Bild Mårten Andresson
Mårten Andersson, vice ordförande i Uppsala studentkår, irriterar sig på den politik S-studenter vill driva i Uppsala studentkår.
Foto: Lina Svensk

S-studenter riskerar skada relationen mellan kår och nation


Uppsalas kårlandskap har redan splittrats på grund av vår kårs politiska system. Nu går det dråpliga systemets enda förespråkare till val på en plattform som riskerar att splittra Uppsala som studentstad ännu mer, skriver Mårten Andersson, vice ordförande i Uppsala studentkår, som svar på S-studenters kårvalsintervju.

Vi har inte bara turen och privilegiet att studera vid Sveriges anrikaste universitet. Det är inte bara att vi studerar på samma universitet som åtta regenter, 14 statsministrar och 15 nobelpristagare. Vi har också turen och privilegiet att leva i vad som mycket möjligt är världens bästa studentstad. Då pratar jag inte om att kommunen är särskilt studentvänlig, att vi har mest studentbostäder eller att stadens näringsliv älskar studenter. Det jag tycker ger oss vår särskilda ställning är studentlivet helt enkelt. Det jag vill rikta särskilt fokus på är nationerna. Uppsalas 13 nationer ger inte bara studenter möjlighet till bostad, kurslitteratur, kultur, föreningsliv, kaféer, idrott, gemenskap, stipendier och studieplatser, de ger oss även möjlighet att ta del av ett uteliv som är få förunnat.

Därför blir jag otroligt konfunderad när ett parti vill att kåren ska ändra inriktning och bli mer studiesocialt än vad det är nu. Att andra kårer sysslar med studiesocial verksamhet är inte ett argument för att vi ska lägga om vår verksamhet. Att vi ska lägga om våra resurser för att gå ifrån vårt kärnområde är fel väg att gå. Vad andra kårer gör har jag inte någon rättighet att ha en åsikt om, men när det pratas om den här kåren, vår kår, vill jag som oroad medlem höja min röst.

S-studenterna vill göra det billigare med kollektivtrafik, bra tycker jag. Skrev själv en punkt till vår föreslagna verksamhetsplan om att vi ska driva frågan om studentpriser på enkelbiljetter. Ändå blir jag arg på S-studenters förslag. Varför då? Jo eftersom att företrädaren för S-studenter anger som argument att våra medlemmar ska kunna ta del av Stockholms uteliv. Det är ju helt befängt. Varför vill man verka för att studenter ska lämna Uppsala?
 


Annons

Annons

I år är det 171 år sen Uppsalas nationer genom kuratorskonventet valde att skapa det som blev Uppsala studentkår. Det gjorde dem för att ha ett organ som värnade om studenternas rättigheter innanför universitetets väggar, så att de kunde fortsätta med arbetet att förgylla vardagen utanför. Mycket har hänt sen dess. Studentkårer har gått till att bli organisationer som lagstadgat ska bedriva studiebevakning. Två kårer har flyttat till vårt universitet och vi har fått avknoppningar som resulterat i tre nya kårer. Oavsett verksamheter kring kårerna så är det huvudsakliga syftet för samtliga sex studentkårer vid Uppsala universitet studiebevakning och att göra studenternas röst hörd gentemot universitetet.

Under några års tid har det minst sagt varit en ansträngd relation mellan kårerna och nationerna. Den kan härledas till att kårer i större utsträckning bedriver verksamheter som inkräktat på nationernas verksamheter. Efter kår- och nationsutredningen utförts på uppdrag av universitetet har det lagts en grund för att förbättra relationerna. Nu riskera allt arbete med att förbättra relationerna att raseras om S-studenterna får sin önskan igenom.

Uppsalas kårlandskap har redan splittrats på grund av vår kårs politiska system. Nu går det dråpliga systemets enda förespråkare till val på en plattform som riskerar att splittra Uppsala som studentstad ännu mer. Det är bara vi medlemmar i kåren som kan se till att det inte händer. Gör din röst hörd, rösta för studentstaden Uppsala, inte för att förstöra den.

Mårten Andersson, medlem i Uppsala studentkår sedan 2014, vice ordförande 19/20

Vad handlar debatten om?

Debattartikeln är en reaktion på S-studenters kårvalsintervju som du kan läsa här

Läs mer

2024-12-09 09:15
"Bristen på inflytande riskerar att försämra utbildningens kvalitet", skriver Tim Nedergård (ordförande, UTN) om hur…
2024-11-18 10:46
"Då bör vi [...] avhålla oss från dubbelmoral [...]", skriver Nils Czernich om samtidens debattklimat, i dagens…
2024-10-08 08:58
Mental Health Week är igång vid Uppsala universitet och i samband med detta skriver Uppsala studentkårs presidium om…