Annons
Annons
Uppsalahem
Flera boende i studentområdet Väktargatan fick under förra veckan veta att de behöver flytta ut inom några veckor - och inte kan komma tillbaka.
Foto: Uppsalahem

Studenter på Väktargatan tvingas flytta


I onsdags fick boende i studentlägenheterna på Väktargatan det oväntade besked att de måste flytta omgående. Anledningen är att Uppsalahem precis upptäckt att det finns sättningsskador i vissa av husen. Studenten Marcél Génetay och hans familj är några av de totalt 72 hushåll som drabbas.

I onsdags runt lunchtid fick de boende beskedet att de måste flytta så snart som i november/december och inte kunna flytta tillbaka. Anledningen till evakueringen beror på att Uppsalahem i ett antal besiktningar som genomförts under hösten nu fått besked om att det finns sättningsskador i byggnaderna. Husen byggdes på 60-talet och står på lergrund och har med tiden rört sig och sjunkit ner vilket orsakar sprickor i grunden och sneda golv. Totalt är det sex fastigheter och 72 hushåll som nu måste evakueras innan årsskiftet. 

Beskedet kom plötsligt och oväntat för de boende och många är upprörda och oroliga för hur det ska bli nu. Studenten Marcél Génetay och hans fru pluggar båda teologi på Uppsala universitet, med drömmen att bli präster. För bara drygt två veckor sedan fick de även tillökning i familjen och har nu en liten bebis hemma. 
– Jag förstår att vi kommer behöva flytta men det vi är mer kritiska till är väl tidsplanen. Vi har fått bekräftat att det inte innebär någon fara att bo kvar så det känns märkligt att en flytt ska behöva ske så brådskande, säger studenten Marcél Génetay till Ergo.


Marcél Génetay är orolig för hur han och hans fru ska klara av studierna. Att ta hand om en nyfödd och plugga samtidigt skulle enligt plan gå bra, då han själv pluggar på distans och hans fru för närvarande skriver sin masteruppsats. Men en flytt mitt i detta gör honom orolig.
– Nu är det väl bara att börja packa för flytt, fast vi inte ens vet var vi ska än, säger han. 


I torsdags, dagen efter beskedet, hölls ett informationsmöte av Uppsalahem med möjlighet att ställa frågor. Marcél Génetay tror att beskedet hade börjat landa hos de boende, men kände att stämningen var uppgiven och ledsam. 
– Det handlar inte bara om att byta studentlägenhet till en annan. Vi flyttade hit med planen att bilda familj. Vi trivs i lägenheten och området och det är ju vårat hem så det känns väldigt trist att behöva lämna, säger Marcél Génetay. 

Uppsalahem har meddelat att de drabbade kommer erbjudas en likvärdig ersättningslägenhet och att de kommer stå för flyttkostnader. Benny Enholm, förvaltningschef på Uppsalahem, säger till Hem & Hyra att beskedet kommit så sent till hyresgästerna eftersom Uppsalahem själva fick svaren från besiktningen väldigt nyss, och efter det varit snabba i sin kommunikation. Han bekräftar att det inte innebär någon fara för de boende att bo kvar, men att han ser allvarligt på situationen och snabbt vill fortsätta undersökningen av husen.


Annons

Annons

Läs mer

2024-07-11 13:34
Torsdag den 11 juli kom antagningsbeskedet för de som sökt kurser och utbildningar till höstterminen 2024. Vid Uppsala…
2024-07-08 12:09
AI-användning i studentarbeten har diskuterats hett de senaste åren. Nu lanseras nya AI-verktyg som påstår sig kunna…
2024-07-01 11:17
Enligt den senaste undersökningen från Eurostudent så upplever en tredjedel av studenter vid svenska lärosäten psykisk…