Annons
Annons
Morgan Sjövall pluggar inför tentan som ska avgöra om han har klarat terminskurs sex som också kallas för ”muren.”
Foto: Sigrid Asker

På väg uppför muren


Juriststudenten Morgan Sjövall pluggar inför tentan på terminskursen som brukar kallas för ”muren” och så avslöjar han att han kanske ska plugga något annat till hösten när Ergo träffar honom för sjätte gången.

När Morgan Sjövall föreslår halv åtta på morgonen som tid för intervjun får jag en anstrykning till panik – klarar jag verkligen att gå upp så tidigt? När vi väl träffas utanför Ekonomikum underlättas utmaningen avsevärt av att det redan vid denna okristliga tidpunkt är tillräckligt varmt för bara armar och ben. Morgan själv är förstås oberörd, i tidigare intervjuer har han berättat att han brukar gå upp klockan fem för att träna.
– Det gör jag dock inte nu. Termin sex kallas för ”muren”, den är ännu värre än ”väggen” – termin tre, så jag tränar bara måndag, onsdag och fredag. Men de passen förbereder jag ordentligt så att de blir effektiva, förklarar han.
Målmedvetenheten är det knappast något fel på, vilket verkar vara en förutsättning för att klara juridikstudierna. Idag har Morgan tänkt förbereda en opponering och därefter blir det tentaplugg för hela slanten. När man läser juridik i Uppsala betar man inte av olika delkurser efterhand utan en hel termins studier examineras samtidigt. Därför vet inte Morgan hur långt upp på ”muren” han har tagit sig förrän resultaten kommer i juli.
– Jag säger som Leif GW, ”jag uttalar mig inte i spekulativa termer”, svarar Morgan skämtsamt när jag frågar vad magkänslan säger.
Däremot sträcker han sig till att kalla termin sex för ”hemsk.” Studenterna behöver kunna åtta olika rättsområden, varav endast tre kommer på tentan.
– Vår lärare säger att man aldrig kan ha otur. Man måste helt enkelt ha koll på alla områden, även om det är oundvikligt att vara starkare i vissa, säger Morgan.

Öl med kompisarna har han hunnit med ibland, valborg firades enligt regelboken och i påskas åkte Morgan skidor i fjällen, men annars har det inte funnits särskilt mycket tid över för nöjen den här terminen. Ändå ångrar inte Morgan att han har gett sig i kast med en så pass tuff utbildning. Det är de största utmaningarna som ger mest i längden, menar han.
– Jag vet att jag är på rätt plats. Om jag inte läste juridik skulle jag nog inte plugga överhuvudtaget.
Ganska ofta märker Morgan i praktiken vilka fördelar som finns med att ha koll på lagar och paragrafer.
– När de ringde och försökte sälja id-skydd på nätet kunde jag argumentera emot säljaren och förklara att det där skyddet är meningslöst, berättar han.
Det måste ha varit samma företag som ringde mig en gång. Jag orkade inte protestera utan gick med på att skaffa det där skyddet mest för att jag tycker synd om folk som jobbar på callcenters…
– Haha, det är det inte. Det är väldigt få människor det är synd om. Jag har också jobbat med sådant och man skrattar åt lättlurade kunder, försäkrar Morgan.
Det får jag väl bjuda dem på. Vad kan du tänka dig att jobba med när du är klar med utbildningen då?
– Jag tycker mest om straffrätt, men även till exempel associationsrätt. Det jag absolut inte vill jobba med är familjerätt. Jag har inga problem att läsa om skilsmässor och arvstvister men det du faktiskt gör på jobbet, att träffa personer som ligger i sådana konflikter, det ger alldeles för mycket dålig energi, säger Morgan.
I sommar ska han som vanligt arbeta på gymmet, träna mycket och återuppta sitt musikskapande, som har fått ligga i träda under denna tuffa termin. Sammanfattningsvis rullar Morgans tillvaro på ungefär som den har gjort sedan han kom till Uppsala. Nästa termin kan dock innebära ett trendbrott.
– Jag ska kanske ta uppehåll från programmet och läsa retorik, avslöjar han.


Annons

Annons

Fem snabba

Det skulle jag plugga om jag inte fick plugga det jag gör idag?

Biologi, marin eller genetik
Om jag fick en miljon skulle jag...
Investera
Camping eller resort?
Beror på
Det har jag på grillen i sommar
Allt
Konditions- eller styrketräning?
Styrketräning, Death before cardio

Läs mer

2024-04-29 09:31
Ergo möter Uppsala universitetsbiblioteks överbibliotekarie Lars Burman, som kliver av sin tjänst till sommaren. Vi…
2023-11-15 11:12
Liam Mellberg är Uppsalastudenten aka matkreatören som slagit igenom på Tiktok med sina matlagningsvideos. Med bakgrund…
2023-06-20 09:39
Hon är en av Sveriges största författare inom feelgood-genren och andra boken i hennes senaste serie utkommer om en…