Annons
Annons
Studenter
Budget- och skuldrådgivare Elin Håkansson berättar om att lägga budget och hur aktiva val tillåter dig att njuta mer av dina ekonomiska beslut.
Foto: Redaktionen

Hjälp, hur hanterar jag ekonomin?


Du kanske precis flyttat hemifrån för första gången eller bara vill ta tag i din privatekonomi ordentligt? Ergo har pratat med Konsument Uppsalas Elin Håkanson om hur man börjar höstterminen rätt ekonomiskt. 

Det är ett steg in i vuxenvärlden att ha eget hushåll och börja hantera din privatekonomi. För vissa är det en helt ny värld som öppnar sig i samband med att man börjar sina studier, medan andra har haft koll i flera år. 

– Det är viktigt att komma ihåg att alla har olika förutsättningar från start. Även om det inte alltid är något som man vill prata högt om, menar Elin Håkanson, budget- och skuldrådgivare på Konsument Uppsala. 

Ergo möter Elin i Uppsala stadshus, byggnaden som de senaste åren växt upp bakom det rödbruna tegelschabraket vid Kungsgatan. Nu sitter flertalet av Uppsala kommuns verksamheter i de  luftiga, ljusa lokalerna med högt i tak som invigdes för några år sedan. 

– Konsument Uppsala erbjuder både konsumentrådgivning och budget- och skuldrådgivning. Så vi kan stötta dig i allt från om du köpt en bil som inte fungerar som den ska, eller har funderingar kring returrätten när du köpt second hand. 

Budget - hur gör man ens? 
Konsument Uppsala har sedan flera år tillbaka haft samarbetet “Konsumentkollen” med Ergo. Varannan torsdag publiceras allmän konsumentrådgivning inom områden relevanta för studenter. När vi nu träffas är frågan enkel: Hur tänker man egentligen med budget? Hur klarar man sig som student på CSN? 

– Förenklat sätt så kan man prata om tre olika konton - ditt lönekonto, ditt buffertkonto och ditt sparkonto, förklarar Elin. 

Lönekontot är det konto där du får in din inkomst varje månad. Från det betalar du sedan räkningar och andra utgifter. Till sparkontot för du över en summa du vill spara varje månad - kanske har du tjänat några slantar på ett jobb på nationspuben som du vill lägga undan för den där tågluffen du drömmer om? Det viktigaste med sparkontot, menarElin, är att man inte får föra pengar fram och tillbaka ifrån det. Pengarna förs dit och ska inte flyttas tillbaka för att du vill gå på den där gasquen eller beställa pizza. 

– Vissa har till och med sitt sparkonto på en annan bank än sitt lönekonto, bara för att det ska försvåra spontan överföring klockan två på natten när du är ute på krogen eller liknande, säger hon. 


Kan man ens spara som student? 
– Det är alltid bättre att få in vanan att spara, även om det är små summor. Lägg hellre undan 20 kronor i månaden än 500 kronor en gång om året. Som ung vuxen är det viktigaste att få in sparbeteendet. När man sedan har en lön kommer det bli mer naturligt att öka summan som dras till sparkontot varje månad. 


Sedan är det alltså bra att utöver detta ha ett buffertkonto. Buffertkontot för du också över pengar till varje månad och det är ett konto som är just det - en buffert. Hur stor buffert du vill ha är olika och beror på vad just du känner att du behöver. 


– Den som har hus eller bostadsrätt kanske behöver ha råd att fixa diskmaskinen om den går sönder medan det för dig som student kanske snarare kan röra sig om att kunna lägga lite extra på mat för att priserna gått upp eller att du behöver nya höstskor, säger Elin
 

“Bufferten är krockkudden i din ekonomi” 
 

Från buffertkontot får du alltså, till skillnad från sparkontot, föra över pengar till lönekonton igen vid behov. 


– Men kom ihåg att det inte är till för att användas hela tiden! Det är en buffert - den ska finnas där om du får oväntade utgifter. Det är det den är till för. Den är din säkerhet. Bufferten är krockkudden i din ekonomi.

Medvetna val & HEM 
Elin beskriver att det är viktigt att göra medvetna och aktiva ekonomiska val. Har du inte redan en överblick över dina utgifter och inkomster är det första du bör göra att skapa dig den uppfattningen. Ett sätt att göra detta är att skriva “Inkomster” och “Utgifter” på ett papper och helt enkelt stapla upp dessa. När du gör det kan du också se hur mycket du kan föra över till de andra kontona “Spara” och “Buffert”. 

– Gör du aktiva val så kommer du att kunna vara mer lugn när du väl spenderar pengarna. Planerar du för att du ska kunna beställa pizza på lördagen så känn inte dåligt samvete när du väl köper pizzan. 

Vad är det viktigaste att tänka på när man lägger upp sin budget och planerar sina utgifter? 
- Tänk det nödvändigaste först. Hyra, el och mat - vi brukar förkorta det “H.E.M”. Sen kan man tänka på sparande, buffert och annat. 

Med aktiva val och medvetenhet kring din privatekonomi så kommer du alltså kunna njuta mer av dina ekonomiska beslut och slippa stressen när du köper den där pizzan. Om du dessutom jobbar med buffert och sparande så är du på god väg att hitta en hållbar privatekonomi som senare kommer kunna appliceras i större skala när du har en högre lön och större utgifter. 


Annons

Annons

Budgetgrunderna 

  • Se till att ha en buffert och ett sparkonto - och kom ihåg att de har två olika syften! 
     
  • När du lägger upp budget tänk för “H.E.M” - Hyra, el, mat. 
     
  • Gör aktiva och medvetna ekonomiska val och försök hitta ett lugn i de val du gör. 

Läs mer

2024-06-27 10:48
Anton Sánchez Sulejmani och Linnea Rydén har tillsammans avverkat två år som Uppsala studentkårs ordförande respektive…
2024-06-10 09:43
Efter konstituerande fullmäktige den 14 maj stod det klart att presidiet kommer gå från tre till två. Johannah Rybrant…
2024-04-29 09:02
Byggandet av flottar inför forsränningen i Fyrisån på sista april är i full gång utanför Ångström. Trots en kylig start…