Starka kvinnoroller i Påsk
För knappt två år sedan bildade Nadia Claesson Hersan och Linnea Ripenberg Östgöta nationsteater och breddade därmed nationens scenverksamhet från att bara ha handlat om spex. Teaterföreningens första uppsättning blev Maupassants Fettpärlan, som gick för utsålda hus förra våren. Sedan dess har ensemblen krympt från 14 till sex skådespelare, och de två teaterdirektörerna har letat efter en pjäs med passande antal roller.
- Vi ville också ha en utan alltför dominerande huvudroller eller en alltför krävande scenografi eftersom vi spelar i nationsbiblioteket, förklarar Nadia Claesson Hersan.
Valet föll till slut på Strindbergs Påsk. Dramat i tre akter utspelar sig under en påskhelg hemma hos familjen Heyst, försatt i skam och utanförskap av faderns fängelsestraff för förskingring. Tiden är sekelskifte men tematiken snarast tidlös, och det är inte omöjligt att känna igen sig, menar Linnea Ripenberg.
- Det är en lite annorlunda Strindberg. Den börjar som tragedi, men vänder i slutet. Och för en gångs skull är männen de dramatiska, känsliga och orealistiska, medan kvinnorna är de som styr upp saker och ting. Dottern Eleonora, som Strindberg fick inspiration till från sin syster, är en riktigt fin kvinnoroll, säger regidebuterande Ina Sörlid.
Hon blev uppringd av Nadia Claesson Hersan och Linnea Ripenberg, som frågade om hon inte kunde tänka sig att stå för regin. Tidigare har de tre, och ytterligare två av föreningens medlemmar, spelat tillsammans i Kalmar nationsteater, och längre tillbaka i tiden i Katedralskolans musikaler.
- Stommen är att vi har spelat så mycket ihop. Det underlättar att jag vet vad de andra kan och vilka roller de passar i, säger Ina Sörlid.
Och avsikten är att fortsätta tillsammans, med de fyra andra i ensemblen.
- Vi som är kvar från förra året vill fortsätta jobba ihop. Vi blir tryggare tillsammans för varje år och drömmen är att någon gång kunna hyra in sig på en riktig scen. Det kan nog bli aktuellt om några år, hoppas Linnea Ripenberg.