Annons
Annons
Morgan Sjövall lade av med musiken när studierna var som tuffast, men när väggen var avklarad började han spela igen.
Foto: Sigrid Asker

På andra sidan väggen


Den ökända termin tre på juristprogrammet är avverkad och Morgan Sjövall har äntligen tid att ägna sig åt sina passioner i livet– träning och musik. Tuffa pluggperioder till trots trivs han fortfarande bra med sin utbildning.

När jag ska fotografera Morgan Sjövall, 24, frågar jag om han kan ta upp en av de gitarrer som står i det prydliga studentrummet på Trädgårdsgatan. Han börjar genast spela en melodi.
– Bra, nu fick jag jobba på den här låten jag håller på att skriva, säger han.
Det är tydligt att Morgan gillar effektivitet. Dötid verkar inte existera i hans liv. Så fort han har en paus från juridikstudierna och träningen gör han musik. Men under förra terminen– den tredje på juristprogrammet som kallas för ”väggen”– slutade han med både musiken och träningen för att kunna lägga allt fokus på studierna. Det var en stressig tid.
– Ibland gick man som i en dimma, det kändes som betong på ögonlocken.

När höstterminen var avverkad började Morgan gå till gymmet igen, första tiden gick han upp fem på morgonen för att hinna träna . Nu vaknar han nbsp; sju och tränar på kvällen istället.
– Jag har gått upp tio kilo och dessutom kommit igång med musiken igen, det känns jättebra, säger Morgan.
I längden skulle det inte fungera för honom att inte ha fritidsintressen . Han säger att det visserligen finns musikproducenter och författare som har jobbet som hobby, men någon jurist som lever på det sättet har Morgan aldrig träffat.
– Om det inte vore för träningen och musiken skulle jag undra vad fan jag håller på med.
Detta sagt ångrar Morgan inte sitt karriärsval och är fast besluten att ta juristexamen. I höst kommer han att ha nått halvvägs dit, och han vet vad han vill fördjupa sig i. Det som får Morgan att stå ut med de mindre roliga delarna av utbildningen är möjligheten att ägna sig åt straffrätt.
– Nyligen var jag försvarsadvokat i ett rättegångsspel. Jag älskar den här terminen. Straffrätt är kreativt, det passar mig.
Kreativitet är väl annars inte något man förknippar med den stereotypa juristen?
– Majoriteten av juriststudenterna är kanske inte så kreativa, men jag är inte den enda som håller på med musik. För att lägga fram en gärningsbeskrivning och ringa in vittnet behöver man vara kreativ, säger Morgan.

Temperamentet har han efter mamma, som heller aldrig sitter ner. De stressande juridikstudierna har dock tvingat Morgan att söka balans i vardagen. Den här sommaren kommer han för första gången på sju år inte att jobba.
– Jag behöver vara helt ledig i tre månader. Det blev för mycket ett tag. Jag kommer vara lite i Solna, lite i skärgården, lite i Skåne och lite här. Jag ska träna varje dag.
Morgan ser också fram emot att läsa något som inte är kurslitteratur, nämligen en biografi över Arnold Schwarzenegger. Morgan beskriver honom som en förebild, främst för sin mentala styrka .
– Arnold är mycket mer än en bodybuilder, eller Terminator. Visste du att han gjorde fastighetsaffärer innan han blev kändis? Han är väldigt skärpt. Han bestämmer att ”jag ska bli nummer ett på det här” och så blir han det. Samtidigt pratar han ofta om sina misstag. Det tycker jag är starkt, det gör honom mänsklig, säger Morgan.

Förutom boken kommer han ha med sig datorn hela sommaren, för att skriva musik. Innan han började plugga hade han och brodern ett handelsbolag och lite högre ambitioner med musiken.
– När man är ny på något måste man gå in i det till 100 procent, så var det med juridiken. Nu är jag mer avslappnad och har börjat gå tillbaka till saker jag lämnade, så jag funderar på att starta upp ett Soundcloud-konto igen, säger Morgan.
Ser du musiken som en alternativ karriärväg?
– Nej, det är mer något ”nice” vid sidan av. Fast kanske om Universal skulle ringa, säger han med ett skratt.


Annons

Annons

Fem snabba

Bästa (skäms)sommarlåten:
Sommar och sol med Sven-Ingvars.

Sämsta sommarjobbet jag haft
Trädgårdsarbete.

Det kommer jag sakna med att plugga:

Träffa vännerna.

... och det kommer jag inte att sakna:
PM.

Min bild av Uppsala på sommaren:
Tomt.

Tidigare artiklar om Morgan:

Om att klättra över berg och väggar

Juriststudenten Morgan

Morgan Sjövall, 22 år

Läs mer

2021-03-19 10:38
Efter ett år på nationen är nu civilingenjörsstudenten Susanna Wärmegård tillbaka i skolbänken, eller i alla fall den…
2021-02-09 14:49
Många har svårt att få tiden att räcka till när man studerar. Daniel Smirnov Lindblom håller inte med. Han kompletterar…
2021-02-08 14:51
För många har pandemiåret varit allt annat än händelsefullt på ett personligt plan. För läkarstudenten Solmaz…