Annons
Bild Lucas Ljungberg och Sofia Granberg
"Att fuskare förlorar sin plats men får behålla sina högskolepoäng skickar minst sagt en märklig signal." skriver Lucas Ljungberg, riksordförande Moderata studenter och Sofia Granberg, ordförande Moderata studenter Uppsala.
Foto: Pressbilder

Fusk på högskoleprovet får inte löna sig


Den som fuskat på högskoleprovet och tagit sig in på en utbildning bör förlora både utbildningsplats och högskolepoäng, skriver Lucas Ljungberg och Sofia Granberg från Moderata studenter.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribenternas egna.

Efter att ett omfattande fusk på högskoleprovet uppdagades för ett år sen tillsatte regering en utredning om ny lagstiftning mot personer som har blivit antagna tack vare att de fuskat på högskoleprovet. Utredningen presenterade i början av juni sitt förslag om att fuskarna ska förlora sin utbildningsplats, men behålla högskolepoängen. Detta trots att högskolepoängen erhållits under en utbildning som de aldrig haft rätt till. Förslaget, om det skulle bli verklighet, skulle vara skadligt för högre utbildning då det skickar helt fel signaler – att det faktiskt kan löna sig att fuska.

Uppsala studentkår, bland många andra remissinstanser, var mycket kritiska till utredningens förslag om att de som har fuskat ska få behålla sina högskolepoäng, just för att det skickar fel signaler. Dessvärre höll de allra flesta remissinstanserna med utredningens förslag om att det skulle vara ett för hårt straff att den som har fuskat både ska förlora studieplatsen och högskolepoängen. Ett av argumenten var att fuskare som har ertappats redan förbrukat en stor del av sitt CSN på högskolepoäng som försvinner, och därför kommer få svårt att påbörja en ny utbildning.

Att fuskare förlorar sin plats men får behålla sina högskolepoäng skickar minst sagt en märklig signal. Det innebär i praktiken att det är relativt riskfritt att fuska, eftersom den som upptäcks enbart behöver ta sig in på utbildning igen, antingen på ett ärligt vis – eller genom fusk, och fortsätta som ingenting hade hänt.
 


Annons

Annons

Att låta den som har fuskat förlora sina högskolepoäng är inte i sig en lösning för att stoppa det omfattande fusket på högskoleprovet, men det minskar kraftigt incitament att göra det. Den som fuskat och förlorar sina högskolepoäng behåller givetvis sina kunskaper, men tvingas att gå om alla kurser. Det gör det mindre attraktivt att vilja fuska och skickar ett tydligt budskap om att fusk inte lönar sig på något sätt.

Det kan uppfattas som hårt och rent av cyniskt att vilja ta bort högskolepoängen för den som har fuskat, men den som har fuskat skulle aldrig ha varit på utbildningen överhuvudtaget och har tagit en plats från någon annan. Utbildningsplatsen skulle annars ha gått till en person som faktiskt förtjänat den, men istället tvingats se sina drömmar gå i kras på grund av fuskaren. Det stämmer att fuskaren då har förbrukat en del av sitt CSN, men för detta borde han eller hon själv ansvara. Utredningens förslag får inte bli verklighet. Det skulle innebära att personerna som har fuskat och tagit någon annans plats skulle kunna ta sig in igen och fortsätta som ingenting hade hänt. Det skulle innebära att fusket faktiskt skulle löna sig. Ingenstans i resten av utbildningsväsendet lönar det sig att fuska – varför ska det då göra det vid högskoleprovet?

Lucas Ljungberg, riksordförande Moderata studenter
Sofia Granberg, ordförande Moderata studenter Uppsala

Läs mer

2024-03-07 10:48
"Kostnadsfria mensskydd är ett enkelt och konkret sätt att förenkla vardagen för både studenter och personal", skriver…
2024-03-05 11:31
De slopade examensbevisen har blivit mycket omdiskuterade. Läs student Sofia Carlssons syn på nyheten i denna…
2024-02-19 12:18
Miljöpartiet om fördelarna med vad de kallar ett "Sverigekort", i dagens debattartikel.