Annons
Annons
Läkarstudenten Johanna Heldin har stenen under full kontroll när hennes lag spelar premiärmatch i den internationella tävlingen Stockholm Ladies Curling Cup.
Foto: Johann Bernövall

Triss i sportengagemang


Sportintresse och studier - funkar det ihop? Självklart Ergo har träffat tre personer som på tre vitt skilda vis – med sten, ölglas och racket i hand – lyckats göra sporten till en del av sitt uppsaliensiska pluggliv.

PROFFSET

Det är förvånansvärt kallt i Danderyds curlinghall när Team Lundberg spelar dagens första match. Curlingeliten från hela världen är på plats när Stockholm Ladies Curling Cup går av stapeln. Frågan är hur många i hallen som också pluggar en tuff utbildning? Åtminstone en, det vet vi. Johanna Heldin, 21, från Uppsala kombinerar nämligen elitsatsning inom curling med studier på läkarprogrammet vid Uppsala universitet. Det var hennes pappa som fick in henne på curlingen.

– Han har spelat länge och spelar fortfarande. Men jag började ganska sent faktiskt, när jag var 17. Det spelades ett yngre junior-sm i Uppsala och jag övertalades att vara med. Så när jag debuterade hade jag tränat i tre veckor. Vi kom verkligen jättesist i den turneringen men det var väldigt kul och jag fastnade för sporten, säger Johanna Heldin.

Till vardags håller hon till i curlinghallen i Stenhagen, strax väster om Flogsta, där hon representerar IK Fyris.

– Det är en bra klubb och det är faktiskt många som pluggar som spelar, även om alla inte satsar på elitnivå, berättar hon.

Det är verkligen just elitnivå som det handlar om för Johanna Heldin. I hallen vimlar det av lag från hela världen och stämningen är fokuserad på de åtta banorna. Om några veckor åker hon, i och med att hon vann SM tidigare i år, till Ryssland och representerar Sverige i mixed-VM. I mixed består laget av två tjejer och två killar.

– Det ska bli riktigt häftigt, det är i Kazan som jag hört är en riktig idrottstad. Dessutom har vi en revansch att utkräva då vi tog silver förra VM, säger Johanna Heldin.

Vardagen där hon blandar studier på läkarprogrammet med curling beskriver hon som ett evigt pusslande där hon har familjen att tacka för mycket.

– Jag hinner inget annat än att träna, spela match och plugga, berättar hon.
En extra morot att fortsätta satsningen dök upp för en tid sedan då hon var en av fyra studenter som fick ta emot Uppsala universitets Elitidrottsstipendium för 2015-2016. Ett stipendium på 25 000 kronor som kräver att studenten i fråga sysslar med elitidrott och samtidigt pluggar en högre utbildning.

– Det var riktigt kul och det hjälper mig att fortsätta satsa. Curling är en riktig materialsport med mycket dyr utrustning så det är absolut ett bidrag som gör skillnad. Vi fick ta emot stipendiet officiellt nu i samband med reccemottagningen, säger hon.

Läkarutbildningen är lång och än är det många år tills hon ska ta klivet ut i arbetslivet. Det är ytterst få som lever på sin idrott inom den relativt smala sporten. Jag undrar om hon ser en framtid där hon kombinerar elitidrott med att arbeta som läkare?

– Det är svårt att säga idag hur det kommer att bli. Idag är det bara Lag Hedin, som varit Sveriges herrlag i OS som lever helt på curlingen. Men Elisabeth Johansson, som har representerat Sverige i OS och är en av de bästa genom tiderna har jag faktiskt för mig både pluggade till läkare och jobbade som det parallellt med karriären. Så vem vet, säger hon och skrattar.

Curling är idag inte bara en elitidrott utan även en social sport i stil med bowling. Johanna Heldin tycker det är en utmärkt sport för studenter. Oavsett om man vill spela på skoj eller satsa lite mer.
– Ja, men absolut Det finns en bra curlinghall inte allt för långt utanför centrum, och det finns flera olika nivåer att spela på för den som är nyfiken och vill börja. Sen så är det billigare avgifter för studenter också.

När dagens första match har spelats färdigt har Johanna Heldin och hennes lag förlorat mot ett ryskt lag – men det finns chans till revansch. Innan turneringen är över kommer laget ha spelat minst 3 matcher till.

SUPPORTERN

IK Sirius leder i skrivande stund Sveriges andraliga Superettan och bjuder dessutom på gratis inträde för alla studenter vid Uppsala universitet. Trots detta har klubben haft svårt att locka folk till matcherna, både studenter och andra. En som vill ändra på det är Uppsalastudenten Axel Krögerström.

– Jag bodde i Stockholm när jag och en kompis bestämde oss för att flytta till Uppsala för att plugga. Vi är båda väldigt fotbollsintresserade och började redan innan vi kom till Uppsala att snacka om att gå och titta på Sirius när vi kom hit.

Sagt och gjort. Han och kompisen började gå på Sirius hemmamatcher på Studenternas så fort de kom till stan 2013. För Axels del gällde studier till civilingenjör med fokus på vattenteknik. På universitetet lärde han känna Siriusspelaren Karl Larsson vilket ytterligare stärkte intresset för den blåsvartrandiga klubben. På en av matcherna träffade Axel Krögerström på en annan student, Robin Landau, och snart hade de kläckt idén om en facebook-grupp.

– Jag tror det var Robins idé från början. Vi satt och funderade på varför intresset var så lågt. Visst, det har varit information på universitetets tv-skärmar om att det är gratis för studenter, men vem kollar på dem? Vi bestämde oss för att starta en grupp för fotbollsintresserade studenter som vill träffas innan matchen och snacka skit på Norrlands, för att sedan gå till “Studan” och se Sirius.

Gruppen “Sirius + Student = Gratis (och pregame på Orvars )” skapades i april och har idag över 140 medlemmar. Intresset har sakta men säkert ökat även om Axel Krögerström inte har någon ambition att förvandla alla Uppsalas studenter till hardcore Sirius-fans.

– Jag har inga drömmar om att det ska bli som i USA där universiteten har egna lag och alla supportar dem på campus. Men det är kul att så pass många har hittat till vår grupp och våra pre-games. En gång kom jag in på Norrlands innan matchen och möttes av 15 tjejer och killar jag aldrig träffat tidigare som fått nys om det via facebook. Det kändes grymt kul

Med två matcher kvar av säsongen och serieledning så har Sirius alla chanser att gå upp i allsvenskan. Där finns laget som som Axel Krögerström har hejat på sedan barnsben, IFK Norrköping. Han är dock inte orolig för att det ska uppstå en intressekonflikt.

– Jag tror faktiskt att det går att heja på två lag samtidigt, bara man har prioritetsordningen klar för sig. Och för mig är Norrköping fortsatt nummer ett. Men jag hoppas att det inte är något hinder för folk att gå på Sirius. Det är så jäkla kul med fotboll, så det är ju inga konstigheter att ha Sirius i som sitt andralag under tiden som man pluggar här. Jag hoppas verkligen att det fortsätter vara gratis för studenter även om Sirius skulle gå upp i allsvenskan, säger Axel Krögerström.

ELDSJÄLEN

Elitidrotta och supporta i all ära, men allra vanligast är nog att motionsträna. En populär sport för just det som kommit starkt de senaste åren är padel. En som brinner mycket för det är lärarstudenten Tony Kjäll.

– Jag började spela på Uppsala Padelcenter för ett år sedan och blev fast direkt Nu spenderar jag nog mer tid där än på universitetet, säger han.

Padeltennis, eller endast padel som man ofta säger, är en racketsport som framför allt utövas i Spanien och i Latinamerika. Tony Kjäll beskriver träningsformen som ganska enkel tack vare att den utövas på liten yta. Det är lätt att komma igång.

– Det är en väldigt kul sport och fortfarande en ny spännande grej. Det är ganska enkelt då det påminner om andra racketsporter som tennis och badminton. Jämfört med tennis är det både enklare och roligare, tycker jag. Det kräver inga egentliga förkunskaper.

Tony Kjäll tycker att det är förvånansvärt få studenter som spelar nu och har bestämt sig för att de ska bli fler.
– Jag har dragit ihop specialträningar på Uppsala Padelcenter för studenter och drygt 20 personer dök upp, och fler ska vi bli. Det är ingen dyr sport så det tror jag kan göra studenter extra intresserade, berättar han.

Idrott på motionsnivå tror Tony Kjäll kan ha positiva resultat för studierna.
– Jag tror alla kan känna igen sig i att man koncentrerar sig bättre när man tränat, säger Tony Kjäll.

Att komma ut och träffa folk från en annan del av Uppsala än studentvärlden är en annan positiv bieffekt.
nbsp;– Ibland kan det vara bra att göra något annat än att hänga på nation som att umgås genom att svettas tillsammans. Stämningen hos oss är väldigt god och det är ett enkelt sätt att knyta nya kontakter på vilket passar utmärkt om man tänkt sig att bli kvar i Uppsala efter studietiden, säger han.


Annons

Annons

Se Sirius spela?

Måndag 17 oktober 19.00: IK Sirius - Örgryte.
Måndag 31 oktober 19:00: IK Sirius - IK Frej

Gratis för studenter med giltigt studentleg

nbsp;

Padel?

Spelas på en 10 x 20 meter stor plan som har 3 meter höga väggar runt planen som får användas vid spel. Den senaste trenden är att väggarna är av glas. Planen delas på mitten av ett nät, och man spelar alltid dubbel. Spelet är en blandning av tennis och squash.

nbsp;

Läs mer

2024-06-10 09:43
Efter konstituerande fullmäktige den 14 maj stod det klart att presidiet kommer gå från tre till två. Johannah Rybrant…
2024-04-29 09:02
Byggandet av flottar inför forsränningen i Fyrisån på sista april är i full gång utanför Ångström. Trots en kylig start…
2024-04-25 11:11
Valborgshelgen kommer allt närmare och Ergo har fått träffa artisten och valborgsälskaren Tomas Rimeika inför hans nya…