Annons
Annons
Forskning
Foto: Unsplash

Mindre lönsamt att bli forskare


Att genomgå en forskarutbildning är mindre lönsamt idag än för 20 år sedan. Lönepremien för gruppen har sjunkit i både privat och offentlig sektor, där lönen i snitt sjunkit med 22 procent jämfört med personer med kortare högskoleutbildning. Den största minskningen har dock skett i kommunerna, med 52 procent. Det visar en ny rapport från Saco.

Samtidigt har andelen anställda med en forskarutbildning ökat sedan 2001, från 0.1 procent till 1.6 procent. Håkan Regnér, chefsekonom på Saco och författare till rapporten, säger till Universitetsläraren att resultatet i rapporten är oroväckande, och bör ses som en varningsklocka för arbetsgivare. Han menar att det finns ett stort behov av högutbildade anställda i samhället. 

– I Sverige är det nog få arbetsgivare som skulle tacka nej till mer kunskap och kompetens. Tvärtemot känns det som att de ligger på offentlig sektor för att ge oss ännu fler utbildade arbetstagare. Då är det konstigt att de sedan inte betalar för den kunskap de efterfrågar, säger Håkan Regnér till universitetsläraren. 

Håkan Regnér tycker trots rapportens resultat att det är värt att påbörja en forskarutbildning, då forskarutbildade fortfarande tjänar mer än personer med kortare utbildning, och för många finns andra världen som spelar stor roll än bara lönen. 


 


Annons

Annons

Läs mer

2024-07-11 13:34
Torsdag den 11 juli kom antagningsbeskedet för de som sökt kurser och utbildningar till höstterminen 2024. Vid Uppsala…
2024-07-08 12:09
AI-användning i studentarbeten har diskuterats hett de senaste åren. Nu lanseras nya AI-verktyg som påstår sig kunna…
2024-07-01 11:17
Enligt den senaste undersökningen från Eurostudent så upplever en tredjedel av studenter vid svenska lärosäten psykisk…