En laminerad biljett till universum


Jag minns mitt första lånekort. Det var blått med en svart silhuett av en stad med en staty i förgrunden. Landskronas bibliotek. Med det gick jag till vårt stadsdelsbibliotek och lånade hem högar av böcker. Jag var ungefär nio år och mina föräldrars bokhylla hade blivit för liten för mig. Jag ville ha mer. Jag gick omkring i biblioteket och njöt av överflödet och det, för mig, enorma urvalet. Då dominerade fortfarande de gamla biblioteksbanden som gjorde böckernas ryggar enhetliga och intetsägande, gröna, blåa, röda. För att se omslagen och bestämma vilka jag ville låna hem fick jag dra ut böckerna en och en. Sen började äventyren.

En bibliotekaries uppgift är bland annat att verka folkbildande så jag tänkte att jag idag skulle använda mitt utrymme i Ergo åt att bilda er kära läsare. Jag vill berätta för er om vem som gjorde det möjligt för mig att gå omkring bland hyllorna, välja bland alla böcker och sedan låna hem dem gratis. Det känns som en självklarhet idag men i början av 1900-talet var det inte så. Då började bibliotekspionjären Valfrid Palmgren kämpa för folkbiblioteken. Enligt henne var läsning och böcker lösningen på många sociala problem och därför borde böcker vara tillgängliga för alla. Valfrid drev igenom att biblioteken skulle vara öppna för allmänheten, att lånen skulle vara gratis och att staten skulle garantera att det fanns ett välutrustat bibliotek i varje stad. Idéer som lever kvar idag och för det är i alla fall jag evigt tacksam.

Tack vare Valfrid är ett lånekort så mycket mer än en plastbit, det förstod mitt nio-åriga jag snabbt. Det är en biljett till något annat och något mer. Så låt inte era lånekort bli ytterligare ett bortglömt kort bland andra i plånboken utan använd det.

nbsp;

Topp 3 nbsp;böcker där bibliotek spelar en viktig roll

1. nbsp;Biblioteket i Babel nbsp;av Jorge Luis Borges. En märklig och fantastisk novell där universum liknas vid ett bibliotek.

2. nbsp;Varför vara lycklig när du kan vara normal?av Jeanette Winterson. nbsp;I ett kapitel i Jeanette Winterson beskriver hon hur hon upptäckte biblioteket på ett sätt som gör varenda bibliotekarie tårögd.

3. nbsp;Vindens namn nbsp;av Patrick Rothfuss. En fantasybok om en ung kille kommer till en skola där han får lära sig om bland annat magi. Självklart finns där ett bibliotek som han utnyttjar flitigt. På bibliotek råder dock extrem oordning eftersom varje ny överbibliotekarie försöker ordna samlingarna efter ett eget klassifikationssystem.


Annons

Annons

Mer av Ylva Hammarström:

2015:03:03: nbsp; Böcker borde förses med varningstext

2015-01-27: nbsp;Hyschandets tid är förbi

nbsp;

Läs mer

2015-06-02 14:09
Det här blir läsårets sista krönika från oss på Bibblotisdag – ditt hundöra bland hyllorna. Det är inte helt utan vemod…
2015-05-26 11:52
I år är det nio år sedan jag tog studenten. Då hade jag ingen aning om vad jag ville bli, bara att jag inte ville börja…
2015-05-19 14:24
Läsarfråga: Förekommer det många bokstölder på biblioteken? /Christoffer