Annons
Annons
Centralstationen
Från och med 22 januari 2024 gäller nya priser i Uppsalas kollektivtrafik - och studenter får åka rabatterat!
Foto: Unsplash

ULs enkelbiljett billigare för studenter efter årsskiftet


Från och med januari 2024 betalar du som student 27 kr för en enkel bussbiljett. Detta efter att regionfullmäktige i veckan beslutade om nya prisnivåer för kollektivtrafiken.

Förslaget om att ta bort zonsystemet och istället införa en tidstaxa beslutades redan i mars i år, men under veckan har regionfullmäktige beslutat om prisnivåerna på enkel- och 30-dagarsbiljetterna.

Det nya systemet kommer alltså att innebära att du betalar en bestämd summa och får åka i hela Uppsala län under 75 minuter. I veckan beslutades att en biljett kommer att kosta 39 kr fullpris. Det kommer också finnas en rabatterad biljett som kommer att gälla för både ungdomar, studenter och pensionärer. Det kommer alltså finnas enbart två prisnivåer och en enda zon.

– Vi har länge velat göra om systemet för att få det så enkelt som möjligt, säger ULs presschef Maria Hasselgren till Ergo.

Nya studentpriset på bussen

Rabatterade biljetter kommer att ligga på 70 % av priset på en ordinarie biljett, bekräftar Maria Hasselgren. För en enkelbiljett innebär detta 27 kr. För 30-dagarsbiljetten kommer studenter behöva betala 721 kr, snarare än 1030 kr. I dagens system kostar 30-dagarsbiljett för studenter 640 kr.  

En rad andra biljettyper som exempelvis 7-dagarsbiljett, årsbiljett och sommarbiljett kommer också att erbjudas till både ordinarie och rabatterat pris. I nuläget finns möjlighet att få studentrabatt på 30-dagarsbiljett, 7-dagarsbiljett och 10/30-biljett. Det kommer alltså att finnas ett bredare utbud av rabatterade möjligheter för studenter. Exakt prisnivå på ordinarie biljetter i dessa kategorier beslutas om senare i år och studentpriserna på de biljetterna vet vi mer om efter det. 

 

Text och rubrik redigerades 9 juni 21.09


Annons

Annons

Läs mer

2024-06-19 09:32
Västmanlands-Dala Nation är känd som den nation i Uppsala som har flest studentbostäder att hyra ut till sina medlemmar…
2024-06-13 08:28
EU-valet är genomfört - men hur röstades det i Uppsalas studentområden? Miljöpartiet och Socialdemokraterna verkar vara…
2024-06-11 09:28
En ny aktivitetsbox har dykt upp i ekonomikumparken. Boxen, som innehåller sport- och träningsutrustning, är en del av…