Ulf Kristersson
Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Få ljusglimtar för studenterna i regeringens budget


Den 19 september presenterade regeringen och Sverigedemokraterna sin budgetproposition för 2025. Mindre pengar till studentinflytande och ersättningsbeloppen höjs, men inte tillräckligt. Det menar studentrörelsen som riktar kritik mot flera delar i budgeten.

Sveriges Förenade Studentkårer (SFS) gör i ett blogginlägg en sammanställning av budgeten om de förändringar som påverkar studenterna i Sverige. Förslaget från förra året att minska stödet för studentinflytande med 20 miljoner kronor från och med 2026 finns kvar. SFS skriver att denna nedskärning kraftigt kommer försvåra för studentkårernas möjlighet att bedriva sitt lagstadgade uppdrag om studiebevakning. 

Även kårer i Uppsala har reagerat på det minskade stödet. Uppsala Teknolog- och Naturvetarkår (UTN) skriver i ett nyhetsbrev angående förslaget att minska stödet för studentinflytande:
– Detta är något som såväl UTN som andra kårer, Sveriges förenade studentkårer (SFS) och universitetet arbetar emot.

Uppsala studentkår (US) ställer sig också kritiska till budgetpropositionen. 
– Studentrörelsen rör sig redan idag med få resurser och har varit enormt påverkade av den höga inflationen, skriver US i en nyhet på sin webbplats. 

I SFS:s sammanställning kommenteras flera av delarna i budgetpropositionen som på olika sätt påverkar studenter. Bland annat uttrycks en oro kring att resurstilldelningssystemet ska utredas, om det är så att regeringen har för avsikt att öka styrningen mot vissa utbildningsområden. 

– Det är något som vi anser att lärosätena bör ta ansvar för baserat på studenternas efterfrågan och övriga behov i samhället, skriver Sebastian Lagunas Rosén, samhällspolitisk chef på SFS som skrivit inlägget på SFS:s webbplats.

När det kommer till ersättningsbelopp för helårsstudenter är man inte helt nöjd med höjningen med 3,43 procent per student. Höjningen följer visserligen inflationen i viss mån, men  i fasta värden innebär det en sänkning med cirka 1 procent eftersom lärosätenas kostnader i stort beräknas öka med ca 4,5 procent.  

SFS ser positivt på att det satsas på forskning med ökade forskningsanslag för 2025 och kommande år, men efterlyser fortsatt ett samlat grepp om forskning och utbildning.

SFS välkomnar också beslutet att se över studiestödssystemet. 
– Framförallt bör frågor om studenters boendekostnader, kostnader kopplat till verksamhetsförlagd utbildning, VFU, det totala antalet studiemedelsveckor, samt möjlighet till sjukskrivning på deltid ingå i utredningens uppdrag, skriver SFS.

SFS ställer sig kritiska till att tilläggsbidraget i bostadsbidraget för barnfamiljer ska fasas ut under 2025, eftersom att detta kan komma att påverka studenter med barn som ofta redan har en ansträngd ekonomi.
Positivt ser man dock att regeringen vill införa månadsprövning av bostadsbidraget istället för nuvarande årsprövning, vilket minskar risken för att bli återbetalningsskyldig. 

Något annat som kritiseras av Uppsala Studentkår, som under våren drivit studentbostadsfrågan i Uppsala, är att investeringsstödet är under fortsatt avveckling och att inga särskilda stöd för studentboenden tillkommer, vilket går emot US krav att staten ska ta ett större ansvar i byggandet av studentbostäder. 

US vill också se ett högre stöd till lärosätena till följd av ökade kostnader i form av lokalkostnader och sparkrav.


Läs mer:
Här kan du läsa SFS sammanställning av delarna i budgetpropositionen som påverkar studenter i sin helhet.

Här kan du läsa Uppsala studentkårs kommentar till budgetpropositionen i sin helhet.  


Annons

Annons

Läs mer

2024-12-04 08:25
Flera studentkorridorer i Flogsta har larmat om problem med råttor och möss i sina studentkorridorer, varav UNT skrivit…
2024-12-03 12:33
Onsdagen den 27 november gick höstterminens sista fullmäktigemöte av stapeln. Ergo var på plats och bevittnade val efter…
2024-11-25 16:40
131 anställda, samt 133 doktorander vid Uppsala universitet skriver under en debattartikel som publicerats i Aftonbladet…