Annons
Annons
MRI
Ny upptäckten av hjärnforskare vid Uppsala universitet.
Foto: Pixabay

Uppsalaforskarnas nya upptäckt - om hjärnan


Forskare vid Uppsala universitet har hittat platsen i hjärnan som är kopplad till stark obehagskänsla. Platsen? Subthalamus, den del som kontrollerar viljestyrda rörelser. Upptäckten ger ny kunskap om subthalamus samband till utvecklandet av depression, och kan även leda till bättre behandling av Parkinsons sjukdom

Studien som anförs i en nyhet på Uppsala universitets webbplats är ett samarbete mellan forskare vid Uppsala universitet och Bordeaux ́s universitet och har letts av Åsa Mackenzie, professor i molekylär fysiologi vid Uppsala universitet. En viktig upptäckt är att subthalamus i hjärnan är involverad i aversion och undvikandebeteende.

Aversion är motsatsen till belöningskänslor och det är sedan tidigare känt att depression kan vara en följd av kraftig aktivering av aversionssystemet i hjärnan. Den nya kunskapen om att aversion uppstår i subtalamus samt att det finns en koppling till hjärnans emotionella system genom nervcellskretsar bidrar till förståelse om hjärnans emotionella system. Det visar att hjärnaktivitet kan leda till psykiatriska symptom.

– Det kan ge en förklaring till varför personer med Parkinsons sjukdom som behandlas med djup hjärnstimulering, så kallad DBS, kan få psykatriska syptom som depression eller apati, säger Åsa Mackenzie i en nyhet på Uppsala universitets webbplats.

En behandling för parkinsons-patienter som ofta funkar bra är att operera in elektroder i hjärnan som korrigerar en överaktiv subthalamus vilket leder till att patienten kan bli av med skakningar och motoriska problem. En möjlig biverkning kan vara allvarlig depression, vilket den nya kunskapen om subthalamus kan bidra till att förstå orsakerna bakom.

– Att vi nu kan visa att subthalamiska kärnan har ett direkt samband med aversion och kopplar upp mot hjärnans depressionscentrum kan vi neurobiologiskt förstå och förklara de här biverkningarna, säger Åsa Mackenzie.

Forskningen är ett steg på vägen för att förbättra behandlingen utan att biverkningar medföljer.

 


Annons

Annons

Läs mer

2024-07-11 13:34
Torsdag den 11 juli kom antagningsbeskedet för de som sökt kurser och utbildningar till höstterminen 2024. Vid Uppsala…
2024-07-08 12:09
AI-användning i studentarbeten har diskuterats hett de senaste åren. Nu lanseras nya AI-verktyg som påstår sig kunna…
2024-07-01 11:17
Enligt den senaste undersökningen från Eurostudent så upplever en tredjedel av studenter vid svenska lärosäten psykisk…