Annons
Annons
UU
Uppsala universitet näst bästa svenska universitetet på världsrankingen.
Foto: Press/David Naylor

Uppsala universitet näst bäst i Sverige


Uppsala universitet klättrar från placering 89 förra året till 82 i listan över toppuniversitet i världen, gjord av den internationella Academic Ranking of World Universities (ARWU).

ARWU har sedan 2003 gjort en årlig ranking av världens 1000 främsta universitet och i år granskades över 2500 institutioner.

Med på listan bland svenska universitet finns även Karolinska institutet som har den bästa svenska rankingen på plats 37, och Stockholms universitet som tredje bästa på plats 98.

Emma Östlund, controller vid planeringsavdelningen, Uppsala universitet säger i ett pressmeddelande på universitetets hemsida:

– Uppsala universitets förbättrade position beror till stor del på ökad poäng inom indikatorn ”Alumni”, vilket baseras på alumners utmärkelser. En bidragande orsak är Svante Pääbos Nobelpris 2022 som dragit upp universitetets poäng och rankningsposition.

Svante Pääbos forskarkarriär tog fart med en doktorsexamen vid Uppsala universitet och han erhöll Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2022.

Uppsala Universitet skriver i pressmeddelandet att en annan aspekt där universitetet går framåt är vad gäller att ha de mest citerade forskarna i världen. Sammanställningen görs av Clarivate och år 2022 fanns fem av universitetets forskare med på listan. Rektor Anders Hagfeldt rankades inom hela tre ämnen.

 


Annons

Annons

Läs mer

2024-06-19 09:32
Västmanlands-Dala Nation är känd som den nation i Uppsala som har flest studentbostäder att hyra ut till sina medlemmar…
2024-06-13 08:28
EU-valet är genomfört - men hur röstades det i Uppsalas studentområden? Miljöpartiet och Socialdemokraterna verkar vara…
2024-06-11 09:28
En ny aktivitetsbox har dykt upp i ekonomikumparken. Boxen, som innehåller sport- och träningsutrustning, är en del av…