Annons
Annons
Evin Incir, kandidat 5 till Europaparlamentet för Socialdemokraterna (t.v.) och Daniel Simmons, före detta ordförande för Uppsala studentkår (t.h.).
Foto: Privat

Ta ställning för ett bättre Europa


Det är viktigt att rösta i EU-valet för att ta ställning för ett enat Europa som kan fortsätta slå vakt om demokratin, bekämpa klimathotet och stå upp för schyssta jobb och villkor, skriver representanter för Socialdemokraterna.

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet om vilket typ av Europa vi vill se – ett Europa som sätter kortsiktiga ekonomiska intressen i centrum, eller ett Europa som fokuserar på oss vanliga människor.
EUs långvariga passivitet i arbetet för ett mer jämlikt Europa ligger till grund för den växande extremismen. Vi socialdemokrater är oroliga över de högerextrema krafterna i EU som nedmonterar demokratin och kränker rättsstatens principer, förnekar klimathotet och angriper kvinnors rättigheter. Vi måste tillsammans ta ställning för att slå vakt om demokratin och jämlikheten.
EU har en stor påverkan på oss i Sverige då en stor andel av vår lagstiftning härstammar från något typ av EU-beslut. Men trots att EU påverkar vår vardag är valdeltagandet i Sverige skrämmande lågt. I senaste Europaparlamentsvalet, 2014, var valdeltagandet endast 51 procent, vilket är en stor kontrast mot våra riksdagsval där vi konsekvent har kring 85 procent. Europa kan bättre. Vi måste ändra kurs och vi måste göra det nu innan hatet och splittringar sprider sig än mer i Europa och hotar vår öppenhet och tolerans.

Studenter åtnjuter idag flera fördelar av EU-medlemskapet som baseras på denna öppenhet och fria rörlighet. Genom EU får studenter möjlighet att göra utbyten till 34 länder i Europa utan avgifter och med stipendium inom ramen för Erasmusprogrammet. Dessa utbyten ger oss möjlighet att lära oss nya språk, bekanta oss med andra kulturer och samtidigt smidigt kunna tillgodoräkna kurser till utbildningen i Sverige. Socialdemokraterna har i EU drivit på för att praktik ska vara betald och att fler unga ska få möjlighet att ta sig in på arbetsmarknaden. Möjligheten att ha praktik måste ingå som en naturlig del av en students utbildning där rimlig ersättning måste utgå. Studenter får inte fortsätta utnyttjas som billig arbetskraft för oseriösa aktörer och möjligheten till att få göra drömpraktiken ska inte avgöras av siffrorna på vårt bankkonto.

Vi Socialdemokrater vill se ett Europa som tar större ansvar för människan och vår framtid. Idag står marknadsliberala principer i centrum men vi tror på ett annat Europa där det bland annat handlar om att få till fler och schyssta arbeten och ge större tillgång till utbildning. EU är även vårt största verktyg för att möta klimathotet. Vi vill ställa hårdare krav på de stora utsläppsbovarna och driva på för ett Europa som ligger i framkant i omställningen till det fossilfria samhället och som kommer stärka vår konkurrenskraft globalt. Ett Europa där fler kvinnor jobbar och fler unga utbildas stärker såväl individernas frihet som ländernas BNP.

Vi måste alltid hålla i minnet att EU skapades för oss vanliga människor, som ett fredsprojekt för att stå emot krigets och extremismens fasor. Det är därför oerhört viktigt att rösta i detta val för att ta ställning för ett enat Europa som kan fortsätta slå vakt om demokratin, bekämpa klimathotet och står upp för schyssta jobb och villkor. Gör din röst hörd den 26 maj och rösta på Socialdemokraterna du med

Evin Incir (S)
kandidat 5 till Europaparlamentet och biträdande internationell sekreterare för Socialdemokraterna

Daniel Simmons (S)
ordförande för Uppsala studentkår 2016-2017


Annons

Annons

Läs mer

2019-12-17 09:52
Det är direkt provocerande att vissa kårer inte följer praxis för akademisk högtidsdräkt, menar före detta ordförande…
2019-12-10 11:13
Vårt matsvinn motsvarar värdet av en ny smartphone, skriver studenterna bakom SvinnTipset, som vill uppmana alla att…
2019-11-25 10:39
I år är det 30 år sedan Berlinmuren föll, Uppsala kommun borde hedra DDR-regimens offer genom att plocka bort…