Annons
Annons
BMC
BMC ska få fler studieplatser och ett träningscenter - nu byggs det för fullt.
Foto: Press/Mikael Wallerstedt

BMC moderniseras


Det byggs för fullt på biomedicinskt centrum, BMC. I de planerade upprustningarna under 2024 ska BMC få en bättre användarupplevelse, genom bland annat förbättrade studieplatser, fler energiåtgärder och ett kliniskt träningscentrum. Det skriver Akademiska Hus i ett pressmeddelande.

På det totalt 105 000 kvadratmeter stora campuset är ca 1500 medarbetare och 4500 studenter verksamma. BMC började byggas i slutet av 1960-talet och har sedan dess vuxit fram till den byggnad som finns idag i etapper. Akademiska Hus och Uppsala universitets planerade utrustningar av BMC förväntas vara klara i slutet av 2024.

En rad insatser kommer att genomföras för att möjliggöra energibesparingar. De totalt 10 000 fönstrena kommer där det behövs att kompletteras med extraglas, för att öka energiprestanda och komfort i inomhusklimatet. I längden genererar det lägre klimatpåverkan än om fönstren hade ersatts med nya. Vidare kommer solcellspaneler installeras på taken, och ventilationen har genomgått en optimering för att minska energiförluster. Den totala minskningen i energibehov beräknas uppnå samma mängd energi per år som det behövs för att värma upp 320 villor, enligt Akademiska Hus.

I upprustningen satsas det även på att fräscha upp studieplatserna, samt att skapa trivsamma utemiljöer genom mer gröna ytor, utemöbler och omstrukturerade cykelparkeringar. På initiativ av universitetet kommer BMC dessutom att rustas med ett cirka 1 600 m2 stort kliniskt träningscentrum för att optimera lärandet. För bland andra fysioterapeuter och arbetsterapeuter blir lokalerna en viktig del i utbildningen.

– BMC är sedan starten för drygt 50 år sedan en av de största anläggningarna för biomedicinsk forskning i Europa. Jag tycker det är ytterst lovvärt att Akademiska Hus och Uppsala universitet nu gemensamt satsar på att uppgradera denna unika byggnad i stället för att bygga nytt, inte minst ur hållbarhets- och förnybarhetsperspektiv. Med dessa satsningar kommer BMC att fortsätta att vara ett landmärke inom life science och vi kommer kunna bedriva spjutspetsforskning och högkvalitativ utbildning även i framtiden, säger Pontus Aspenström, föreståndare vid Biomedicinskt centrum i pressmeddelandet från Akademiska hus.

 

 


Annons

Annons

Läs mer

2024-06-20 09:23
Att genomgå en forskarutbildning är mindre lönsamt idag än för 20 år sedan. Lönepremien för gruppen har sjunkit i både…
2024-06-19 09:32
Västmanlands-Dala Nation är känd som den nation i Uppsala som har flest studentbostäder att hyra ut till sina medlemmar…
2024-06-13 08:28
EU-valet är genomfört - men hur röstades det i Uppsalas studentområden?