Annons
Annons
Jana Paegle är ny journalist på Ergo.
Jana Paegle är ny journalist på Ergo.
Foto: Fredrik Gustafson

Ergo får ny journalist


Ergos redaktion välkomnar Jana Paegle som ny journalist på tidningen. Hon tar med sig sina erfarenheter av både digitala och tryckta media i utvecklingen av vår verksamhet. Här kommer tre snabba frågor för att lära känna Jana lite bättre.

Vad gjorde du innan du kom till Ergo-redaktionen?

Jag tog min kandidatexamen i freds- och utvecklingsstudier här i Uppsala med inriktning på internationell miljöpolitik. Det finns även ett år statsvetenskap från Amsterdam i bagaget ihop med andra extrakurser i kreativt skrivande och ryska b.la! Parallellt med uppsatsskrivandet jobbade jag på P4 Uppland. Nu läser jag min masterutbildning i Rysslands- och Eurasienstudier. Som den mångsysslare jag är har jag också varit verksam på tidningen Uttryck— denna gång i egenskap av webbchefredaktör. Annars har jag skrivit för diverse online- och fysiska magasin såsom KULT, Equalizer, Maïa, Fanzingo och Shortcut. Jag har även skrivit lite manus för både reklamfilm och skolteater liksom noveller. Lyrik som jag pysslat med i två år håller jag dock på med på egen kammare. Annars händer det att jag DJ:ar från kväll till kväll i staden!

Vad ser du mest fram emot med att börja jobba på Ergo?

Det kommer bli ett fullspäckat år tror jag! Det ska bli riktigt spännande att få grotta ner sig i redaktionens och alla skribenters texter, analyser och spaningar liksom att få ta tillfället i akt att ge Ergo en liten reboot. Vi har ju den unika möjligheten att kunna möta, undersöka och granska universitets- och studentväsendet med en inblick som få andra medier har. Dessutom vill vi ha högt i tak och varmt uppmuntra till ett aktivt diskussionsklimat. Vår plattform ska vara studenters demokratiska megafon utåt och där vill jag verkligen bistå.

Vad är dina bästa skrivtips?

Man lever ju sällan som man lär… Om jag ska dela med mig av några mer finstilta skrivtips så tycker jag att styckeindelningen är A och O. Vilka tanketrådar är det som förmedlas i varje stycke? I övrigt finns det hundratals skrivövningar som på det stora hela gör enorm nytta. Ta ett ord ur valfri roman och skriv 100 ord på fem minuter. Sätt dig på ett kafé med en svår spellista och lev dig in i någon annan författares väsen. Testa att fysiskt “skriva av” en gammal text, så märker du säkert att den kommer att göras om radikalt. Byt typsnitt för nya “ögon” på texten! Mitt mest ortodoxa skrivtips är faktiskt att flödesskriva. Att träna på att synkronisera hjärnan med handen utan att döma. Skriva först, redigera sen. Det är onekligen en konst.


Annons

Annons

Läs mer

2023-03-30 14:17
Den 3 april är det dags för Uppsala studentkårs val till fullmäktige. Valutskottet förklarar hur du går tillväga för att…
2023-03-28 17:28
Kaffepriserna sänks med 6 kronor koppen på alla Högskolerestaurangers caféer. Redan på måndag kan studenter njuta av…
2023-03-27 15:17
Hundratals studenter köar för valborgsbiljetter i snöovädret. Ergo tar tempen på de köande och ställer frågor som "Hur…