Annons
Annons
Botaniska trädgården
Under tisdagen ringlade sig en lång kö till värderingen på Antikrundan genom Botaniska trädgården.
Foto: Emma Tapper

Studentikost på Antikrundan


Den 36:e säsongen av SVT:s Antikrundan har tagit sig ut på vägarna och i tisdags fick Uppsalaborna chansen att visa upp sina antika föremål i Botaniska trädgården. Ergo var på plats bland hoppfulla besökare, och kunde följa representanter från student-Uppsala som hade målet inställt på att få sina föremål värderade av experterna.

Uppsala studentkårs ordförande och Elsa Ewert (Gröna studenter) och vice ordförande Johannah Rydbrant (Vänsterstudenter) är på plats i kön, som ringlar sig långt genom barockträdgården. En bra plats i kön har säkrats av kårsekreterare Michael Johansson, som var på plats redan halv tio i morse.

Föremålen som tagit trion hit idag är Uppsala studentkårs insignie (liknande rektorskedja) i samt två reseinsignie som består av en medalj på ett band. 

Elsa Ewert iförd insignie
Insigniet bärs av ordförande på Uppsala studentkår vid ceremonier och andra representationer. 

Vid 12.30 har köandet tagit ut sin rätt och gänget från Uppsala studentkår viftas fram till smyckesexperten Carolina Tüür.

Hon synar intresserat föremålens ingraveringar med sitt lilla förstoringsglas, och snart står det klart: ordföranden är välkomna tillbaka senare under dagen för inspelning!

På plats idag är även representanter från Västmanlands Dala Nation. 

V-dala nations biträdande antikvarie Maja, bibliotekarie Joel Redner och antikvarie Teodor Eriksson är redo för inspelningen. 

V-dalas antikvarie Teodor Eriksson, biträdande antikvarie Maja och Bibliotekarie Joel Redner
 är på plats och har redan fått en tid för inspelning. Men de ser hyfsat tomhänta ut?
– Igår ordnades det med frakt hit från nationen inför inspelningen, så tavlan är redan på plats, förklarar Teodor Eriksson. 

När det tog klart att Antikrundan skulle komma till Uppsala hörde nationen av sig till programmet med en lista på föremål som de tyckte kunde vara intressanta. Nyligen stod det klart att experterna var speciellt intresserade av en tavla av Olle Bærtling i nationens ägo vid namn Agram. 

Agram av Olle Bærtling på sin plats på V-Dala nation.

Tavlan målades 1959 och köptes in av nationen 1966 genom en donation på 5000 kr från Kopparbergs läns landsting i samband med invigningen av den nuvarande nationsbyggnaden. 
Teodor Eriksson berättar att han inför medverkandet i Antikrundan fått kontakt med dåvarande förste kurator som var med när tavlan hamnade i V-Dala nations ägo. 
– Han berättade att förste kurator åtföljd av skattmästare Kalle Söderberg och, nuvarande hedersledamot, den i Falun födda konstnären KG Nilson fick åka till Bærtling ateljé och själva välja ut tavlan, säger han till Ergo. 

Teodor Eriksson har varit antikvarie åt nationen sedan hösten 2023. Det är ett spännande arbete med stort ansvar för nationens samling av konst. Intresset för konst har alltid funnits, något han tror har ursprung i föräldrahemmet i Sala som är hyfsat “tavelprytt”. 

Inför uppvisningen av Bærtlings “Agram” har Teodor Eriksson läst på lite extra om verket, och är både förväntansfull och lite nervös inför vad experterna har att säga.

– Vi har en ungefärlig uppfattning om värdet som vi hoppas få bekräftat, men är också beredda på att få lite bannor över skicket av tavlan, säger han. 

Och visst vet Teodor Eriksson vad han pratar om.

– Den skulle behöva lite kärlek, konstaterar Andreas Rydén, konstexpert på Antikrundan när spotlightsen riktats mot den omtalade tavlan och kamerorna rullar.

Andreas Rydén förundras över målningens hastighet i de öppna trianglarna och kontrasterande färgerna, och förklarar att Bærtling lyckas få till konst som fortsätter även utanför tavlans kant.


Men tavlan är ändå unik, och experten Andreas Rydén kan berätta att just denna som målades 1959 kan vara en av de tidigare i denna stil som blivit utmärkande för den konst Olle Bærtling alstrade under 1960-talet. Värderingen levereras med brasklappen: om tavlan skulle vara i bättre skick, efter lite kärlek från en konservator. 

– Det var väl däromkring vi hade väntat, säger Teodor Eriksson efteråt till Ergo.

Tiden är inne för Uppsala studentkår och det tunga insigniet. Det kom i kårens ägo vid 1959 från Almqvist boktryckeri AB och tillverkades av Markströms juvelerare i Uppsala. 

Idag används det stora halsbandet av ordförande, och den mindre av vice ordförande vid olika representationer. Historiskt använde man de mindre insignien vid resor till andra städer - smycket väger hela 1,4 kg i silver så det är något omständligt att bära med sig. 

– Det blir väldigt tungt att ha på sig också, konstaterar Elsa Ewert och fortsätter:
– Speciellt när jag burit den under en hel eftermiddag och kväll så har jag till och med fått blåmärken från tyngden. 

Smyckesexperten Carolina Tüür och Uppsala studentkårs ordförande Elsa Ewert med insigniet mellan sig.

Som Uppsala studentkårs första kvinnliga ordförande på åtta år konstaterar hon att företrädarna haft fördel i och med att de burit insignia ovanpå frackkavaj som har vaddering i sig, medan hennes högtidsdräkt inte erbjuder samma komfort. Den första kvinnliga ordförande på Uppsala studentkår, Else Albrektsson (uus) som hade posten 1976 lät sy in speciella muddar i sin dräkt för att undvika problemet. 

Ordförande Elsa Ewert myggas och kamerorna rullar. Smyckesexperten Carolina Tüür ställer en fråga kläderna som hon och vice ordförande Johannah Rydbrant bär dagen till ära. Elsa Ewert berättar att det är den akademiska högtidsdräkten som bärs tillsammans med insigniet vid olika representationer. 

– Det ser ut som power, tycker experten Carolina Tüür.

Ett fantastiskt originaletui konstateras det, och att det hamnat lite “party” på lådan tycker Carolina Tüür bara vittnar om vad den rejäla pjäsen varit med om, och syftar till fläckarna över lådan som insigniet förvaras i. 

Reseinsigniet på Johannah Rydbrant till vänster och det stora insigniet på Elsa Ewert till höger. På etuiet syns fläckarna. – Det är troligen punch som någon råkat spilla, säger Elsa Ewert. 


 Men att värdera ett sådant speciellt föremål är svårt, då det inte finns någon riktig marknad för det.

– Vi kan istället försöka lista ut vad det skulle kosta att ersätta. För det krävs ju både nytt silver och att en ny gjutform tillverkas vilket innebär en del arbete, säger Carolina Tüür.

Elsa Ewert är upprymd efter inspelningen, och mycket nöjd med värderingen.
– Nu känns den plötsligt ännu tyngre på mina axlar, säger hon. 

Det återstår att se om föremålen kommer synas i rutan som en del av programmets 36:e säsong. Antikrundan har premiär våren 2025 på SVT och SVT Play. 


Annons

Annons

Läs mer

2024-06-27 10:48
Anton Sánchez Sulejmani och Linnea Rydén har tillsammans avverkat två år som Uppsala studentkårs ordförande respektive…
2024-06-10 09:43
Efter konstituerande fullmäktige den 14 maj stod det klart att presidiet kommer gå från tre till två. Johannah Rybrant…
2024-04-29 09:02
Byggandet av flottar inför forsränningen i Fyrisån på sista april är i full gång utanför Ångström. Trots en kylig start…