Annons
Annons
Homecoming festival
Nu drar den nya Uppsalafestivalen Homecoming igång på polacksbacken, mitt under perioden då alla reccemottagningar pågår för fullt.
Foto: Press/homerun festivals

Nu drar Homecomingfestivalen igång - så påverkas reccemottagningarna


Fredagen den 30 augusti börjar den nya festivalen Homecoming på Polacksbacken i Uppsala. Samtidigt pågår Uppsala teknolog- och naturvetarkårs olika mottagningar, bara ett stenkast därifrån.

Homecomingfestivalen kommer att hålla till vid Polacksbacken fredag den 30 augusti och lördag den 31 augusti. Uppsala teknolog- och naturvetarkårs (UTN) mottagningar äger rum mellan 26 augusti och 6 september. När nyheten om den nya festivalen annonserades i våras var Uppsalas nationer och kårer kritiska. Dels över bristfällig kommunikation från arrangörerna och att datumen för festivalen krockar med insparkerna. 

När Ergo pratade med UTN:s ordförande i våras uttrycktes en oro över hur de stora folkströmningarna på omkring 10 000 besökare per dag skulle komma att påverka deras mottagningar. Bland annat TDB-mottagningen för nya ingenjörs- datavetar-, och basårsstudenter, vars mottagningen äger rum på ett inhägnat område med tält, mat- och dryckesservering. 
– Här ser vi en ökad risk att obehöriga personer försöker ta sig in på området, stöldförsök och skadegörelse, sa UTN:s ordförande Tim Nedergård till Ergo vid tillfället. 

När Ergo hör av sig igen dagarna innan Homecoming drar igång tycks läget vara under kontroll. 

– Vi har inga aktiviteter som äger rum på platsen samtidigt som festivalen varken på fredagen eller på lördagen, så att det skulle komma in obehöriga personer eller festivalbesökare på våra aktiviteter är ingen risk, säger Tim Nedergård till Ergo. 

Enligt honom väntas UTN:s mottagningar trots allt kunna genomföras utan att påverkas i någon större skala av Homecomingfestivalen alldeles intill. Under fredagen besöker mottagningarna Uppsala universitets välkomstmässa och fortsätter med andra aktiviteter runt om i Uppsala, för att avsluta kvällen på nationerna. Under lördagen har mottagningarna dock mycket aktiviteter på polacksbacken, då en stor mässa hålls på området.
– Men det är under dagen, och på kvällen när Homecoming pågår kommer mottagningarna att vara lite utspridda i Uppsala, säger Tim Nedergård. 

Hur mycket har era mottagningar behövts anpassas efter Homecoming? 
–Nej, men vi har anpassat oss lite grann. Det som är på fredagen i år brukar tidigare ha legat under veckan. Men ska jag vara ärlig så tror jag nog att det blir bättre att ha det som vi har sagt om det nu ändå, så vi känner oss positiva. 

I våras uppmärksammades även att platsen för Homecoming-festivalen ockuperar marken där UTNs mottagning för master- och utbytesstudenter brukar hålla till. Även det har löst sig genom att de lyckats tränga in sig på området där MFK-mottagningen också håller till. 
Sektionsföreningarnas sedvanliga kräftskivor har också behövt byta plats till följd av Homecomingfestivalen och får nu prova en helt ny plats, på en gräsplan mellan Geocentrum och Campus 1477.

– Så där har de byggt upp ett stort tält. Vi tror att det kommer att fungera bra och det ska bli roligt att testa att använda marken där också, säger Tim Nedergård. 

Tim Nedergård lyfter att kommunen efter beskedet om den nya Uppsalafestivalen varit hjälpsam och lyssnat på de farhågor och kritik om inledande bristfällig kommunikation som funnits.
– Man får se hur det går nu med våra mottagningar och festivalen och sen utvärdera i efterhand. 

Homecomingfestivalens stora dragplåster är kända namn som Zara Larsson, Viktor Leksell och Uppsala-alumnen Veronica Maggio, som kommer att stå på scenen under helgen. Utöver scenerna kommer festivalen även att tas ner på stan. På Flustret genomförs “After Party” klockan 00-03 både fredag och lördag. 
 


Annons

Annons

Läs mer

2024-09-16 14:24
I fredags, den 6/9 hölls en invigning för två helt nya standar, som nu kommer att synas i studenternas fanborg. De…
2024-09-13 12:09
Till följd av prisbasbeloppets höjning år 2025 meddelar nu CSN att man kommer höja studiemedlen.
2024-09-04 11:25
Är du Ergos nya skribent?   Tidningen Ergo är en av Uppsalas största studenttidningar, med många framstående…