Annons
Annons
Rapportsläpp om kollektivtrafiken
Ny rapport från Uppsala studentkår belyser Uppsalas kollektivtrafik ur ett studentperspektiv.
Foto: Fredrik Gustafson

Uppsala studentkår: "Bussbiljetternas pris bör reflektera inkomstnivå"


En enkelbiljett borde inte kosta mer än 20 kronor för studenter, menar Uppsala studentkår när de under onsdagen släpper sin rapport om Uppsalas kollektivtrafik ur ett studentperspektiv.

I rapporten beskrivs att trenden som de senaste decennierna gjort det allt dyrare för Uppsalastudenterna att resa kollektivt är i stort behov av att vända.

– En miniminivå för studentrabatten på bussbiljetter i Uppsala vore om biljetterna motsvarade samma andel av studenters inkomst som den gör för en genomsnittlig Uppsalabo, skrivs det i kårens rapport.

Enligt rapporten motsvarar kostnaden för en 30-dagarsbiljett ungefär 4,6 procent av den genomsnittliga Uppsalabons inkomst. Om man räknar på studenters genomsnittliga inkomst per månad i form av CSN så motsvarar den rabatterade 30-dagarsbiljett i nuläget 6 procent.

Så vad ska en bussbiljett kosta enligt Uppsala studentkår? 20 kronor för en enkelbiljett och 554 kronor för en 30-dagarsbiljett, menar de är rimligt. Då når man nivån på 4,6 procent av månadsinkomsten.

– Målet med rapporten är dels att synliggöra orättvisan i att studenter förväntas betala en större andel av sin disponibla inkomst för kollektivtrafiken än övriga grupper i länet, säger Linnea Rydén, vice ordförande vid Uppsala studentkår.

Linnea beskriver att kåren hoppas få till en debatt i frågan, och visa regionpolitikerna att det är en viktig fråga för studenterna.

– Vi vill se att regionen tar frågan på allvar. Vi hoppas att regionen och även UL kommer att se det som konstruktiv kritik, och som ett viktigt underlag för sitt fortsatta arbete med kollektivtrafiken.  
Förhoppningen är enligt Linnea att få till ett tätare och bättre samarbete med regionen, där man gemensamt kan verka för att Region Uppsala får den bästa kollektivtrafiken i landet.

 

Rapporten kan läsas i sin helhet här.


Annons

Annons

Läs mer

2024-06-13 08:28
EU-valet är genomfört - men hur röstades det i Uppsalas studentområden? Miljöpartiet och Socialdemokraterna verkar vara…
2024-06-11 09:28
En ny aktivitetsbox har dykt upp i ekonomikumparken. Boxen, som innehåller sport- och träningsutrustning, är en del av…
2024-06-07 10:55
Under måndagsförmiddagen greps 13 demonstranter i samband med en demonstration i Universitetsaulan. Det rapporterar UNT…