Uppsala behöver en ny bostadspolitik


Höj studiemedlet, gynna byggandet av hyresrätter och ge lärosätena ett delansvar för bostadsförsörjningen på högskoleorter. Det är tre av Vänsterpartiets förslag för att förbättra studenternas bostadssituation.

Antalet sökande till högskolor och universitet har ökat under de två senaste åren. Större ungdomskullar samtidigt som arbetslösheten stiger leder till att fler söker sig till högskolorna. Samtidigt är tillskottet av studentbostäder lågt, vilket leder till ökad konkurrens om de lediga bostäderna. Inte minst gäller det Uppsala med sina 40 nbsp;000 studenter.
Studenternas hyreskostnader har de senaste tio åren ökat med mellan 20 och 30 nbsp;procent på de större studieorterna, medan studiemedlet under samma period bara räknats upp med 10 nbsp;procent. Vänsterpartiet vill att studiemedlet ska höjas med 1 nbsp;200 kr per månad vilket kraftigt skulle förbättra studenternas möjlighet till en bra bostad. I dag bor bara en av fem studenter i en studentbostad där hyran är anpassad till studiemedelsnivån. Om inte situationen förbättras finns det risk för att stora samhällsgrupper inte har möjlighet att studera.

Uppsala har en mycket låg andel hyresrätter i förhållande till bostadsrätter. För studenter är hyresrätten den attraktivaste formen. Därför behöver det byggas fler hyresrätter med rimliga hyror. Målet för vår politik är att minst hälften av alla lägenheter i flerbostadshus ska vara hyresrätter och inte som idag under 30 procent av ordinarie lägenhetsbestånd och strax under 40 procent, om studentlägenheter räknas in.
Vi anser att det är samhällets uppgift att föra en social bostadspolitik. Med detta följer att samhällets stöd ska rikta sig till lägenheter som inte kräver en kapitalinsats, det vill säga hyresrätter och studentbostäder. Det är också ett sätt att skapa neutralitet mellan olika upplåtelseformer. Hyresrätten är i nbsp;dag starkt missgynnad, bland annat skattemässigt. Fastighetsskatten på hyresrätter samt studentbostäder måste tas bort.
Vasakronans planerade försäljning av mer än 4 nbsp;000 studentlägenheter måste ske på ett sådant sätt att de även fortsättningsvis kommer Uppsalas studenter till del. Här måste kommunen, universiteten, studentkårerna, nationerna, det kommunala bostadsbolaget Uppsalahem med flera säkerställa att lägenheterna även framöver är till för studenter, till exempel genom Studentbostadsstiftelser eller i kommunalt ägande.
Med en rödgrön regering kommer ett reformerat system för stöd till nyproduktion av klimatvänliga hyresrätter att införas. Villkoret för att få stöd för byggandet kommer på sikt att vara att kommunen har en godkänd bostadsförsörjningsplan. På högskoleorter ska högskolor och universitet delta i upprättandet av planerna, detta både som en rättighet och en skyldighet. Vi vill också se över förutsättningarna för att bygga studentlägenheter utan fler tillhörande bilparkeringsplatser än handikapplatser, vilket skulle sänka kostnaden.

Uppsala kommun måste ha en bättre markpolitik, där markanvisningar i första hand ges till hyreslägenheter och inte som idag, där den borgerliga majoriteten säljer till högstbjudande, vilket i princip innebär att det blir dyra bostadsrätter. Mark som upplåtits för bostadsbyggande måste kunna tas tillbaka om den inte bebyggs. Detaljplaner bör kunna villkora byggandet av hyresrätter och kommunerna ska ha ett särskilt ansvar för boende utan kapitalinsats. Vänsterpartiet har länge, som enda parti, agerat för en kommunal bostadsförmedling i Uppsala. En sådan förmedling skulle underlätta för såväl studenter som övriga Uppsalabor att hitta boende.
Sverige och Uppsala behöver en ny bostadspolitik som sätter människors rätt till ett boende före bostadsföretagens rätt att bygga dyra påkostade bostadsrätter.

Egon Frid, Vänsterpartiets bostadspolitiske talesperson
Susanne Bornelöv, Vänsterns studentförbund
Miro Anter, studerande och ordförande i Ung Vänster Uppsala län
Ilona Szatmari Waldau, Vänsterpartiets kommunalråd i Uppsala


Annons

Annons

Läs mer

2024-12-09 09:15
"Bristen på inflytande riskerar att försämra utbildningens kvalitet", skriver Tim Nedergård (ordförande, UTN) om hur…
2024-11-18 10:46
"Då bör vi [...] avhålla oss från dubbelmoral [...]", skriver Nils Czernich om samtidens debattklimat, i dagens…
2024-10-08 08:58
Mental Health Week är igång vid Uppsala universitet och i samband med detta skriver Uppsala studentkårs presidium om…