Värmlandskören repeterar med Väsen inför premiären på Uppsala konsert och kongress.
Foto: Leonidas Aretakis

Värmlandskören väsnas i konserthuset


I år firar Värmlands nation 350-årsjubileum. Festligheterna kulminerar i en konsert den 20 november, då Värmlandskören får uppbackning av bland andra folkmusikgruppen Väsen. Ergo rapporterar direkt från genrepet i nationshuset.

De flesta valde nog att bevittna årets första riktiga vinterdag genom köksfönstret. Men Värmlands nationskör har inte tid att stanna hemma.
– Andas inte mitt i. Vi tar det igen, uppmanar dirigent Alexander Öberg.
Vid hans sida sitter folkmusikgruppen Väsen och violinisten Mia Marin. När föreställningen uppförs på Uppsala konsert och kongress kommer de även att få sällskap av sopranen Karolina Andersson och konferencier Håkan Hagegård. ”Jag går i tusen tankar” sjunger de fyrtio körmedlemmarna drömskt medan brownies och kaffe dukas fram. Skratt och spontana applåder avlöser varandra.
– Vi ville blanda något lugnt och stilla med något pampigt och rivigt och inte bara göra något traditionellt, förklarar producent Lisa Albertsson.
Vad som sjungs i kören varierar mellan säsongerna. I våras var temat mer spirituellt. Men den röda tråden är enligt Lisa Albertsson en speciell klang av nationalromantik. Och på jubileumskonserten är det just Värmlands natur, miljö och folkliga melodier som skall stå i centrum, även om vissa andra geografiska utflykter utlovas. En klädprovning och koreografiträning skvallrar om att även ögonen kommer att få smaka på godis under konserten.

Under jubileumsåret har kören också hunnit med att spela in en skiva. Den består av femton visor med temat folktro och längtan till hembygden som framförts i Gottsunda kyrka. Även där tittar Mia Marin förbi med några gästspel på sin fiol.
Både Lisa Albertsson och Andreas Öberg trycker på att i kören är det trevliga sociala umgänget lika viktigt som själva musicerandet. Utöver konserter på baler och gasker gör kören en årlig turné i Värmlands hembygd. Utmaningarna avlöser varandra, och denna gång gäller det att väva in en folkmusikgrupp i arrangemangen.
– Att arbeta med en notbil och efter improvisation är som två olika världar, menar Alexander Öberg. Man får kämpa lite mer med tempot. Men det är just denna blandning som gör konserten så kul.

Folkmusikerna i Väsen bekräftar bilden från sin infallsvinkel. Improviserad musik kräver en viss vana, men lusten måste ändå komma i första rummet. Folkmusik spelas med hjärtat.
– Det kan vara svårt att få klassiska musiker att svänga. Men de här körarrangemangen är verkligen jättefina. Klassiska musiker brukar ofta arrangera sönder låtar, berättar Mia Marin och Roger Tallroth.
Den folkliga traditionen är också viktig för genren. Det finns en gemensam låtskatt och folk uppmuntras ofta att pröva själva. Självklart får det gärna dansas.
– Man åker hem till gubbar i köket och får lite snaps och en historia. Det ska vara trevligt, förklarar Roger Tallroth.
Väsen har dock spelat i betydligt större sammanhang än så under sina 20 år. De har åkt på flera turnéer i Europa, USA och Japan, och i en amerikansk småstad ville man till och med döpa om en gata till Väsen street. De hyllas allt som oftast i media, och som alla andra band värda namnet har de släppt en ”Live in Japan”-skiva.
Men nästa steg i repetitionen påminner oss om att de är tillbaka i Sverige. Det har blivit dags för ett snapsvisemedley bestående av tolv visor från både Värmland och Uppland. Sången inleds precis när kvällens sista snöflingor motvilligt virvlar ned mot asfalten.


Uppsala konsert och kongress lördag 20 november 17.00


Annons

Annons

Läs mer

2024-10-31 13:30
Titel: Jernbanan Regi: Emma Roswall Betyg:
2024-05-24 08:56
Underhållande, knäppt och musikaliskt imponerande när Juvenalorden sätter upp “Litteraturkanonen” på Uppsala stadsteater…
2024-04-19 13:03
Ergos skribent Ellen Cavallin har varit på V-Dalas spexgrupp Ridårarnas storspex och rekommenderar vem du ska ta med dig…