Annons
Preventivmedel
Kondomanvändningen är som högst bland unga vuxna, visar ny rapport från RFSU.
Foto: Unsplash

Unga vuxna bäst på kondom 


Kondomanvändningen är som högst bland unga vuxna, visar ny rapport från RFSU. En trend som sett positiva siffror de senaste åren. 

Kondomanvändningen ökade i Sverige under 2023. Det följer en trend man sett de senaste fem åren, rapporterar RFSU.  

Bäst på att använda kondom är unga vuxna i åldrarna 21-35 år, där använder 42 % kondom antingen enskilt eller i kombination med annat preventivmedel. Enligt RFSUs undersökning så uppfattar unga vuxna en person som föreslår kondom som ansvarstagande, omtänksam och erfaren. 

– Vi ser en spännande utveckling där kondomen går utöver sin primära funktion som preventivmedel till att bli mer av ett kommunikationsverktyg, säger sexualupplysare Pelle Ullholm i ett pressmeddelande. 

Att fråga om kondomanvändning blir även ett sätt att bekräfta samtycke, då det tydliggör ens intentioner och möjliggör kommunikation kring sexet. Antalet personer som uttryckligen ber om samtycke har ökat markant bland unga, menar RFSU. 66 % av personer mellan 21-25 år uppger att det är en aktiv fråga som inleder samlag. 

– Förhoppningsvis beror det på en mer positiv attityd till kondom, som ju är det enda preventivmedlet som skyddar mot sexuellt överförbara infektioner (STI), säger Maria Gottvall, barnmorska och doktor i medicinsk vetenskap vid Röda korsets högskola. 

Maria berättar att kondom är det vanligaste preventivmedlet vid det första samlaget. I övrigt är p-piller fortsatt vanligt och används av 40% av kvinnor mellan 20-24 år. Dock syns en minskning i denna användning, förmodligen till följd av en ökad användning av mer långtidsverkande alternativ som spiral eller p-stav. 
 


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…