Annons
Annons
Ergo gav sig ut till Engelska parken för att kolla hur bra koll studenterna har på de nya CSN-villkoren.
Foto: CSN

Har du koll på de nya CSN-villkoren? 


Från den 1 januari 2022 gäller de nya villkoren för CSN-lån, vilket innebär att de studenter som har studielån sen tidigare nu har två lån: ett med de gamla betalningsvillkoren och ett med de nya. Till och med den 30 november kunde man som låntagare slå ihop sina lån till ett för att få samma återbetalningsvillkor för 2023, något som verkar ha flugit under radarn för många studenter. Om man missat detta meddelar CSN att man kan vara lugn - för den 7 januari får man en ny chans att slå ihop lånen på deras hemsida. Detta berör främst de som ska börja betala tillbaka sitt lån 2024. 

Som student behöver man själv godkänna och slå ihop lånen eftersom det inte finns lagstöd för CSN att göra det åt låntagarna. En hopslagning är något som CSN rekommenderar eftersom det medför en enklare och sparsammare återbetalning.

- Ett lån med samma återbetalningsvillkor gör att man vid återbetalning endast betalar en årskostnad i stället för flera.

- Månadskostnaden blir lägre och tiden för återbetalning blir längre.

- Ett sammanslaget lån ger en expeditionsavgift - en administrativ avgift - per år. 

Ergo gav sig ut till Engelska parken för att kolla hur bra koll studenterna har på rekommendationerna från CSN. De flesta vi pratade med hade fått informationen från ett syskon eller en vän, medan andra inte alls hört om rekommendationen om hopslagning av lån.

- Jag hade absolut ingen aning överhuvudtaget. Jag visste att det skulle ändras och jag känner igen datumen men det är ingenting som jag själv djupdykt i eller dubbelkollat. Det kanske är lite på mig också, berättar en av studenterna. 

Se alla studenters svar på Ergos instagram


Annons

Annons

De nya villkoren från 1 januari 2022 jämfört med tidigare år. 
Källa: CSN 

Åldersgränsen för studiemedel har höjts från 56 till 60 år. 

Betalning av lånet är som längst 25 år för båda villkoren men har förlängts för “den kortare tid som återstår till utgången av det år du fyller” 64 istället för 60.  

Lånet kan skrivas av vid utgången av året man fyller 71 jämfört med tidigare 67. 

Läs mer

2024-07-11 13:34
Torsdag den 11 juli kom antagningsbeskedet för de som sökt kurser och utbildningar till höstterminen 2024. Vid Uppsala…
2024-07-08 12:09
AI-användning i studentarbeten har diskuterats hett de senaste åren. Nu lanseras nya AI-verktyg som påstår sig kunna…
2024-07-01 11:17
Enligt den senaste undersökningen från Eurostudent så upplever en tredjedel av studenter vid svenska lärosäten psykisk…