Annons
Annons
Smirnov Lindblom
Uppsalastudenten Smirnov Lindblom har ett pressat veckoschema, men det är också så han gillar att ha det: "...det är främst motiverande att planera dagarna."
Foto: Hugo Levinsson

”Jag drivs av stress och press” 


Många har svårt att få tiden att räcka till när man studerar. Daniel Smirnov Lindblom håller inte med. Han kompletterar sina studier med att vara fotbollstränare på kvällarna. 
– Det ställer krav på mig att kunna planera mina dagar, berättar Smirnov Lindblom. 

Det är en bitande kyla vi lämnar bakom oss när Daniel Smirnov Lindblom visar oss in på Wilmas Kafé. Han är ombytt och ska efter pratstunden direkt iväg på träning. 
 Trots att han tillbringar större delen av dagarna med heltidsstudier så är det inte det enda Smirnov Lindblom lägger sin dyrbara tid på.
 
– Jag är inne på min fjärde termin i Uppsala. Jag plockar ihop en egen kandidatexamen till media, kommunikation och journalistik (MKV). Vid sidan av studierna så är jag nu inne på mitt andra år i Sirius akademis U-15 lag. på fritiden försöker jag få ihop tid för vänner och egen träning, det är det som får mig att gå runt, berättar Smirnov Lindblom. 
 
Heltidsstudier är för många precis vad det låter som, tidsmässigt motsvarande en vanlig arbetsvecka. Men vid det här laget börjar han bli van att kombinera sina roller som tränare och student. Smirnov Lindblom, som idag är 22 år gammal, halkade tidigt in på just tränarspåret. 
 
– Jag har spelat fotboll sedan jag var sju. Någonstans har jag väl alltid tyckt att spelförståelsen i fotbollen var det intressanta. 


Smirnov Lindblom hittade ett sätt att fortsatt vara nära fotbollen, trots att han själv slutade som spelare. (Foto: Hugo Levinsson)
 
 

Han började som spelare i IK Frej, hemma i Täby, men det visade sig snart att han inte riktigt höll måttet för att fortsätta i laget.
 
– Det var förstås väldigt jobbigt att acceptera i början men till slut blev det som en befrielse. Jag kände att jag ville hjälpa till med något ändå. Jag hade alltid velat testa på att vara tränare, men det var först när jag slutade träna fotboll fyra gånger i veckan som det öppnades en möjlighet. Då fick jag chansen att vara med och hjälpa till ideellt. Det var ett P-02 lag så de var väl 14–15 år. Jag var en riktig nybörjare men det var jättekul och på det spåret har det fortsatt. 
 
Smirnov Lindblom tar en tugga av kanelbullen och fortsätter: 
 
– Det är ett växande intresse. Det bästa är att man kan lära sig mer hela tiden. Pusha sig själv, pusha andra och få vara en del av något som här i Sirius. Det är en otroligt härlig och bra förening. Det är nog det som har gjort att jag blivit just fotbollstränare. 


Annons

Annons

Det må ha varit fotbollsintresset som kom först och varit starkast, men nu tar studierna lika mycket tid och energi.
 
– Jag har nog alltid tänkt att jag ska plugga, när jag var liten drömde jag mycket om att bli journalist. Kanske vara den typen av journalist som sitter i en studio och diskuterar just fotboll. När jag var runt 18 år gammal och man skulle börja jobba vid sidan av fotbollen så gick jag en tränarutbildning, UEFA B. Då kände jag att det var väldigt viktigt att ha något mer än fotbollen. Hade jag fortsatt med alla tränarutbildningar hade jag kanske kunnat vara klar när jag var 25. Men då hade jag bara kunnat det.  

"Att kunna jobba med fotboll men också hålla på med journalistik vid sidan av är något av en dröm."

Foto: Hugo Levinsson

Den rimliga kopplingen mellan rollen som fotbollstränare och studierna med MKV är förstås att de tillsammans öppnar upp för möjligheten att bli fotbollsjournalist. Men det måste inte vara just så som karriärerna överlappar i framtiden.
 
– Jag vill bredda mig och kunna göra två saker. Jag tror inte att det är någon fotbollstränare idag, som jobbar på elitnivå, som också är utbildad journalist eller kommunikatör. Att kunna jobba med fotboll men också hålla på med journalistik vid sidan av är något av en dröm. 
 
För de som kämpar med att få styrsel på sitt dygn med bara ett krävande uppdrag kan det låta svårt att lyckas få allt att gå ihop när man kombinerar två tidsslukande åtaganden som Smirnov Lindblom gör. 
 
– Ibland är det jättetufft. Det ställer krav på mig att kunna planera mina dagar, vilket jag kan för det mesta. Ingen har en perfekt planering och speciellt inte i en tid av pandemi när man måste jobba allt mer hemifrån. Men det är främst motiverande att planera dagarna. Det är kul att bryta av med det ena eller det andra. 
 
Vad är nackdelen med att kombinera? 
 
– Nackdelen är att båda tar väldigt mycket tid. Ibland kan jag känna att det blir en väldig stress och press för att det finns folk som förväntar sig att man ska göra det och det i Sirius. Samtidigt som man själv förväntar sig att man ska klara alla godkända betyg som krävs för att ta sin examen. Så det är stressen i såna fall som är negativ. Men jag tror att jag drivs av stress och press i mångt och mycket.
 
Även om det varit kämpigt i början så har Lindblom nu vant sig vid att ha sitt liv som det är just nu. Och även om hans större uppdrag tar väldigt mycket tid, så får man inte glömma bort att det finns annat i livet med. 
 
– Jag är van vid att ha det så här. Då utgår jag från att det är som det är nu, för jag har valt det själv. Då får jag också planera min tid för att få tid till det jag vill göra på min fritid. Om jag planerar det på ett hyfsat sätt så finns det tid till att göra andra saker med. Jag tror att det är väldigt viktigt att kunna göra annat än fotboll och plugg också. 
 
Var ser du dig själv om tre år? 
 
– Jag jobbar heltid med antingen det ena eller det andra. Eller så kombinerar jag det om det fortfarande går. Men jag tror att jag kommer ha både MKV och fotboll i mitt liv en tid framöver. 


Foto: Hugo Levinsson

Smirnov i ett nötskal

 

Namn: Daniel Smirnov Lindblom. 
Född: 1998. 
Uppväxt: Vallentuna. 
Bor: Uppsala. 
Familj: Mamma, Pappa och två systrar. 
Gör idag: Studerar MKV på UU kombinerat med fotbollstränare i Sirius akademi. 
Klubbar: IK Frej Täby, IK Sirius FK. 

Smirnov Lindbloms lite ovanliga namn kommer av att han har en rysk pappa och en svenska mamma. (Foto: Hugo Levinsson)

 

Läs mer

2024-04-29 09:31
Ergo möter Uppsala universitetsbiblioteks överbibliotekarie Lars Burman, som kliver av sin tjänst till sommaren. Vi…
2023-11-15 11:12
Liam Mellberg är Uppsalastudenten aka matkreatören som slagit igenom på Tiktok med sina matlagningsvideos. Med bakgrund…
2023-06-20 09:39
Hon är en av Sveriges största författare inom feelgood-genren och andra boken i hennes senaste serie utkommer om en…