Annons
Annons
Studentboet
Laila Abdi har jobbat på Studentboet i snart två år. Det bästa med hennes jobb tycker hon är att kunna göra en konkret skillnad för studenter i boendesökande.
Foto: Emma Tapper

“Många vet inte om sina rättigheter”


Uppsala är en av de största studentstäderna i landet, men rödlistas år efter år på bostadsmarknaden. Laila Abdi på Studentboet hjälper studenter i bostadssökande och slår ett slag för att inneboendekontrakt eller andrahandsboende kan vara ett bra alternativ och en hållbar lösning under studietiden - men att man behöver veta sina rättigheter. 

Ha rimliga förväntningar, men vet dina rättigheter. Så kan man summera de tips som som Laila Abdi kan ge till boendesökande studenter.

För många studenter börjar studietiden i en studentkorridor, som inneboende eller med ett andrahandskontrakt. Ofta är målet att hitta något bättre efter ett tag, vilket med lite is i magen ofta är möjligt. Många studenter som ska flytta till Uppsala för studier tackar dock nej till boende i korridorsrum eller andrahand, vilket Laila Abdi tycker är synd.

– Jag upplever att många har höga förväntningar på att hitta sitt drömboende direkt och det är inte riktigt realistiskt. Att hitta en egen lägenhet kan vara ett rimligt mål på sikt men man kan behöva göra en bostadskarriär för att komma dit, säger hon. 

Enligt en rapport från Sveriges förenade studentkårer är Uppsala en av studentstäderna i Sverige där bostadssituationen är extra svår. I rapporten har representanter från Uppsala studentkår själva beskrivit situationen i Uppsala. Det råder brist på hyresrätter vilket spiller över på det redan låga antalet studentbostäder. Särskilt i början av höstterminen är bostadssituationen svår.

Men Laila Abdi vill lyfta att inneboenden och boenden i andra hand utgör en viktig del av marknaden och att ett förstahandskontrakt inte behöver vara det långsiktiga målet. 
– Dessa boendeformer kan också vara en hållbar lösning under hela studietiden. Under rätt förutsättningar kan de vara trygga och trivsamma boenden. Jag har aldrig träffat en student som i slutändan står helt utan alternativ, men att alternativet är kanske ett inneboendekontrakt och då väljer många att istället bo kvar hos föräldrarna och pendla till Uppsala istället, säger Laila Abdi. 

Tror du att det finns en rädsla för att hamna i en sunkig studentkorridor där man kommer att vantrivas till exempel?
– Säkert, men det behöver inte vara så och som boende har man rättigheter som hyresvärden är skyldig att förhålla sig till. 

Ett stort problem för boendesökande studenter är stigande hyror i takt med att kostnader i resten av samhället stiger. 
– Studentlägenheter som byggs nya är väldigt dyra, precis som andra bostäder. Det är inneboendekontrakt och korridorsrum man kan komma undan med lite billigare hyra men annars följer studentbostadsmarknaden övriga marknaden, säger Laila Abdi. 

Även på andrahandsmarknaden kan hyrorna skena iväg och ofta beror det på att många hyresvärdar har dålig koll på vilken summa som är skälig och egentligen tar en överhyra. Under lågkonjunktur och prishöjningar vill fler hyra ut exempelvis ett rum i sitt hus eller lägenhet och många kontaktar Studentboet och vill annonsera sina uthyrningsobjekt på deras webbplats. Men fler annonser i flöde innebär inte att fler hamnar på Studentboet.se. 
– Det är fortfarande många annonser som inte uppfyller våra krav. Det kan vara för att vi inte kan säkerställa att det inte är en bedragare bakom annonsen, eller för att de begär en för hög hyra, säger Laila Abdi.

Alla annonser som finns på Studenboet.se har granskats enligt en rad kriterier för att bostadssökande studenter ska känna sig trygga. Bland annat kollar man att det finns ett tillstånd att hyra ut, att hyreskostnaden är skälig och annonsörens IP-adress kontrolleras för att minska risken för bedrägerier. Men även om en annons blivit godkänd uppmanar Studentboet studenter att alltid vara försiktiga och aldrig betala för något man inte är säker på.
– Många annonser hamnar på blocket eller facebook istället där annonserna inte granskas på något sätt, så man ska vara försiktig och källkritisk. Om något verkar för bra för att vara sant så är det troligtvis det, säger Laila Abdi. 

Laila Abdi tror att det finns en kunskapsbrist både hos hyresgäster och hyresvärdar. Ofta har internationella studenter extra stor risk att drabbas av missförhållanden då de kanske saknar grundläggande kunskap i den svenska bostadsmarknaden eller inte vet var man kan vända sig. När det kommer till privatpersoner som hyr ut så är ett vanligt problem att dessa personer inte är helt införstådda med vilka skyldigheter som finns. I de fall där uthyrningen sker olovligt blir hyresgästen extra utsatt och sårbar för missförhållanden. 
– Många som har en inneboende eller hyr ut i andrahand förstår inte att man är en hyresvärd och behöver följa de krav och skyldigheter som medföljer i den rollen. Samtidigt kanske den boende inte heller har koll på detta vilket ökar risken för missförhållanden, säger Laila Abdi. 

På Studentboets hemsida finns information om lagar och regler och man kan även ta kontakt med Studenboet och få fri bostadsjuridisk rådgivning om man misstänker att ens hyresvärd agerat felaktigt. Man kan även få hjälp att granska en annons som man hittat på någon annan plattform. 
– Det är viktigt att veta sina rättigheter. Få utövar sin rättighet att exempelvis ta vidare ett ärende till hyresnämnden. Ofta beror det på att man inte vet vad som gäller eller att det känns för svårt och att man inte orkar gå igenom en lång process, fast man har rätt, säger Laila Abdi. 

Vad är det bästa med att jobba på Studentboet?
– Att se att mitt jobb hjälper studenter, det är det bästa. Jag träffade en student på en campusturné som inte hade kunnat ordnat boende och var så förtvivlad. Nu har vi kunnat hjälpa den studenten som har ett bra boende. Studentboet gör skillnad! Sedan tycker jag att mitt jobb är väldigt intressant och det är spännande att se flödet av människor in i Uppsalas bostadsmarknad, säger Laila Abdi. 

Studentboet förmedlar även akutboende vid höstterminens start som man kan söka om man inte lyckats hitta ett boende till terminsstart. Studentboet köper upp rum på vandrarhem och kan genom sina finansieärer reducera hyran så att det inte blir så dyrt för studenten. Hösten 2022 sökte 211 studenter akutboende, och hösten 2023 sökte 56 studenter. Inte alla som söker en plats behöver dock använda platsen då de hinner hitta ett annat alternativ under tiden.
– Jag har aldrig varit med om att någon som bor på akutboendet inte har löst det på ett eller annat sätt, antingen på egen hand genom andra kanaler eller med vår hjälp. Sen kan den lösningen vara en annan tillfällig lösning men då kan man ta det vidare därifrån, säger Laila Abdi. 

Laila Abdi har jobbat på studentboendet i snart två år. Hon har tidigare erfarenhet av arbete på Migrationsverket och socialtjänstens boendeenheter. 


Annons

Annons

Studentboets huvudsakliga syfte är att underlätta för nyantagna och etablerade studenter att hitta en bostad i Uppsala kommun. ‍Studentboet finansieras genom medel från Uppsala Kommun, Uppsala universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet men verksamheten bedrivs av Uppsala studentkår.

För mer information och kontakt, besök Studentboet.se.

Läs mer

2024-06-27 10:48
Anton Sánchez Sulejmani och Linnea Rydén har tillsammans avverkat två år som Uppsala studentkårs ordförande respektive…
2024-06-10 09:43
Efter konstituerande fullmäktige den 14 maj stod det klart att presidiet kommer gå från tre till två. Johannah Rybrant…
2024-04-29 09:02
Byggandet av flottar inför forsränningen i Fyrisån på sista april är i full gång utanför Ångström. Trots en kylig start…