Annons
Annons
Emmy Sköld
Forsränningen är i år certifierat hållbart, vilket bland annat innebär att rännarna kommer att kunna återanvända begagnade bottnar till sina flottar, den del av bygget som generellt anses lite tråkigare, menar Emmy Sköld.
Foto: Ofelia Gedda

Forsränningen gör comeback


För första gången sedan 2019 våras det än en gång för UTN:s omtalade Forsränning. I ett av Sveriges största studentevenemang ska 130 flottar ränna ner för Fyrisån sista april till jublet från tusentals åskådare i alla åldrar. Ergo har pratat med projektledare Emmy Sköld som sedan maj 2021 har jobbat för att göra årets Forsränning till den bästa möjliga.

Det är en solig fredagseftermiddag och Emmy Sköld står utanför Uthgård, kårhus för Uppsala Teknolog- och naturvetarkår. Inne i den röda villan sitter alla 24 medlemmar i den kommitté som ansvarar för Forsränningen och Forsfestivalen 2022. Emmy själv är projektledare och ser sig själv som spindeln i nätet, hon är ytterst ansvarig och där för att stötta alla olika delar av kommittén. På sig har hon svarta arbetsbyxor, så kallade “flames” som går i arv genom åren och har namn från tidigare komittémedlemmar skrivna över benen.


Forsränningens kommitté 2022 poserar på Järnbron. (Foto: UTN)
 

Forsränningen i Uppsala startade 1975 som ett vad mellan två ingenjörsstudenter som åkte gummibåt nerför fyrisån. Sedan dess har evenemanget genomförts varje år och kontinuerligt växt i storlek. Undantaget har varit 2020 och 2021 då coronapandemin satte stopp för den traditionsenliga ränningen. 2020 blev den helt inställd och 2021 live-streamades ränningen men då var det endast komittén som genomförde evenemanget på hemlig plats.
 
– Det är skönt att man slipper pressen på att behöva överträffa tidigare år, säger Emmy Sköld, som är glad över att kunna genomföra Forsränningen på det traditionsenliga viset.

– De ändringar som är speciella för i år är ett tillägg av tio flottar, vilket betyder att det nu är 130 flottar istället för 120. Forsränningsfestivalen får också en extra dag, vilket gör evenemanget hela nio dagar långt. Temat för Forsfestivalen i år är magi.
 
På ängen bakom Ångströmlaboratoriet sätts hela Forsfestivalen upp med mat, underhållning, lekar och byggplats för flottarna.
 
– Alla är välkomna till festivalområdet för att kolla på flottarna, umgås och delta i lekar och aktiviteter! Under kvällarna kommer lokala band att uppträda, det finns möjlighet att testa “open mic” eller gå på släpp.

Emmy Sköld berättar även att en dag under Forsfestivalen är den så kallade “Ankdagen” då Uppsalas befolkning och barnfamiljer har möjlighet att kolla på flottarna och delta i barnvänliga aktiviteter såsom ponnyridning och andra lekar. Under Ankdagen går även alla intäkter till Akademiska sjukhuset. Forsfestivalen brukar dra tusentals besökare, vissa kommer varje dag, vissa kommer bara under en eftermiddag. Det bestämmer man själv, men som Emmy Sköld säger:

– Våga komma dit och kolla! Det är superkul!

"Vi är noga med säkerheten och har flera säkerhetsåtgärder runt Forsränningen."

Emmy Sköld är projektledare för årets forsränning. (Foto: Ofelia Gedda)

 
Emmy Sköld, som själv studerar en master i biologi med inriktning ekologi och naturvård, berättar om UTN:s hållbarhetsarbete under Forsränningen och festivalen. Nytt för i år är att evenemanget nu är ett certifierat hållbart evenemang av Greentime. En annan viktig del av hållbarhetsarbetet är miljöbottnarna där botten till gamla flottar återanvänds och det finns möjlighet för de nya Forsrännarna att välja dessa bottnar och därav tjäna lite tid genom att slippa bygga ihop sin egen, vilket generellt ses som den mindre roliga delen av flottbygget.

De roligaste är enligt Emmy Sköld dekorationen och att göra flotten personlig. Alla flottar har en fyrkantig bas och oftast tre väggar. Det är på grund av säkerhetsrisk som minst en vägg måste vara öppen, förutom det har flottbyggarna stor kreativ frihet. Tidigare år har man sett allt från disneyfigurer och djur till kända byggnader. Förutom att se de olika flottarna kommer många till Forsränningen för att se de spektakulära krascherna som ofta förekommer i fallen längs ån.
 
Alla flottar byggs av cellplast med en träram för stabilitet och fogskum som lim. Form, färg och tema är upp till rännarna. Allt material ingår men sedan finns möjlighet att köpa till ytterligare material för flotten om så önskas. Flotten åker längs fyrisån och ner för flera fall där det ofta händer att flottarna tippar över och rännarna under dramatiska omständigheter trillar i, därav är åskådarplatserna i närheten av fallen attraktiva. Vissa trillar i, andra hoppar i, och vissa blir inte blöta överhuvudtaget.
 
– Vi är noga med säkerheten och har flera säkerhetsåtgärder runt Forsränningen. Bland annat måste alla deltagare ha på sig våtdräkt, skor, hjälm och flytväst, försäkrar Emmy Sköld.


Annons

Annons

Några som haft turen att få en plats i årets  Forsränning är Oscar Green, Sixten Pettersson, Tim Nedergård och Tor Nicolaisen som går tredje året på civilingenjörsprogrammet med inriktning på miljö- och vattenteknik. De lyckades vinna sin plats genom tävlingen som arrangerades på deras sektion och säger själva att det var en självklarhet att de skulle vara med.

– Vi ser främst fram emot själva byggandet för även om Forsränningen känns som en höjdpunkt är de bara en kort stund medan byggandet och Forsfestivalen är flera dagar med mycket aktiviteter, berättar Tim Nedergård.

De ska även jobba på festivalområdet i de pubar som står öppna för besökarna. Eftersom de skriver sina kandidatuppsatser så kan de fritt reglera tiden mellan Ångström och Forsfestivalen.
 
– Man vill bli ihågkommen och inte bara vara en i mängden, svarar Tim Nedergård på frågan om målet med Forsränningen.

Förhoppningen är att det kommer många som ska kolla på Forsränningen i likhet med tidigare år.

– Planen är att inte krascha, men om man gör det så ska det vara rejält! Antingen ska det vara felfritt eller dramatiskt, säger Oscar Green som sen erkänner att om det inte blir någon krasch kommer de nog hoppa i till slut ändå.


Från vänster till höger: Oscar Green, Tim Nedergård, Tor Nicolaisen och Sixten Pettersson, som vann en plats i forsränningen via sin sektion. (Foto: privat)


Det är inte bara studenter som deltar. Även rektor, prorektor och UTN:s inspektor ska delta i Forsränningen. Vanligtvis är det tusentals besökare som kommer för att betrakta de spektakulära flottarna som rinner ner för Fyrisån och i år blir troligtvis inget undantag. Information om Forsränningen går att hitta på hemsidan och sociala medier. Tips är att vara där tidigt för de bästa platserna och sedan njuta av valborgsdagen vid sidan av Fyrisån tillsammans med folk i alla åldrar. Som Emmy Sköld uttrycker det: “ Det är något man inte vill missa”.

Läs mer

2024-04-29 09:02
Byggandet av flottar inför forsränningen i Fyrisån på sista april är i full gång utanför Ångström. Trots en kylig start…
2024-04-25 11:11
Valborgshelgen kommer allt närmare och Ergo har fått träffa artisten och valborgsälskaren Tomas Rimeika inför hans nya…
2024-04-22 14:00
Flertalet cyberattacker, Ryssland som hot och inträdet till Nato - förutsättningarna för Sverige har ändrats. Den 7 mars…