Februarifum
Foto: Ergoredaktionen

Februarifum: Interpellationer och en motionär på Voi


Februarifum bjöd på motionärer, interpellation (vad är det?) och typ... inget mer. Ergo var såklart på plats.

Det är dags för terminens första fullmäktigesammanträde och dagordningen är relativt trött, utöver den ovanliga interpellationen som efterfrågats. Mer om det senare! 

Energin börjar relativt lågt från de deltagandes håll, men blir sen allt eftersom de tar för sig av kaffe och bullar ökar ändå det välbekanta bruset av prat och skratt i bänkarna. Först vid 17.30 inleds sammanträdet av mötets ordförande Agnes Enström. Man börjar med en tyst minut för offren och de berörda av skolattacken i Örebro förra veckan. 

Formalia, val och massa namn 

Efter den tysta minuten sker upprop och antalet närvarande ledamöter fastställs till 25 personer, efter lite svårigheter med räkningen som löses av UUS Elenor Söderberg genom ett Exceltips. 
– Står det kan Excel på ditt CV, utropar Holger Patriksson (S-studenter) efter lösningen. Kallelse och dagordning godkänns (med enbart små förändringar som att man bytt plats på två motioner) och vi går raskt vidare. Röstlängden korrigeras efter att Lies Yousefi (Vänsterstudenter) anländer till mötet. 

Justerare blir Axel Melbin (S-studenter) och rösträknare blir Elenor Söderberg (UUS) och Olle Milles (S-studenter). Föregående protokoll läggs till handlingarna och efter det är formalian överstökad. 

Ett antal avsägelser har inkommit. Det rör sig om Isac Vidfelt, Anton Medin, David Ling och Ebba Wahlin. I och med avsägelserna har man en vakans på vice fullmäktigesekreterare, som efter yrkande bordläggs. Linnea Rydén och Johannah Rybrant (Vänsterstudenter) väljs till ordinarie ledamöter i valutskottet. 

– Lovar ni att dyka upp? I så fall kan jag ställa upp, säger Jacob Rosén (Högerpartiet). 

– Då kan du inte stå med på ditt partis lista nästa år, upplyser Holger Patriksson. 

– Då drar jag tillbaka det, säger Jacob Rosén efter två sekunders betänketid. 

Tillslut bordläggs en av suppleantposterna medan den andra posten fylls av Jocelyn Sepp, efter nominering från Maria Sorelius (Gröna studenter).  

Ledamot till Folkuniversitetets styrelse blir Agnes Engström (Vänsterstudenter). Som delegat till Sverige förenade studentkårs fullmäktige nomineras Maria Sorelius (Gröna studenter), Simon Birgersson (Vänsterstudenter) och Holger Patriksson (S-studenter). I och med de många nomineringarna sker sluten votering. I och med  detta väljs Maria Sorelius.
Sista valpunkten rör ett fyllnadsval av  ledamot till stipendeikommitéen. Även här väljs Maria Sorelius som ledamot. 

Interpellation

Efter detta är det dags för interpellation. För den oinsatte innebär interpellation en fråga i en folkvald församling som kräver ett utförligare svar. Frågan ställs från en enskild ledamot till en annan ledamot eller grupp. Andra ledamöter än respondenten får delta i debatten. 

Just idag är det Agnes Engström (Vänsterstudenter) som har skickat in en interpellation gentemot Uppsala studentkårs presidium, Elsa Ewert (Gröna studenter) och Johannah Rydbrant (Vänsterstudenter). 

Det som efterfrågas är en uppdatering gällande de motioner som röstats igenom under höstens fullmäktigesammanträden. 

– Jag har gläds åt att vi röstat igenom så mycket motioner under hösten, men jag önskar därför också en uppföljning kring hur det går med allt, säger Agnes Engström. 

Uppsala studentkårs presidium föredrar sitt skriftliga och inskickade svar på denna interpellation. 

Sammanfattningsvis låter uppdateringarna ungefär såhär: 

Motion gällande assistanshundar = Universitetet har påbörjat arbete kring detta, men det är via samarbetsorganet UUFS som studenter är involverade som studentrepresentanter i frågan. 

Motion om automatisk anmälan till tentamen = Motionen implementeras i kårens åsiktsprogram, mer om detta på nästa fullmäktige. 

Motion om att minska krångel för att få pedagogiskt stöd = Vice ordförande tar med sig denna fråga till Studentavdelningen vid Uppsala universitet för att starta upp en dialog. 

Motion om studenters rätt till ledighet = Frågan har lyfts men  inte tagits emot väl av universitetet då de anser att det kan skapa problematik hos CSN. 

Motion om reformering av hyressättning för jämlika studiemöjligheter = Presidiet har dialog med aktörer inom studentbostadsmarknaden.

Motion om rätt till ledighet från studier vid politiska förtroendeuppdrag = Kommer mer om detta på fullmäktiges aprilsammanträde.

Motion angående akademins internationella solidaritet = Frågan ska lyftas i UUFS framöver, men har tyvärr fallit mellan stolarna på grund av att presidiet behövt jobba med mycket annat under hösten. 

Efter den uppdateringen anser fullmäktige att ärendet är behandlat och man går vidare. 

Motionärer motionerar 

Det är dags för motioner! Den första motionären är Arad Javanmardi från Vänsterstudenter och det rör den redan aktuella motionen för akademins internationella solidaritet. Man har jämkat sig med styrelsens förslag på formuleringar i frågan. Mer information om detta finns i protokollet, för när det blir allt för många att-satser så menar Ergo att det inte är vårt uppdrag att skriva upp dem i sin helhet. 

Ergos utsände gäspar lite åt te-torkan på mötet hittills. Kommer någon ~serve tea~ på detta möte eller kommer det vara Sahara innan mötet förklaras avslutat? Till och med denne skribent har svårt att få all formalia underhållande. Beklagligt men sant. 

Tillbaka från pausen är det dags för nästa motion, från S-studenter angående feedback från lärare vid examinationer. Det som presenteras är följande att-satser: 

att Uppsala studentkår verkar för införandet av riktlinjer för feedback samt att individuell och
utförlig feedback ges som regel vid varje obligatoriskt examinationstillfälle.

att Uppsala studentkår inkluderar ovanstående att-sats i dess åsiktsprogram.

Styrelsen föreslår att det ska ändras till slutexaminationer, snarare än samtliga obligatoriska examinationstillfällen. 

Maria Sorelius (Gröna studenter)  uttalar sig och ställer sig skeptisk till motionen, då den tid det tar för lärare att ge utförlig feedback på alla tentor kan komma att ta tid från lärarledd tid, något som redan är väldigt begränsat. 

S-studenters Sara Ingard svarar att hon ser att man i ett åsiktsprogram kan ha både lärarledd tid och obligatorisk feedback kan arbetas med parallellt. 

Michael Johansson (Gröna studenter) menar att  

– Jättebra motion, men implementeringen måste ske med eftertänksamhet, säger Ernst Bergman (UUS).  

Julia Karlsson (S-studenter) beskriver att hon tycker att det är rimligt med krav på feedback och att det är ett minimikrav, men att man inte behöver jobba med frågan aktivt bara för att den ska stå med i åsiktsprogrammet. 

Fler ledamöter uttalar sig i frågan och efter det beslutar fullmäktigesammanträdet att bifalla motionen med ändringen som styrelsen föreslagit, alltså att detta gäller vid kurs- och slutexaminationer snarare än samtliga examinationer. 

Phew. Vi kämpar vidare!

Efter detta är det dags för dagens tredje motion: Första hjälpen för psykisk ohälsa. Även denna motion är inkommen från S-studenters Sara Ingard. Motionen är följande: 

att Uppsala studentkår verkar för att alla studenter på Uppsala universitet som studerar till ett människonära yrke erbjuds möjligheten att gå Karolinska institutets utbildning ”Första hjälpen psykisk hälsa”.

att uppdra Uppsala studentkårs styrelse att, i alla relevanta forum det har tillgång
till, verka för att “Första hjälpen psykisk hälsa” ska erbjudas till studenter vid Uppsala universitet som studerar till ett människonära yrke.

Fullmäktige bifaller motionen i sin helhet, i linje med styrelsens förslag. 

Dagens sista motion berör ett bättre klimatarbete på universitet. Motionären är dock tyvärr på en Voi för tillfället. I väntan på att hen ska anlända blir det promemorior. 

Lite snabba promemorior

Styrelsen meddelar att man har tillsatt fyra stycken receptionsvärdar, som arvoderas för att sitta i receptionen för att svara på frågor, se till att allt går bra vid studieplatserna. 

Ett nytt student- och doktorandombud har rekryterats och börjar i april. Hon har över tio års erfarenhet som student- och doktorandombud på annan kår och styrelsen är mycket glada och nöjda med den rekryteringen. 

Kanslichefsrekryteringen är i full gång, men än finns inget konkret att meddela på den fronten. 

Studentboet får inte vidare finansiering från Uppsala universitet, vilket innebär att kåren nu undersöker möjliga andra finansiärer. 

Holger Patriksson (S-studenter) frågar om Ergo! Kul ju! Någon typ bryr sig! Elsa Ewert svarar på frågan och ger en lägesuppdatering kring arbetet framåt gällande finansiering. Kortfattat: Vi kämpar på! Vi vill framåt! Mot evigheten och vidare et cetera. 

Sektionerna föredrar. HumSek ska anordna Humanioradagen den 27 mars, en yrkesmässa med fokus på just humaniorafältet. SamSek jobbar på med “massa olika saker” enligt sektionsordförande Lies Yousefi. Bland annat frågan runt Gamla torget (som det också går att läsa mer om HÄR) och arbetsmarknadsmässan Momentum. MedSek och Sektion Lära är inte närvarande vid mötet. 

Den sista motionären är i mål

Motionären på Voi har anlänt och det är därför dags att gå tillbaka till dagens sista motion, om klimatfrågan. Motionen är inskickad från föreningen Klimatstudenterna Uppsala. Som tidigare kommer Ergo inte skriva ut alla att-satser, men sammanfattningsvis rör motionen att kåren ska ställa sig bakom det som Klimatstudenterna Uppsala står för, samt ställa sig bakom den rapport som de länkat till i sin motion. 

Styrelsen ställer sig positiva till motionen och vill yrka på bifall för motionen i sin helhet. 

Holger Patriksson (S-studenter) yrkar på att avslå att-satsen som rör Klimatstudenterna Uppsalas rapport, med bakgrunden att man inte har rapporten som en bilaga utan bara som en länk till ett dokument som inte ägs av kåren alls. 

Jacob Rosén (Högerpartiet) tycker att klimatfrågan är ett särskilt intresse och att universitets roll i miljöfrågan är att bedriva forskning. 

– Snäv syn av Högerpartiet. Universitetet är ändå en myndighet som vart tredje år måste anta en miljöplan, svarar Michael Johansson (Gröna studenter). 

Holger Patriksson (S-studenter) föreslår att man snarare att uppdra kårstyrelsen att göra ett program kring detta eller få in frågan i ett redan existerande program. 

Efter flertalet yrkanden fram och tillbaka så ligger rapporten magiskt plötsligt rapporten som handling i kårfullmäktiges drive-mapp. 

– Revisor Jacob Färnert är inte här, så då passar jag på, säger fullmäktigesekreterare Linnea Rydén och salen skrattar.  

Man går till beslut och fullmäktigesammanträde beslutar att bifalla motionen.  

Så ja, saker hände. Ergo fick lite tid i rampljuset. Men samtidigt, hände någonting alls egentligen? Tack och godnatt hälsar Ergo. 


Annons

Annons

Läs mer

2025-02-20 09:09
Samtliga kårer och studentsammanslutningar vid Uppsala universitet får behålla sin kårstatus för de institutioner och…
2025-02-19 12:38
En professor vid Uppsala universitet står nu anklagad för att ha brutit mot god forskningssed, rapporterar UNT…
2025-02-18 15:29
Gratis mensskydd på campus skapar trygghet och underlättar i vardagen för många. Vid 15 av 38 svenska lärosäten har…