Annons
Annons
”När jag kollar i backspegeln borde jag ha insett att jag hellre har begränsat med tid än begränsat med pengar,” säger Morgan Sjövall apropå att han avbröt sin ledighet i somras till förmån för jobb.
Foto: Sigrid Asker

En ”huskille” med driv


Juriststudenten Morgan Sjövall har insett att ledighet inte klär honom och sysselsätter sig mer än någonsin när vi träffar honom för femte gången i reportageserien De kallar oss studenter.

När Morgan Sjövall visar mig genom lokalerna på Actic Svandammen märks det att gymmet är något av ett andra hem för honom. Han är här praktiskt taget varje dag och hälsar glatt på personalen.
– Klockan sex på kvällen är den absolut sämsta tiden att träna, då är det helt fullsmockat, säger han.
Nu är det tidig eftermiddag och bara enstaka träningsmaskiner är upptagna. På andra våningen hittar vi ett helt tomt rum, där Morgan börjar stretcha. Efter vad han beskriver som en panikartad vecka har han precis lämnat in ett pm, eller som man säger på juristprogrammet – en pm.
– Jag vet inte hur det har gått, men tror det är lugnt. Just nu läser vi skatterätt, tråkigt tycker jag, men associationsrätt som vi läste första halvan av terminen var fett kul.
Sist Ergo träffade Morgan såg han fram emot en ledig sommar. Den blev det dock inte så mycket av, avslöjar han nu.
– Att ta ledigt i sex veckor är det sämsta beslutet jag har tagit. Min chef på gymmet i Solna hörde av sig eftersom de var underbemannade så det blev att jag började jobba istället. När jag kollar i backspegeln borde jag ha insett att jag hellre har begränsat med tid än begränsat med pengar, berättar Morgan.
Med andra ord är han ganska nöjd med att livet ser ut som det gör nu – plugg, jobb och träning fyller dagarna. En hel del fest har det blivit under hösten också.
– Visst har jag perioder när allt känns jävligt frustrerande. Men varje gång jag försöker bryta den intensiva livsstilen blir det bara tråkigt, säger Morgan.
Något som nu ska få stå tillbaka ett tag är festandet. Systerns bröllop samt diverse gasker och släpp har inneburit alkoholkonsumtion nästan varje helg. Det har varit kul, men när man är så fokuserad på träning som Morgan är går det inte att bortse från hur alkohol påverkar kroppen.
– Nu ska jag köra helt vitt fram till julafton. När man tränar varje dag och jobbar på gym varje söndag blir det tydligt att man får betala när man dricker, säger han.
Även om det har hänt att Morgan gjort uppehåll i träningen när studiebördan känts för tung är det inte sannolikt att han någonsin skulle lägga av helt.
– Att vara i bra fysisk form är en så stor del av min identitet att det skulle vara svårt att inte vara det.
För andra kan det nog vara tvärtom, resonerar han. Morgan, som själv har både tränat och arbetat på gym sedan tonåren, berättar att han kan irritera sig på det ”peppiga” tilltalet i träningsanläggningars marknadsföring. Idag har han på sig en t-shirt med texten ”Death before cardio”.
– Det kan vara en hög tröskel för många att börja träna. Alla är olika och man får testa sig fram för att hitta en träningsmetod som funkar, säger Morgan.
När man väl gjort det är rutiner vad som krävs för att hålla igång. Träning kan inte vara roligt jämt, menar Morgan.
– Det är samma inställning som när man pluggar. Ibland skriker varje instinkt i kroppen ”sluta ” men man håller ut ändå. Jag tror att många som är högpresterande på universitetet hade kunnat bli elitidrottare, det är drivet som avgör.

I Morgans liv har ambitioner en stor plats. När han tänker på framtiden är han ganska säker på hur han vill ha det. Drömmen är ett hus på landet, där han själv sköter underhåll och fixar saker. Morgan beskriver sig som en ”huskille” som gärna skulle tillbringa söndagen med att rensa stuprännan, medan hunden leker på tomten.
– Sedan på kvällen kan jag sitta på verandan med en kall öl, säger Morgan.
Samtidigt är han medveten om att livet inte alltid blir som man tänkt sig, och att det inte behöver vara dåligt. Skulle han träffa en potentiell partner som absolut inte vill bo i hus och är hundallergisk är han inte omöjlig, försäkrar Morgan.
– Det är farligt att låsa sig, så gör bara fanatiker.
Härnäst väntar helgfiranden med familjen. Julen i sig är inte så speciell för Morgan, men han ser fram emot god mat och trevlig stämning. Särskilt mycket ledigt blir det förstås inte nu heller.
– Jag måste som alltid plugga, vi har tenta i början av januari, säger Morgan, och verkar inte särskilt missnöjd.


Annons

Annons

Läs tidigare intervjuer med Morgan:

Del 1

Del 2

Del 3

Del 4

Läs mer

2024-04-29 09:31
Ergo möter Uppsala universitetsbiblioteks överbibliotekarie Lars Burman, som kliver av sin tjänst till sommaren. Vi…
2023-11-15 11:12
Liam Mellberg är Uppsalastudenten aka matkreatören som slagit igenom på Tiktok med sina matlagningsvideos. Med bakgrund…
2023-06-20 09:39
Hon är en av Sveriges största författare inom feelgood-genren och andra boken i hennes senaste serie utkommer om en…