Forskning
Foto: Unsplash

Mindre lönsamt att bli forskare


Att genomgå en forskarutbildning är mindre lönsamt idag än för 20 år sedan. Lönepremien för gruppen har sjunkit i både privat och offentlig sektor, där lönen i snitt sjunkit med 22 procent jämfört med personer med kortare högskoleutbildning. Den största minskningen har dock skett i kommunerna, med 52 procent. Det visar en ny rapport från Saco.

Samtidigt har andelen anställda med en forskarutbildning ökat sedan 2001, från 0.1 procent till 1.6 procent. Håkan Regnér, chefsekonom på Saco och författare till rapporten, säger till Universitetsläraren att resultatet i rapporten är oroväckande, och bör ses som en varningsklocka för arbetsgivare. Han menar att det finns ett stort behov av högutbildade anställda i samhället. 

– I Sverige är det nog få arbetsgivare som skulle tacka nej till mer kunskap och kompetens. Tvärtemot känns det som att de ligger på offentlig sektor för att ge oss ännu fler utbildade arbetstagare. Då är det konstigt att de sedan inte betalar för den kunskap de efterfrågar, säger Håkan Regnér till universitetsläraren. 

Håkan Regnér tycker trots rapportens resultat att det är värt att påbörja en forskarutbildning, då forskarutbildade fortfarande tjänar mer än personer med kortare utbildning, och för många finns andra världen som spelar stor roll än bara lönen. 


 


Annons

Annons

Läs mer

2024-09-04 11:25
Är du Ergos nya skribent?   Tidningen Ergo är en av Uppsalas största studenttidningar, med många framstående…
2024-09-02 15:29
Tisdag den 9 september gästar Antikrundan Uppsala och Botaniska trädgården. Förberedelserna är i full gång och SVT:s…
2024-09-02 12:39
Välkommen hit, välkommen hem och så vidare.