Moa Inge, student- och doktorandombud
Moa Inge, student- och doktorandombud på Uppsala studentkår, har skrivit rapporten om prefektrollen och diskrimineringshantering ur ett studentperspektiv.
Foto: Uppsala studentkår

Prefekter behöver vidareutbildning i diskrimineringshantering


Många prefekter tillträder sina roller innan de är färdiga med prefektprogrammet - och upplever bristande undervisning i diskrimineringsfrågor. Detta visar en ny rapport från Uppsala studentkår.

Prefektens roll och behovet av vidareutbildning inom diskrimineringshantering belyses i den nysläppta rapporten från Uppsala studentkår. (Osäker på vad en prefekt är och gör? Kika i faktarutan längst ner i artikeln.) Utgångspunkten i rapporten är prefektens roll i hanteringen av ärenden som studenter och doktorander behöver stöd i, exempelvis diskrimineringsfrågor.

Enligt rapporten kliver många prefekter på sitt uppdrag innan de avslutat den obligatoriska prefektutbildningen och saknar därför ofta den grund de behöver för hanteringen av exempelvis diskrimineringsfrågor.

Ergo frågar Uppsala studentkårs student- och doktorandombud Moa Inge, som författat rapporten, vad hon hoppas att man ska ta med sig efter att ha läst den.
– Att allt hänger samman och att vi är varandras arbetsmiljö. Det kan kännas som att prefekt och student är långt ifrån varandra men det är viktigt att som studentkår se att om prefekter har de verktyg de behöver för att kunna utgöra sitt jobb samt ha tid till att hantera situationer som uppstår men också förebyggande arbete, så blir det bättre för alla.

Vad bidrar rapporten med för något nytt?
– Prefektrollen har undersökts förut men inte med perspektiv student och doktorand samt diskrimineringsärenden. Många frågor kring prefekters arbetsmiljö är inte nytt, men hur det i sin tur påverkar studenter och doktorander är nytt, säger Moa Inge.

Många studenter vet inte om vad en prefekt är eller gör. Moa Inge menar att denna ovetskap i sig kan skapa hinder för prefekten att nås av diskrimineringsärenden.
– Risken är att vägen att höra av sig till prefekten då blir lång. Bland doktorander finns en större kunskap om prefekten, vilket är naturligt då de är anställda och prefekten kan därmed vara en närmare kollega.

Uppsala studentkår föreslår i rapporten att det ska vara ett krav att prefekterna fullföljt prefektprogrammet innan de kliver på sitt uppdrag. De föreslår också att man bör se över och utveckla prefektprogrammet för att säkerställa att det innehåller  mer utbildning i hur man bemöter
och hanterar studenter och doktorander.

Rapporten finns att läsa i sin helhet här.


Annons

Annons

Vad är en prefekt?
Prefekten är chefen på en institution. Det är rektorn som tillsätter prefekterna, men tillsättningen sker oftast efter att en person lyfts fram av institutionen som förslag. Det som skiljer prefektrollen från många andra chefsroller är att den oftast är tidsbegränsad. Du sitter som prefekt under en viss mandatperiod och återgår sedan till din tidigare tjänst.

Läs mer

2024-12-17 10:20
Den första februari 2025 tillträder Hans Adolfsson som ny rektor vid Stockholms universitet. Som efterträdare av hans…
2024-12-16 13:03
Vissa utbildningar är mer populära än andra på Tinder. Det meddelar företaget själva i ett pressmeddelande i samband med…
2024-12-10 09:53
En ny rapport från fackförbundet Sveriges Universitetslärare och Forskare (SULF) visar att svenska lärosäten har…