
Samlar ungas röster om psykisk hälsa
För att samla in ungas röster vill arrangörerna möta ungdomar där de redan befinner sig, skapa en inkluderande fysisk miljö och synliggöra ungas röster i en tid där ensamhet och psykisk ohälsa ökar.
– Det pratas mycket om ungas psykiska ohälsa, vilket är bra. Men det är väldigt sällan som unga är de som får sätta tonen och som får prata, säger Tove Ljungberg Haasum som är talesperson för Tim Bergling Foundations ungdomsråd till Ergo.
Tove Ljungberg Haasum kände under skoltiden att psykisk ohälsa var något som många i hennes närvaro var drabbade av, och började då intressera sig för frågorna. När hon kom i kontakt med Tim Bergling Foundation och fick frågan om hon ville gå med i deras ungdomsråd var svaret lätt. Nu har hon haft rollen i två år.
– Jag pluggar tredje terminen på läkarprogrammet och man har ju inte så jättemycket tid över som läkarstudent, men detta är något som jag gärna prioriterar. Det känns väldigt viktigt och givande att vara med i detta, säger Tove Ljungberg Haasum.
Projektet Det här behöver vi för For A Better Day riktar sig till unga upp till 25 och innefattar i detta initiativ en 3x3 meter stor kub utplacerad på stora handelsplatser och där unga befinner sig. I kuben kan man stiga in och dela sina tankar och erfarenheter kring psykisk ohälsa. I Uppsala finns kuben utplacerad i Gränbystaden mellan den 10 och 16 mars för att sedan flyttas till Forumkvarteret mellan den 17 och 23 mars. Samtidigt pågår initiativet med fler kuber även i Stockholm och Malmö. Rösterna kommer sedan att samlas i boken; “Det här behöver vi för A Better Day”.
Tim Bergling Foundation driver olika projekt både lokalt och nationellt. I Uppsala finns flera projekt, bland annat en musikstudio som unga kan använda gratis, som öppnade i slutet av 2024 i centrala Uppsala.
Initiativet där ungas röster samlades in gjordes även 2020, och boken som kom året därpå gav plats till ettusen ungas berättelser. Bland mycket annat så var erfarenheter om ensamhet, press i skolan eller ångest inför framtiden ämnen som lyfts. Nu görs projektet igen, för att hänga med i den snabbt föränderliga utvecklingen. Den nya samarbetspartnern Atrium Ljungberg är en av Uppsalas och Sveriges största fastighetsägare, och ser sin roll som viktig att på lång sikt kunna bygga hållbara och trygga miljöer.
– Vi behöver ta in perspektiv från den yngre generationen i det vi gör och påverka just den byggda miljön. Offentliga platser är väldigt viktiga, framförallt kanske kopplat till trygghet, men också det här att möjliggöra att det finns platser för unga att ses på. Att öppna upp för olika typer av kulturaktiviteter och mötesplatser. Det är ju sånt som vi kan påverka och det ligger oss väldigt varmt om hjärtat, säger Marianne Perslow, kommunikationschef för Atrium Lundberg.
Att lyfta fram ungas egna berättelser och lösningar är värdefullt för att på lång sikt kunna påverka makthavare och bidra till förändring. Tove Ljungberg Haasum tror att vuxenvärlden ofta snöar in sig på specifika problem, som exempelvis skärmtid och sociala medier, och att man då missar annat som unga själva lyfter när de får komma till tals.
– Jag tror att det lätt blir en förenklad bild av den väldigt komplexa och stressfulla miljö som många unga befinner sig i. Sociala medier är viktigt att lyfta men det handlar också om så mycket annat. Många unga känner press att prestera i skolan och i sociala sammanhang, eller påverkas av saker som händer runt om i världen som kan vara svårt att hantera. Det kan nog vara lätt att glömma att de som är äldre än oss växte upp i en helt annan världssituation med en mycket ljusare framtidssyn.
Något som lyfts av många unga som Tove Ljungberg Haasum pratat med och i den tidigare boken “Det här behöver vi For A Better Day” är att unga behöver trygga relationer, och framförallt till trygga vuxna, hemma, i skolan och på fritidsaktiviteter.
Är du under 25 och vill dela dina tankar och erfarenheter om psykisk hälsa och ohälsa? Besök kuben i Gränbystaden fram till den 16 mars eller i Forumkvarteret mellan den 17 och 23 mars. Du kan även dela med dig på forabetterday.se