Annons
Annons

Laboremus anklagelse är lögn


Replik: I en debattartikel i Ergo anklagar Laboremus och S-studenter Heimdal för att vara ”klimatförnekare”. Det är förstås inte sant, skriver Heimdals ordförande Arvid Hallén.

För inte så länge sedan hade jag förmånen att träffa en tidigare ordförande för Laboremus i ett trevligt socialt sammanhang. Men vederbörande var något nedstämd. Den f.d. ordföranden menade att medan alla i politiken vet vad Heimdal är och står för; ”Har ingen ens hört talas om Laboremus. Den enda gången Laboremus överhuvudtaget gör något väsen av sig är när de ska klaga på något som Heimdal har gjort.”

Men läget är faktiskt värre än den gamla Laboremusordföranden trodde. Det räcker inte längre för Laboremus att åka snålskjuts på Heimdals starka varumärke genom att klaga på vad vi gör. Nu klagar man till och med på saker som vi inte har gjort.

I en debattartikel i Ergo anklagar Laboremus och S-studenter Heimdal för att vara ”klimatförnekare”. Det är förstås inte sant. Heimdal varken förnekar att det finns ett klimat, att jordens medeltemperatur har stigit med ungefär en grad på ett sekel, eller att denna temperaturökning sannolikt beror på mänsklighetens utsläpp av växthusgaser. Anklagelsen är således, vad Heimdal beträffar, lögn. Men det är i sin ordning. Vänstern var post-truth innan det blev coolt: lögn är sanning, sanning är lögn, och inga knep är för fula för att användas.

Föreningen Heimdal har alltid varit kärnan i Uppsalas borgerliga studentaktivism. Heimdaliter har legat bakom ett betydande antal kårpartier, inklusive dagens stora kårparti UUS. Många heimdaliter har varit kårordförande och ledamöter i kårfullmäktige. Så var det i det förflutna, så är det i dag, och så kommer det att vara i framtiden med – ända tills den dag då kåren avpolitiseras.


Annons

Annons

Fakta

Denna debattartikel är en replik på Laboremus och S-studenters debattartikel Klimatet är viktigare än fler mikrovågsugndar

Läs mer

2020-05-26 10:43
"UUS ser inte att det enda som man kan göra, och som betyder något, är att ändra på fullmäktige, utan UUS jobbar med små…
2020-05-25 10:47
UU-lektor anmäls för att ha använt ett förbjudet ord. Student får repressalier efter att ha kritiserat en av SLU:s…
2020-05-20 15:45
"Det framstår som obegripligt att UUS har övergett sitt långsiktiga mål om att reformera valsystemet." Före detta…