Novemberfum: Motion, motion, motion
Salen på campus Engelska parken öppnas prick när mötet ska börja. Ingen verkar speciellt stressad, och mötesdeltagarna hittar i lugn och ro en lämplig plats i “klick” med sina partikollegor och förser sig med macka, bulle och kaffe.
17.26 drar fullmäktiges ordförande Sebastian Rasmusson igen dörren och påkallar uppmärksamhet i den handhållna myggan. Mötet öppnas och det konstateras att 26 röstberättigade ledamöter är på plats, och Högerpartiets tre ledamöter samt suppleanter lyser med sin frånvaro.
Formalian bockas av med smärre petitesser. Redan nu märks det att november-FUM verkligen gillar att nominera sina vänner och ovänner i rummet till diverse poster. Både på ett jag-tror-verkligen-du-skulle-göra-ett-bra-jobb-vis men även på ett haha-där-fick-du-mera-jobb-vis. Läsare får själva fundera över om Ergo uppskattar småsintheten.
En avsägelse har inkommit. Sara Bergengren (GS) har meddelat fullmäktiges presidium att hon avsäger sig sitt uppdrag, varpå Anton Medin (GS) blir ny ordinarie ledamot i fullmäktige.
Valen
Mötet går vidare till valärenden. Det är inte bara punkt a, b, c, utan a, b, c ….S! Bara att tugga sig igenom! För detaljer hänvisar Ergo som vanligt till Uppsala studentkårs egna protokoll. Är det verkligen vårt jobb att lyckas få med alla val och icke-val? (Svara ej på den frågan tack.)
Agnes Engström (V) väljs under applåder till vice fullmäktigeordförande och Jonathan Hoppe (S) väljs därefter till vice ordförande för valutskottet, efter att ha nominerat sig själv. Michael Johansson (GS) väljs till delegationsledare till SFS fullmäktige, även han efter att ha nominerat sig själv.
Nu behöver fem delegater till SFS fullmäktige väljas. En drös nomineringar smattrar in. Ernst Bergman (UUS) begär ordet och lyfter att FUM borde skicka en medicinare, i och med att Uppsala studentkår även ska representera medicinstudenter, och det kan bli svårt att svara på de frågorna om de inte är representerade. Fair enough! Så efter lite om och men beslutas de fem platserna gå till: Julia Karlsson (S), Jonathan Hoppe (S), Daniel Höidahl (UUS), Isac Vidfelt (vice ordförande MedSek) och Elsa Ewert (GS) tillika US sittande ordförande.
Sen är det dags att välja fem ordinarie ledamöter till stiftelsen UBBOs styrelse. Elsa Ewert med flera nomineras och det diskuteras huruvida Elsa i och med rollen som kårordförande redan är representerad i UBBOs styrelse. Klarhet i denna fråga uteblir.
Lies Yousefi (V) begär att yrka och får återigen vandra upp till “den jävla talarstolen” dit fullmäktiges orförande gärna ser att man beger sig när vid yrkande.
– Jag föreslår att Elsa Ewert väljs, och om det visar sig att hon redan är med i UBBOs styrelse får vi välja en ny ledamot vid ett senare tillfälle.
Slutligen väljs Daniel Höidal (UUS), Arad Javanmardi (V), Elsa Ewert (GS), Jacob Rosén (HP) och Maria Sorelius (GS).
Därefter välj också följande fem till gruppsuppleanter UBBOs styrelse med mandatperioden kalenderår. Alexander Palm (H), Lies Youcef i(V), Elenor Söderberg (UUS) och Evina Zebili (S) och Simon Birgersson (V). Slutligen väljs också Elsa Ewert till ordinarie ledamot i Stiftelsen UBBOs arbetsutskott.
Så, UBBO is sorted!
Därefter följer val av personer till Stiftelsen Studenten, som ordförande Elsa glatt informerar har mycket att göra med Uppsala Studentkårs kursgård Norreda. Som ledamot i stiftelsen får man vara med i beslut om renoveringar och liknande. Brandtalet avslutas med ett glatt “Rädda Norreda!” och efterföljande applåder. Tjoho!
Marie Sorelius (GS) väljs till ordinarie ledamot i Stiftelsen Studenten, och Asta Dahlqvist (GS) väljs till suppleant.
Fem styrelseledamöter ska sen väljas till Folkuniversitetets styrelse. Ingen nomineras, men efter en kort redogörelse från fullmäktiges sekreterare Linnea Rydén som tidigare suttit, om vad uppdraget innebär, smattrar nomineringarna plötsligt in från alla möjliga håll. Nu står sex namn nominerade, fem platser finns, en måste ut. Det svänger fort i hockey och så vidare.
FUM beslutar om sluten omröstning och rösträknarna börjar leta papper som delas till röstlappar.
– Man skriver fem namn på sin lapp. Inte fyra, inte sex, utan fem namn, förtydligar Sebastian Rasmusson pedagogiskt.
Röstningen sker och lapparna ska räknas. En tystnad lägger sig i salen när alla verkar vänta på att något ska hända. Rasmusson tar ton i mikrofonen.
– Vilket väder vi fick ändå, skojar han och spridda skratt hörs.
Linnea Rydén håller låda och tar informellt upp nyheter inom studentlivet. Någon passar på att ställa den oerhört viktiga frågan:
– Varför får vi alltid kanelbullar på FUM?
– Svaren på enkäten om vad för fika som önskades var bara oseriösa, svarar Sebastian Rasmusson.
Efter ett vaakum av informellt surr, kaffehämtande och smörgåsmumsande kommer rösträknarna äntligen tillbaka och mötet återupptas 18.46. Folk väljs, Ergo har tyvärr inte listan här. Men ni hittar den om ni vill.
Elsa Ewert blir representant på Studentmotion1477:s medlemsmöte, med Simon Birgersson (V) som suppleant.
Enligt ett tidigare permanent beslut ska FUM delegera punkt n) till och med r) (val av standarförare, tofsvipor, vice tofsvipor, marsalkar) till kårstyrelsen, meddelar Sebastian Rasmusson. Detta ifrågasätts; borde vi inte rösta om detta på nytt, så att det går rätt till? Ja, jo…Det diskuteras. Nåväl, fullmäktige beslutar på nytt. Beslutet? Att delegera punkterna till kårstyrelsen.
Kårens fyra sektionsordföranden väljs till ordinarie ledamöter i universitetskollegiet, med sina respektive vice ordföranden som personliga suppleanter. I övrigt väljs ytterligare fyra ledamöter till kollegiet, för mer detaljer hänvisar vi till protokollet.
Slutligen väljs också Anton Medin (GS) till personlig suppleant till Elenor Söderberg i kårstyrelsen.
Klockan slår 19.06 och mötet ajourneras i tio minuter.
Verksamhetsberättelse och årsredovisning
Anton Medin, fullmäktiges vice sekreterare får äntligen ta plats framför tangentbordet då årsredovisning, revisionsberättelsen och resultaträkningen för verksamhetsår 2023-2024 ska presenteras av Johannah Rydbrant och Linnea Rydén.
I korta drag: Balansen hamnar på minus 160 tusen kronor. En oväntad skuld på 288 000 kronor har också upptäckts i och med bytet av medlemssystemet. Denna summa har därför inte räknats med i budgeten eftersom man inte visste om detta tidigare.
– Kontot ska stängas ner så att detta misstag aldrig kan ske igen, meddelar Elsa Ewert.
Det nya medlemssystemet på Uppsala studentkår innebär nu en större engångskostnad, men är i drift otroligt mycket billigare vilket kommer spara pengar.
Verksamhetsberättelsen presenteras med stöd av en powerpoint, som efter lite teknikstrul syns på projektorskärmen. Johannah Rybrant och Linnea Rydén berättar till bilder på glada kåraktiva. De stora bollarna har varit Uppsala studentkårs jubileumsbal och renoveringen av kårhuset som gett många fina studieplatser. Dessutom har två studiebevakande rapporter släppts och flertalet debattartiklar har publicerats, bland annat i Ergo!
Tack och bock, fullmäktige beslutar att lägga verksamhetsberättelsen till handlingarna.
Nästa puck handlar om hur man ska hantera över- eller underskott i verksamhetens budget. Elsa Ewert berättar att två medarbetare, kanslichef och verksamhetsutvecklare sagt upp sig och slutar i mitten av december.
– I och med att nyrekrytering kommer ta tid så kommer deras löner frigöras tillfälligt, sägs det. Ergo förhåller sig tveksamma till detta uttalande.
Slutligen ska det beslutas om att ge styrelsen ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2023/24, och berörda parter får lämna rummet. Många stolar gapar tomma och resterande beviljar styrelsen ansvarsfrihet. De som lämnat är välkomna tillbaka in till applåder, och mötet ajourneras 20.04 i tio minuter.
Motioner och PM
Hela sex motioner har inkommit och fem ska behadlas, efter att en motion dragits tillbaka.
Första motionen rör studenternas rätt till ledighet, där S-studenter vill föreslå att Uppsala studentkår verkar för att universitetet inför riktlinjer för återhämtning samt studiefri dag efter tentamen eller mellan delkurser. Fullmäktige väljer att rösta igenom detta.
Andra motionen rör en reformering av hyressättning för jämlika studiemöjligheter. Man vill att Uppsala studentkår verkar för att hyresvärdar av studentbostäder inrättar 10-månaders hyressättning för alla studentbostäder. Det yrkas på att denna att-sats skrivs in i Uppsala studentkåren studentpolitiska programmet. Nationernas bostadsstiftelser kan dock inte räknas med i detta.
– Vi lägger oss inte i nationernas bostadsfrågor, säger Elsa Ewert.
Detta bifalles.
Tredje motionen berör rätt till ledighet från studier vid politiska förtroendeuppdrag och föredras av Julia Karlsson (S).
Elsa Ewert genom styrelsen yrkar avslag för motionen i sin helhet, och menar att studentrepresentanter redan har bra rättigheter, bland annat arvode och möjlighet att missa schemalagda obligatoriska moment i förmån för sitt uppdrag. En del diskussioner följer.
– Vi får inte gapa efter för mycket, säger någon.
– Detta är inte en fråga som kåren bör prioritera just nu, säger någon annan.
Efter diskussion beslutar man att bifalla följande att-sats:
“att lägga till i Uppsala studentkårs studentpolitiska program att verka för att studenter som missarobligatoriska utbildningsmoment på grund av politiska förtroendeuppdrag inom det offentliga ges rätt att genomgå eller komplettera dessa moment vid annat tillfälle inom den berörda kursens gång, förutsatt att det är praktiskt och ekonomiskt genomförbart.”
Hänger ni med? Det börjar bli mycket nu. Dags för fjärde motionen “Motion för akademins internationella solidaritet”. Arad Javanmardi (V) föredrar kort. För mer detaljer hänvisar återigen Ergo till protokollet.
Elsa Ewert går upp till talarstolen och meddelar att styrelsen har avstått att yttra sig om motionen. Därefter öppnas det för debatt.
Julia Karlsson (S) yrkar för att driva frågan i SFS istället för att kunna göra verklig skillnad. Därmed bjuder hon in Vänsterstudenter att skriva en ny motion tillsammans med S-studenter.
Diskussionen fortsätter, och det lyfts att det behöver finnas konsensus kring dessa frågor i samarbetsorganet UUFS för att driva dem i konsistoriet.
– Vi går gärna med på ändringsyrkande från Julia, säger Arad Javanmardi, och fortsätter:
– Vi går med på avslagen för att specificera frågorna bättre och nå konsensus i UUFS. Sista attsatsen vill vi ha kvar som den är.
Diskussionerna fortgår och klockan slår 21.05. Någon yrkar på att bordlägga motionen vilket FUM röstar nej till.
Den sista motionen på listan konstateras sakna närvarande avsändare, och stryks därför under halvhjärtade protester. Nu vill alla hem. Resterande punkter bockas av i en rasande fart.
Fullmäktigesammanträdet klubbar igenom Elsa Ewerts förslag om terminsavgiften på Uppsala studentkår till 0 kr.
När det är dags för PM berättar Elsa Ewert för styrelsens del att Uppsala studentkår under kampanjveckan nådde 10 000 medlemmar! Kårstatus söker Uppsala Studentkår den 16 december, och verksamhetsutvecklare samt kanslichef Klara van Blaricum har sagt upp sig. Elsa Ewert, ordförande, tar över kanslichefens uppgifter under rekryteringsprocessen, med stöd av Johannah Rybrant, vice ordförande och uppgifter som tillfallit verksamhetsutvecklaren delas upp mellan befintliga medarbetare och förtroendevalda på kåren.
Klockan slår 21.30 och frågan ställs nu av Sebastian Rasmusson.
– Önskar FUM ajournera mötet till en annan dag?
Nu vill alla, inte mest undertecknad hem och sova, men frågan avslås för nu är det bara några punkter kvar som går i en jäkla fart.
Sektionerna presenterar kortfattat sina PM och de läggs till handlingarna. Ordförande Sebastian Rasmusson hälsar alla en God Jul och förklarar 21.39 novemberfullmäktige avslutat.
Ibland blir det lite fel! Artikeln har redigerats den 5/12, med ett tillägg och en rättelse angående valda delegater till SFS fullmäktige, där nemnet Agnes Engström bytts till Isac Vidfelt.