ser man flest hel- eller halvliters sejdlar bland orkestermedlemmarna?

– För min del är det hel-liters. Den är nog vanligast bland alla i orkestern. Men vissa står för en större del av konsumtionen och andra en mindre del.

Innan Per smiter iväg passar vi på att fråga vad som väntar efter spelningen, och det väntas bli både jammande och orkesterefterfest.

Prost!

Oktoberfest - ordlista

Dirndl - Traditionell sydtysk klädsel för kvinnor.

Lederhosen - De läderbyxor som männen bär.

Sejdel - Ett dryckeskärl avsedd för öl. Glassejdeln introducerades 1892 vid Oktoberfest i München i södra Tyskland.

Sauerkraut - Surkål på tyska. Kanske det bästa Tyskland har att erbjuda, efter ölen.

Currywurst - Kryddig korv populär i snabbmatsstuk. Serveras med tillhörande currysås och bröd eller pommes frites. Går att finna på varenda Hauptbahnhof.

Läs mer

2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…
2024-04-05 11:23
Stämningen är god när Ergo kommer till Gunnar Johansson-salen på Blåsenhus. Anton Sánchez Sulejmani, sittande…