BMC
Foto: Michael Wallerstedt/Uppsala universitet

Fortsatt ökat tryck på tentamensplatser


Trenden om fler bokade tentamensplatser vid Uppsala universitet håller i sig, med omkring 7000 fler tentamensplatser bokade höstterminen 2024 jämfört med förra året. Trots en utökning av antalet skrivplatser under tentaperioderna tvingas studenter fortfarande skriva ordinarie tentamen på helger och röda dagar. 

För omkring ett år sedan kunde Ergo rapportera om ett stort ökat tryck på salstentaplatser under tentaperioden - detta till följd av att många hemtentor gjorts om till salstentor för att undvika att studenter använder AI. Under höstterminen 2023 var det omkring 11,000 fler bokade tentamenplatser jämfört med året innan. 

Heléne Andersson, chef på byggnadsavdelningen på Uppsala universitet uppger att trenden om ökat tryck på tentamensplatser fortsatt håller i sig och att det är ca 7000 fler tentamensplatser bokade under höstterminen jämfört med förra året. 

Eftersom kursansvarig gärna vill lägga tentamen på kursens sista dag är det till följd av ökad efterfrågan på skrivplatser vid kursens slut då platserna inte räcker till. Därav förläggs även vissa ordinarie salstentor på helger, som enligt studenternas arbetsvillkor ska vara fria från schemalagda moment.

Vid flera institutioner kan man bekräfta att det skrivs fler salstentor än tidigare. Vid sociologiska institutionen uppger studierektor Miia Bask att i alla fall en kurs har bytt från hemtentamen till salstentamen, och att det innebär en ökning i bokade platser för salstenta. Orsaken uppges vara att man vill undvika att AI används i examinationer av studenter. 
– Ja, vi anser att rättssäkerhet vid examination är viktig, och för att säkerställa att kursmålen testas på ett rättssäkert sätt diskuteras och prövas alternativa examinationsformer, skriver Miia Bask i ett mejl. 

Är det alltid lämpligt att ändra en tidigare hemtenta till salstenta?
– Inte alltid men det fungerar bra i många fall. Det går exempelvis att ha “öppna böcker-tentamen” som har vissa likheter med hemtentamen men omöjliggör otillåten AI-användning. 

Under vår- och höstterminerna 2024 har det dock inte funnits behov vid sociologiska institutionen att lägga ordinarie tentamen på helgen.

Vid Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningssociologi (EDU) är ökningen i antal bokade salstentor stor från läsåret 2023 till läsåret 2024. Under förra läsåret skrevs totalt 184 salstentor (omtentor inräknat) medan motsvarande siffra 2024 är 268. Anledningen är precis som vid många andra institutioner fortsatt en rädsla för otillåten AI-användning.
– Kursledarna brukar motivera bytet från hemtenta till salstenta med att de vill undvika fusk med AI, skriver Jonas Almqvist i ett mejl till Ergo. 

Vid EDU är det under vår-och höstterminen 2024 fem ordinarie salstentor som är lagda på helger, vilket är en minskning över tid jämfört med förra läsåret, då det bara under höstterminen var fem ordinarie tentor som låg förlagda på helgdagar.

– Institutionen arbetar för att ordinarie tentamen ska schemaläggas inom de tidsramar som anges i Studenternas arbetsvillkor. Avvikelser som förekommer handlar om begränsad tillgång på tentasalar, säger Jonas Almqvist. 

Byggnadsavdelningen förespråkar fortsatt större flexibilitet i kursupplägget för att undvika hopningarna som sker vid kursens sista dagar.

Vid Uppsala universitet togs i december 2023 beslut om att tillsätta en arbetsgrupp med uppgift att utarbeta ett förslag till riktlinjer för användning av generativ AI i undervisning och examination. Där har ett förslag på riktlinjer tagits fram som för närvarande är på internremiss på universitetet. 

Riktlinjerna ska enligt ett inlägg på universitetets webbplats ge studenter och personal på universitetet möjlighet att “utforska möjligheterna med AI inom högre utbildning utan att den akademiska integriteten försvagas.” 
I nuläget finns en punktlista som sammanfattar de föreslagna riktlinjerna på Uppsala universitets webbplats.

Tillfällen för omtentamen får enligt studenternas arbetsvillkor förläggas på andra tider och dagar. Under höstterminen 2024 sista kursvecka i januari har byggnadsavdelningen starkt begränsat möjligheterna att boka tentamensplatser för omtentor.

– I de fall det är rena omtentor har tentamenstillfällena flyttas till en lördag eller söndag i anslutning till terminsslutet. När det gäller tentamina som är avsedda både för innevarande termins studenter, ordinarie tentamen, och för omtentander från tidigare terminer är uppmaningen till institutionerna att göra två separata tentamenstillfällen där omtentanderna inte ska tentera under terminens sista vecka, skriver Heléne Andersson. 

Det finns även gott om möjligheter att tidigarelägga hela tentamenstillfället eller skapa ett extra omtentamenstillfället så att det i god tid hinner genomföras före terminsslutet. Orsakerna bakom detta menar Heléne Andersson är dels att omtentander tilldelas tentamensplatser under en period när inte ens alla innevarande termins studenter kan beredas plats i tentamenslokalerna, samt att omtentander i större utsträckning än ordinarie tentander uteblir från tentamenstillfällen de är anmälda till. Många tentamensplatser står i onödan tomma när efterfrågan är som störst.


Annons

Annons

Läs mer

2024-12-04 08:25
Flera studentkorridorer i Flogsta har larmat om problem med råttor och möss i sina studentkorridorer, varav UNT skrivit…
2024-12-03 12:33
Onsdagen den 27 november gick höstterminens sista fullmäktigemöte av stapeln. Ergo var på plats och bevittnade val efter…
2024-11-25 16:40
131 anställda, samt 133 doktorander vid Uppsala universitet skriver under en debattartikel som publicerats i Aftonbladet…