Polisbil, sirener
Med det ökade gängvåldet i Uppsala - behöver studenter vara oroliga?
Foto: Pixabay

Gängvåldet – behöver du vara orolig?


Den senaste tidens våldsvåg i Uppsala har lett till oro bland invånarna. Många studenter är ofta out-and-about och rör sig mellan olika stadsdelar. Men ska man behöva vara orolig? Ergo har pratat med Lisa Sannervik, kommunpolis i Uppsala/Knivsta om säkerhetsläget och hur man kan tänka om man är orolig.

I Uppsala har flera områden drabbats av gängkriminellas våldsbrott den senaste tiden, bland annat Kvarngärdet där många studenter bor och rör sig. Lisa Sannervik, kommunpolis Uppsala/Knivsta, säger i pressträff tisdag den 19 september att Polisen jobbar brottsförebyggande och trygghetsskapande.


– Den senaste tidens våldsbrottslighet har skett i flera bostadsområden i Uppsala och har naturligtvis påverkat många människors trygghet och välmående, säger Lisa Sannervik.


Polisen jobbar uppsökande för att förhindra fler brott och har hög närvaro i de drabbade stadsdelarna för att öka tryggheten. Efter pressträffen får Ergo en telefonintervju med Lisa Sannervik.

Det är vissa områden i Uppsala som varit drabbade av dessa brott, bland annat Kvarngärdet där det också bor många studenter. Många boende i dessa områden är oroliga, men Lisa Sannervik menar att man inte ska känna att man behöver ta till några personliga försiktighetsåtgärder eller ändra på sitt beteende på grund av den pågående konflikten.


–Vi menar att man ska kunna leva, gå till sitt arbete eller skolan och besöka de här områdena precis som vanligt. Man ska inte känna att man inte kan vistas i eller besöka dessa områden, säger hon, och fortsätter:


–Vi måste komma ihåg att det inte är varje minut det sker brott på de här ställena utan den mesta delen av tiden är det här vanliga och väl fungerande bostadsområden där folk lever och verkar, och det är inte farligt att vistas där. Den mesta av tiden är Uppsala som vilken vanlig stad som helst som var innan den här sommaren, säger hon.

I medias rapportering senaste tiden beskrivs det ha skett ett skifte i hur de kriminella gängen verkar. Tidigare har våldet riktats mot andra kriminella, men gängen har nu börjat sätta anhöriga som måltavla som ett sätt att hämnas på varandra. Det har även rapporterats om flera våldsbrott då gärningsmän tagit fel person eller oskyldiga på annat sätt drabbats av våldet.
 

Hur stor är risken för allmänheten att bli drabbad av den här gängkonflikten, att man så att säga befinner sig på fel plats vid fel tillfälle?
–Rent generellt är risken ganska låg, att man skulle vara på fel plats vid fel tillfälle, säger Lisa Sannervik.

Hon uppmanar dock till en ökad vaksamhet och att man reagerar på sådant man uppfattar som onormalt eller avvikande. Det kan handla om att man ser personer eller fordon som beter sig avvikande eller en kvarglömd väska som står på ett konstigt ställe. Om man gör sådana iakttagelser och får en magkänsla att något är konstigt ska man inte tveka att ringa till polisen.


– Sedan är det upp till oss att göra en bedömning om det är något vi behöver rycka ut på eller se vilka åtgärder man behöver göra, säger Lisa Sannervik.

Lisa Sannervik menar att ett sätt att hantera sin oro kan vara genom att läsa på och ta reda på vad man kan göra om man skulle hamna i en hotfull eller våldsam situation. Skulle det handla om ett pågående brott så finns det naturligtvis en risk och då kan det innebära fara. Det viktigaste i en sådan situation menar hon är att sätta sig själv i säkerhet så fort som möjligt, och därefter larma polisen och försöka iaktta för att kunna lämna information. Om man ändå är orolig och om oron begränsar vardagen rekommenderar Lisa Sannervik att ta hjälp av en specialist. Man kan vända sig till Brottsofferjouren och Stödcentrum för unga om man är upp till 21 år. Man kan även ta hjälp av vården.


Annons

Annons

Detta har hänt

Gängkonflikten som pågår i Uppsala och Stockholm kopplas till det så kallade Foxtrot-nätverket som leds av Rawa Majid, även kallad “Kurdiska räven”. Det finns flera exempel på när oskyldiga har drabbats av gängkonflikten.

  • Den 23 juni blev en pojke skjuten i benet och en buss träffades av skott i en skjutning i Gottsunda. Pojken har ingen känd koppling till det kriminella nätverket och Polisen misstänker att gärningsmännen tog fel person och egentligen hade en tungt belastad gängkriminell som måltavla.
     
  • Den 9 september besköts en lägenhet i Stenhagen. Enligt Uppgifter till SVT tros skotten ha varit riktade mot en anhörig till “Kurdiska räven”, men gärningsmännen ska ha tagit fel lägenhet. Aftonbladet rapporterar att Rawa Majids svärmor bor i huset bredvid, och hon tror att hon var måltavlan.
     
  • Den 12 september sköts en 25-årig man i ett trapphus i Sala Backe och avlider senare av sina skador. Polisen bedömer även detta som en felskjutning. Aftonbladet rapporterar att en 50-årig man med kopplingar till Foxtrot-nätverket bor på samma adress.
     
  • Skottlossning mot lägenhet i Kvarngärdet på kvällen 23 september. Händelsen utreds och rubriceras som mordförsök och grovt vapenbrott.

Enligt en nyhet från polisen den 12 september har polisen har sedan juni häktat ett 20-tal personer och över ett tiotal skarpa skjutvapen har beslagtagits. Polisen har även kunnat stoppa flera planerade skjutningar innan de kunnat äga rum.

 

Läs mer

2024-12-17 10:20
Den första februari 2025 tillträder Hans Adolfsson som ny rektor vid Stockholms universitet. Som efterträdare av hans…
2024-12-16 13:03
Vissa utbildningar är mer populära än andra på Tinder. Det meddelar företaget själva i ett pressmeddelande i samband med…
2024-12-10 09:53
En ny rapport från fackförbundet Sveriges Universitetslärare och Forskare (SULF) visar att svenska lärosäten har…