Domstol
Nationsaktiv i Lund misstänks ha förskingrat över 300 000 kronor.
Foto: Unsplash

Nationsaktiv i Lund misstänks ha förskingrat 300 000 kr


Nationsaktiv på Wermlands nation i Lund åtalas för grov förskingring, då hon ska ha använt sig av nationens betalkort för att köpa bland annat balklänning och märkesväskor, motsvarande ett värde på totalt 314 000 kr. Huvudförhandlingarna inleddes i Lunds tingsrätt under tisdagen.

Tidigare nationsaktiv åtalas nu för grov förskingring. Huvudförhandlingarna inleddes under tisdagen den 19 september i Lunds tingsrätt. Den tidigare nationsaktiva ska ha innehaft ämbete som kassör på Wermlands nation i Lund, rapporterar Sydsvenskan under tisdagen.

Huvudförhandlingarna i åtalet inleddes under tisdagen och enligt förundersökningen ska den nationsaktiva bland annat ha köpt balklänning för 6400 kronor, märkesväskor, dyra klockor samt abonnemang på streamingtjänster. Detta ska ha uppdagats när efterträdaren upptäckt inköp från nationens konto på hundratusentals kronor, rapporterar Tidningen Lundagård.

I april i år greps den åtalade på Arlanda, på väg att lämna landet. I samband med förhör ska hon ha erkänt sig skyldig till användning av nationens kort för eget bruk, men hävdar att hon haft för avsikt att återbetala detta.

Kvinnan menar också att hon arbetat väldigt hårt för nationen.

– Jag har gett företaget väldigt mycket, ibland arbetade jag under en vecka 70–80 timmar utan att jag klagat. Jag menar att man måste se på båda sidor, ena sidan att jag inte gjort till fullo min plikt och det andra att jag gett mycket av mig själv, säger den åtalade i förhör enligt utsago.

Den åtalades försvarsadvokat, Karl Henrik Östberg, ska enligt Tidningen Lundagård ha sagt att hans klient nekar till brott och att inköpen ska ha godkänts av nationen.

– Nationen har inte lidit någon skada helt enkelt.

Förhandlingarna i Lunds tingsrätt fortsätter under onsdagen, då även vittnesmål ska framkomma. Wermlands nation yrkar på ett skadestånd motsvarande den summa som den åtalade misstänks ha förskingrat, 314 523 kronor.


Annons

Annons

Läs mer

2024-02-23 08:57
Riksrevisionen granskar just nu utbildningssystemet för tredjelandsstudenter. Granskningen planeras att presenteras i en…
2024-02-21 10:26
Uppsala universitet har formulerat ett remissvar på en promemoria som de, tillsammans med andra svenska lärosäten och…
2024-02-14 09:39
Kondomanvändningen är som högst bland unga vuxna, visar ny rapport från RFSU. En trend som sett positiva siffror de…