Anton Sanches Sulejmani, S-studenter
Anton Sanches Sulejmani, 23 år, är sittande ordförande på Uppsala studentkår och förstanamn på S-studenters lista.
Foto: Lovisa Sjöström Johansson

S-studenter: "För ett mer heterogent Uppsala universitet."


Ett heterogent universitet som speglar befolkningen, kurslitteratur som inte ruinerar studenter och fler studentbostäder - det vill S-studenter jobba med under mandatperioden 2023/2024.

Vad är enligt er viktigast att förändra vid Uppsala universitet? 
- Förutsättningarna för studierna. Jag vet av egen erfarenhet som person med utomnordisk bakgrund att vi idag på universitetet har en väldigt homogen miljö som vi vill jobba för att göra mer heterogen. Studenter ska oavsett bakgrund känna sig välkomna vid Uppsala universitet. 


Hur tänker ni att man skulle kunna arbeta med den frågan? 
- Vi måste samarbeta med Uppsala universitet för att skapa förutsättningar för en bredare rekrytering. Det är en fråga som universitetet redan jobbar för att utreda internt, så det här arbetet är redan aktuellt att utveckla vidare genom samarbete kåren och universitetet emellan. 


 Vad ser ni som det viktigaste att förändra på kåren? 
- Vi vill som sagt framförallt arbeta för att kåren ska få upp ögonen för bredare rekrytering. Vår studiebevakande sida är redan väldigt levande, så vi vill lägga mer arbete på lika villkors-arbetet. Vi vill också driva mer studentnära frågor, stärka sektionerna och göra kåren mer synlig utåt. Kåren ska vara ett naturligt nav för alla som har åsikter om sin utbildning och studiesituation. 


Om ni ska definiera era viktigaste valfrågor - vad går ni till val på?
- Våra viktigaste frågor berör studenters ekonomiska situation. Kåren måste bedriva ett aktivt arbete gentemot kommun, region och universitet i den frågan. Inflationen äter upp studenternas CSN. Det blir helt enkelt för dyrt. Studenter ska inte behöva välja mellan att arbeta eller studera. Vi vill också arbeta för att Uppsala universitet ska vara ett universitet som är representativt för befolkningen, vilket det inte är idag. 


Regeringen har ju nyligen gått ut med att man gett Boverket i uppdrag att utreda möjligheterna för att minska kostnader vid byggandet av studentbostäder. Hur ställer ni er till det? 
- Vi ser det som positivt att regeringen vill förverkliga fler studentbostäder och har goda intentioner med det. Sen är det onekligen så att det förslag som ligger på bordet, sänkta krav på lägenheter för studenter, skapar en orimlig försämring av studenters boendemiljö. Sen finns det såklart en dialog att ha, men vi anser att en försämring av studentlägenheter som helhet är fel väg att gå. Vi är därför kritiska till det förslag som just nu ligger på bordet. 


Annons

Annons

Vilka kan ni tänka er att samstyra med? Har ni samma hållning som förra året i frågan? 
- Vi tror att kåren mår bäst av stabila majoriteter som kan leda kårens arbete framåt. Där ser vi vårt samarbete med Vänsterstudenter som det mest naturliga valet även fortsättningsvis. Med det sagt så ser vi ett värde i att även ta vara på den kompetens som finns hos UUS, och vi är därför inte främmande för att samarbeta även med dem. Det enda partiet vi inte kan tänka oss att samarbeta med är Högerpartiet - där är vår dörr helt stängd.


Du är förstanamn på S-studenters lista även i år. Är du intresserad av att åta dig uppdraget ytterligare en mandatperiod om du skulle få förnyat förtroende? 
- Jag är S-studenters kandidat till kårordförande och jag, och vi som parti, söker det förtroendet igen. Vi anser att organisationen behöver stabilitet och lugn i toppen. Ett byte i det här läget skulle orsaka förvirring och destabilisera det arbete som gjorts de senaste åren i kåren. 


Ni beskriver studenternas ekonomiska situation som en av era kärnfrågor. Hur vill ni jobba framöver för att stärka studenters ekonomi? 
- Vi behöver jobba på både nationell och lokal nivå och bedriva påverkansarbete både via SFS och lokalt gentemot Uppsala universitetet. Vi vet att universitetets handlingsutrymme är begränsat i den här frågan, men de kan exempelvis lägga stöd för att studenter ska få billigare och mer tillgänglig kurslitteratur. Det skulle få reell effekt för studenterna. 


Ni beskriver att ni vill stärka bandet till andra kårföreningar och nationerna. På vilket sätt anser ni att studenter gynnas av ett närmare samarbete er emellan? 
- Vi måste komma ihåg att vi i grund och botten startades av nationerna för att vara nationernas och studenternas röst gentemot universitetet. Ett starkare samarbete mellan kårer och nationer ger ett starkare studentuppsala. 

 

"Uppsala studentkår är inte en osynlig myndighet" 


Vad är ni stolta över att ha åstadkommit under den gångna mandatperioden? 
- Vi upplever att kåren är en tydligare och mer välmående organisation nu än vi har varit på länge. Vi syns mer, vi hörs mer och vi är mer relevanta för studenterna. Vi har också kunnat investera i organisationens utveckling. Sen är vi stolta över Kaffekampanjen, som i mångt och mycket har blivit Vänsterstudenters hjärtefråga men som S-studenter egentligen har drivit längre än de suttit med i kåren. 


Vad ser ni fram emot att jobba med för frågor under nästa år och vad ser ni som er största utmaning inför mandatperioden 23/23? 
- Vi ser fram emot att arbeta för ett mer heterogent och jämlikt campus och att vidare stärka Uppsala studentkår som organisation. Nästa år vill även driva en arbetsmarknadsmässa, vilket vi tror skulle generera mycket medlemsnytta och säkerställa kårens relevans för många medlemmar. Kåren är inte en osynlig myndighet, vi måste kunna investera i att arbeta med frågor utöver studentinflytandet för att öka vår medlemsrelevans. 

Läs mer

2024-12-17 10:20
Den första februari 2025 tillträder Hans Adolfsson som ny rektor vid Stockholms universitet. Som efterträdare av hans…
2024-12-16 13:03
Vissa utbildningar är mer populära än andra på Tinder. Det meddelar företaget själva i ett pressmeddelande i samband med…
2024-12-10 09:53
En ny rapport från fackförbundet Sveriges Universitetslärare och Forskare (SULF) visar att svenska lärosäten har…