Bild moderata studenter
Jonathan Landberg, ordförande Moderata studenter i Uppsala och Douglas Thor, riksordförande för Moderata studenter.
Foto: Privat

Nästa valborg vill vi festa dubbelt


Efter pandemin kommer efterfrågan på fest vara hög och vi kan förvänta oss köer till Systemet, till klubben och fram till baren. Då tycker vi det behövs att politiken möjliggör i stället för att sätta käppar i hjulet, skriver Jonathan Landberg och Douglas Thor från moderata studenter.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribenternas egna.

Det finns få gånger vi studenter firar så hårt som på valborg. Samma dygn som brasorna brinner fylls parker, glas och hjärtan med folk, vin och natthångel. Men i år är valborg inställt. Det visar ännu en gång på priset vi studenter fått betala under pandemin. Under den tid i våra liv då vi ska vara som mest socialt aktiva har vi i stället fått sitta ensamma vid en datorskärm och varit förpassade till våra små studentlägenheter.

Att det under pandemin råder restriktioner är självklart nödvändigt. Regeringen har inte visat på det ledarskap som krävs för att lyckas minska rörlighet, smitta och dödsfall. I avsaknad av tillräckliga, effektiva och korrekta åtgärder från regeringen behöver folket ta ansvar för att begränsa smittspridningen. Men det kommer också en dag då coronapandemin är över. Då måste den sociala skuld som nu byggts upp från missade campusplugg och korridorsfester betalas tillbaka.

Idag sätter politiken en massa käppar i hjulet för uteliv och umgänge. Man försvårar för utelivet med konstiga regler och krav på våra krögare, klubbar och studenthak. Och till pizzakvällen, fotbollsmatchen eller bjudningen får man inte ens köpa öl eller vin som myndig. Efter pandemin kommer efterfrågan på fest vara högt och vi kan förvänta oss köer till Systemet, till klubben och fram till baren. Då tycker vi det behövs att politiken möjliggör i stället för att sätta käppar i hjulet.

"Att festa ska inte vara en klassfråga. Sänk punktskatten på alkohol."


Annons

Annons

Vill vi ha förändring efter pandemin. Efter vi pluggat långa dagar vill vi kunna träffas, festa och dansa natten lång. Vi föreslår därför 10 reformer som skulle göra det enklare för mer umgänge, fest och frihet efter pandemin.

1.    Dansa till gryningen. Idag begränsar kommunerna öppettiderna. Vi tycker krögarna ska få bestämma sina egna öppettider.
2.    Uteserveringar året runt, dygnet runt. Idag måste klubben få tillstånd och betala polisen för att ha uteservering på sin egen mark. Vi tycker de ska få bestämma själva.
3.    Kan man rösta borde man få köpa öl. Sänk åldersgränsen för att köpa alkohol till 18.
4.    Hämt-öl från pizzerian. Låt restaurangerna sälja alkohol med take away-maten.
5.    Fri dans överallt. Idag behöver krogar tillstånd för att gäster ska få dansa. Väldigt dumt, tycker vi. Släpp dansen fri!
6.    Ta bort drick-förbud. Även när det inte är pandemi förbjuder kommunerna att man får dricka alkohol på vissa platser. Det är bra för en lekpark, men dåligt för en folkkär park.
7.    Rea på bolaget. Att festa ska inte vara en klassfråga. Sänk punktskatten på alkohol.
8.    Vin-foodora. Låt restaurangerna leverera alkohol med maten vid hemkörning.
9.    Tequila pop-up bar. Idag är det krav på att kunna servera mat för att få sälja alkohol. Det kravet bör avskaffas.
10.    ICA Basic Rosé. Tillåt försäljning av starköl och vin i matbutikerna.

Redan innan pandemin utmärkte sig Sverige med en föråldrad detaljpolitik som lägger sig i för mycket av studenters liv. Vi är nu i åldern där vi ska vara som mest socialt aktiva, men har i stället låsts in i ensamhet. Efter pandemin är det dags för frihetsreformer så vårt studentliv kan bli än mer maxat än innan. Nästa valborg vill vi kunna fira dubbelt.

Jonathan Landberg, ordförande Moderata studenter i Uppsala
Douglas Thor, riksordförande för Moderata studenter

Läs mer

2024-12-09 09:15
"Bristen på inflytande riskerar att försämra utbildningens kvalitet", skriver Tim Nedergård (ordförande, UTN) om hur…
2024-11-18 10:46
"Då bör vi [...] avhålla oss från dubbelmoral [...]", skriver Nils Czernich om samtidens debattklimat, i dagens…
2024-10-08 08:58
Mental Health Week är igång vid Uppsala universitet och i samband med detta skriver Uppsala studentkårs presidium om…