Annons
Annons
Gröna studenter
Arrangörerna Anna Nilsson Örnestrand, Michael Johansson, Elsa Ewert och Katerina Karyotaki. Foto: Redaktionen.
Foto: Redaktionen

Matikumgate - nu säger studenterna ifrån


Studenterna demonstrerar, studenterna har fått nog. Under torsdagen sätter sig ett hundratal studenter i Matikums lokaler för att demonstrera emot den nuvarande situationen på Engelska parken.

Det kryllar av studenter på Engelska parken under torsdagen när det är dags för Gröna studenters “Ta tillbaka Matikum”, en protest till följd av situationen som utvecklats på campuset under hösten.

Campusrestaurangen Matikum har bestämt att studenter inte får sitta i lokalerna med matlådor mellan 11.30 och 13.00. Detta gäller även om tre av fyra har köpt mat på restaurangen och den fjärde har medhavd lunch. Regeln har funnits tidigare, men inte efterföljts eller upprätthållits. På grund av en ansträngd ekonomisk situation har nu Matikum begärt att universitetspersonal ska hjälpa dem att kasta ut studenter som sitter i lokalen med en matlåda.

Elsa Ewert och Michael Johansson är två av “Ta tillbaka Matikum”- arrangörerna.
– Vi är väldigt många studenter på EP och det finns 200 platser i lokalerna som Matikum hyr. Studenter borde ha tillgång till dem. Det är en campusrestaurang, campus är till för studenter, säger Elsa om situationen.

Lokalerna finns tillgängliga för studenter utöver lunchtiden, men problemet är att även studenter behöver äta lunch på sin lunchrast, beskriver Elsa och Michael.

Trots demonstrationen, där ett hundratal studenter tillsammans satte sig i Matikums lokaler för att äta sina matlådor, finns gott om bord lediga. När Ergo fotar ett av de tomma borden approcheras vi av universitetspersonal som informerar om att man undviker att fotografera i universitetets lokaler utan samtycke. När Ergo frågar om detsamma har sagts till SVTs reporter får vi svaret att “det kommer att kommenteras”. Det återstår att se om detta de facto kommenteras i övrig pressrapportering.

OBS! No tables were harmed in the making av denna rapportering. Foto: Redaktionen.

Några av studenterna på plats är Ludvig Rødland, Sofia Poulsen och Sara Axelsson.
De berättar att de har märkt en förändring, framförallt under hösten när Matikum strejkade genom att inte servera varm mat i restaurangen, som en protest mot att studenter använde restaurangens platser för att äta sin egen matlåda och studera. Tidigare kunde man ta med sin matlåda utan problem om någon i sällskapet hade köpt något i restaurangen.

– Det blir lite löjligt också när restaurangen ändå är ganska tom även under lunchtid. Det finns mycket platser här och råder generellt platsbrist på Engelska parken, så varför ska man inte kunna få sitta ner och äta sin matlåda? säger studenten Ludvig Rødland.

Sara Axelsson frågar sig också vilken typ av restaurang Matikum är och borde vara och jämför med vanliga restauranger i Uppsala.
– Såklart förstår man att man inte kan komma och sätta sig med sin matlåda på en vanlig restaurang. Men Matikum är ju en campusrestaurang och borde anpassas efter studenters behov, säger hon.

Ludvig Rødland, Sara Axelsson och Sofia Poulsen hoppas att dagen auktion leder till någon förändring och förbättring för studenterna på Engelska Parken. Foto: Redaktionen. 

De lyfter också frågan om vilken målgrupp som Matikum har med tanke på de höga priserna. En jämförelse görs med andra campus på Uppsala universitet, priserna är studentanpassade. Något de inte anser gäller för Matikum.
– Ingen student kan ju äta här varje vecka, det är för dyrt. Det blir kanske någon gång ibland. Så vilka ska köpa lunch här? Bara lärare?

En lösning som lyfts fram är att avsätta en del av platserna för betalande matgäster medan resten av platserna är fria att nyttja till att äta medhavd mat.
– Vi förstår att restaurangen måste kunna gå runt och att huvudsyftet ska vara att man ska kunna ha betalande matgäster här, och det har vi respekt för. Men vi känner att den strategi de kör med nu inte blir bra för någon, säger Sara.

– Egentligen är det universitetets ansvar att göra något åt detta. Problemet är att de har förhandlat med Matikum utan att prata med eller ta hänsyn till studenternas situation, säger Sofia.  

Ergo har tidigare pratat med både Matikum och intendenturföreståndare Anders Sjöborg om situationen.
– Alla är såklart engagerade i frågan att vi ska kunna erbjuda så bra lösningar som möjligt vad gäller studieplatser och studentpentryn, sa Anders till Ergo vid tidpunkten. Hela artikeln går att läsa här.

 


Annons

Annons

Läs mer

2024-06-19 09:32
Västmanlands-Dala Nation är känd som den nation i Uppsala som har flest studentbostäder att hyra ut till sina medlemmar…
2024-06-13 08:28
EU-valet är genomfört - men hur röstades det i Uppsalas studentområden? Miljöpartiet och Socialdemokraterna verkar vara…
2024-06-11 09:28
En ny aktivitetsbox har dykt upp i ekonomikumparken. Boxen, som innehåller sport- och träningsutrustning, är en del av…