Psykisk ohälsa
Foto: Pixabay

Debatt: "Sjudagarsveckan gör sig inte bra för studenter heller"


Mental Health Week är igång vid Uppsala universitet och i samband med detta skriver Uppsala studentkårs presidium om studenters psykiska mående.

Detta är en debattartikel. Alla åsikter är skribenternas egna. 

Stress och utmattning är mycket vanligt bland studenter. En viktig förutsättning för att må bra är att få tillräckligt med vila. Därför är det orimligt att vi behöver skriva tentor på helger.

“Att ha en hög arbetsbelastning eller påfrestningar under längre tid, utan tillräcklig tid för återhämtning, kan leda till att du blir utmattad. Detta även om du tycker att det du gör är roligt och givande. Om du inte har möjlighet att påverka din situation ökar ofta stressen ännu mer.” – Studenthälsan

Stress och utmattning är vanliga problem bland studenter inom alla utbildningar. Det är få lärarledda timmar, intensiv och hög arbetsbelastning konstant. På sommaren behöver många studenter ta jobb för att kunna sätta mat på bordet, och det som för många är känt som julledighet fylls av plugg och uppsatsskrivande.

Förr i världen hade vi i alla fall helgerna. Studierna fick läggas på vad som traditionellt kallas arbetstid. På grund av platsbrist och rädsla för AI har däremot tentor börjat läggas på helgerna. Detta gör att vilan mellan den mest intensiva pluggperioden och den näst mest intensiva pluggperioden tar uppehåll i nästan två veckor. 

Det är inte rimligt. En redan pressad situation blir värre.

Dessutom finns det sätt att komma runt detta. Genom att återgå till hemtentor kan man lätta trycket på tentasalarna och kunna schemalägga det en vanlig arbetsdag.
Stoppa helgtentor.

 

Elsa Ewert, ordförande 
Johannah Rybrant, vice ordförande

 


Annons

Annons

Läs mer

2024-09-09 10:36
"Frågan om lokaler och studieytor kommer alltid tillbaka till att de utgör en förutsättning för att kunna ha ett vettigt…
2024-06-04 09:45
Laboremus skriver, tillsammans med S-studenter, om sin kandidat till EU-parlamentet i dagens debattartikel.
2024-05-14 09:00
Stora förändringar på kåren kan vara att vänta efter dagens konstituerande fullmäktigesammanträde. Tre av fem kårpartier…