Annons
Annons
"Sverigedemokraterna värdesätter inte den akademiska friheten.", skriver Emma Fastesson Lindgren, förbundsordförande S-studenter, och Acacia Holland, Klubbordförande Laboremus, S-studenter Uppsala
"Sverigedemokraterna värdesätter inte den akademiska friheten.", skriver Emma Fastesson Lindgren, förbundsordförande S-studenter, och Acacia Holland, Klubbordförande Laboremus, S-studenter Uppsala
Foto: bilden till vänster: Sandra Sangwan

"Den fria högre utbildningen är hotad"


"Antingen står vi fortsatt upp för en avgiftsfri högre utbildning där den akademiska friheten värnas, eller så låter vi den mest högerkonservativa regeringen i modern tid ta greppet om svensk utbildning och forskning", skriver representanter för S-studenter, som anser att en högerregering tillsammans med SD skulle innebära svåra utmaningar för högskolesektorn.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribenternas egna.

Kommande dagar återgår vi studenter till Uppsala Universitet. Vi ser fram emot vår fantastiska gemenskap och givande studier. Under denna termin sker också ett riksdagsval. Den 11 september går vi till valurnorna. Skillnaderna i politiken har sällan varit så tydliga. Antingen står vi fortsatt upp för en avgiftsfri högre utbildning där den akademiska friheten värnas, eller så låter vi den mest högerkonservativa regeringen i modern tid ta greppet om svensk utbildning och forskning.

Vi, socialdemokratiska studenter, tror på ett samhälle där varje unge ges förutsättningar för att nå sin fulla potential. Vi vill att universitets- och högskolestudier fortsatt ska vara avgiftsfria och att man ska kunna leva på sitt CSN. Därför går Socialdemokraterna till val på en frihetsreform: avgiftsfri kollektivtrafik för studenter under somrarna. För att påskynda klimatomställningen ytterligare vill vi också att forskningsanslagen ska öka. Men det vill inte alla.
 


Annons

Annons

Sverigedemokraterna värdesätter inte den akademiska friheten. SD:s politiska förebild är Ungern och Viktor Orbán. Sedan Orbán blev regeringschef har akademin i Ungern varit under ständig attack. Universiteten kontrolleras med järnhand och tidigare oberoende forskningsanslag delas nu ut av Orbán-lojalister. Samtidigt har regimvänliga sidor uppmanat studenter att skicka in namn på professorer som uttrycker vänsteråsikter. Beskrivningen låter som att den kommer från romanen 1984, sorgligt nog är det Jimmie Åkessons drömland. Med denna syn på akademin är det inte konstigt att SD är partiet med flest klimatförnekare.

Om det högerkonservativa alternativet får flest mandat den 11 september står högskolesektorn inför svåra utmaningar. SD har varit tydliga med att de anser att vissa fakulteter som inte bekräftar deras världsbild bör stängas ner och ställer sig skeptiska till utbyggnaden av Sveriges högskolesektor. Detta samtidigt som vi är i stort behov av att utbilda fler sjuksköterskor och ingenjörer.

Hur “kunskapspartiet” Liberalerna kan gå med på detta är anmärkningsvärt. De tror sig kunna kontrollera SD, men historien har visat att detta riskbeteende inte fungerar och kan skapa monster. L blir en droppe i det blåbruna havet.

Vi studenter är framtiden och vi vill att högskolesektorn ska fortsätta stärkas och utvecklas. Vi socialdemokrater står upp för allas möjlighet att få studera på heltid, vi står upp för en gemenskap där alla hjälps åt och ingen lämnas efter. Ett starkare samhälle skapar ett bättre Sverige.

Emma Fastesson Lindgren, förbundsordförande S-studenter
Acacia Holland, Klubbordförande Laboremus, S-studenter Uppsala

Läs mer

2024-06-04 09:45
Laboremus skriver, tillsammans med S-studenter, om sin kandidat till EU-parlamentet i dagens debattartikel.
2024-05-14 09:00
Stora förändringar på kåren kan vara att vänta efter dagens konstituerande fullmäktigesammanträde. Tre av fem kårpartier…
2024-04-19 09:24
"Det är uppenbart att regeringen behöver hjälp i att lista ut var pengarna ska gå", skriver debattörer från Gröna…