Markus Sällman Almén är doktorand på institutionen för neurovetenskap.
Foto: Veronika Skärlund

Sömn – ett medel mot övervikt


Att sömnrubbningar ökar risken för övervikt är ganska befäst inom forskningen. Hur det faktiska sambandet ser ut är däremot mindre välkänt. Nu har en forskargrupp i Uppsala tittat närmare på kopplingen mellan aptit och sömn.

Övervikt har blivit ett allt vanligare problem, något som forskargruppen för funktionell farmakologi vid institutionen för neurovetenskap under ledning av professor Helgi B. Schiöth tagit fasta på.
– Vi vet ju att det inte var lika många människor som led av fetma förr, ändå har vi i princip samma gener i dag. Det tyder på att någonting i vår miljö har förändrats, säger Markus Sällman Almén, doktorand i gruppen.
Tidigare forskning har visat på ett samband mellan aptit och sömn – den som har rubbad sömn får ett ökat näringsbehov och äter därför mer. Forskargruppen för funktionell farmakologi har frågat sig vari det här sambandet ligger.

Med hjälp av en testgrupp på 12 friska, normalviktiga män har man genom funktionell magnetresonanstomografi undersökt skillnaderna i hjärnaktivitet efter en natt med normal sömn och efter en helt sömnlös natt. Samtidigt som tomografen mätte eventuella förändringar i hjärnan fick försökspersonerna titta på bilder av mat.
– Vi har sett en ökad aktivitet på en plats i den främre delen av hjärnan efter en sömnlös natt, säger Markus Sällman Almén.
Närmare bestämt är det i den högra anterior cingulate cortex som aktiviteten ökar när personerna tittar på matbilder. Tidigare har man sett liknande skillnader när man jämfört hjärnaktiviteten hos smala personer och den hos överviktiga – överviktiga personer fick en ökad hjärnaktivitet i den aktuella delen av hjärnan när de fick titta på bilder av mat. nbsp;
Efter en natt utan sömn uppgav försökspersonerna även att de var hungrigare än efter en hel natts sömn. Efter att tomografin avslutats fick försökspersonerna även bedöma hur aptitliga de tyckte olika maträtter såg ut. Resultatet visade att aptiten ökar efter en sömnlös natt, jämfört med en natt av normalsömn.

Studien är gjord på en relativt liten kontrollgrupp och enligt Markus Sällman Almén kan man inte rakt av dra slutsatsen att resultaten gäller för hela populationen.
– Men vi kan se att det här är en mekanism som finns. Det här är en första studie inom området. nbsp;
Markus Sällman Almén är en av flera doktorander i forskargruppen som totalt består av ett trettiotal personer. Själv är han civilingenjör och har i första hand ansvarat för att designa sekvensen av bilder som testpersonerna tittat på under tomografin. Bildserien är gjord i ett program som kommunicerar med scannern, för att man hela tiden ska ha koll på vilken bild som ger upphov till vilken reaktion. nbsp;
– Serien får inte vara för lång – det är ganska jobbigt att ligga i scannern och risken finns att man somnar, särskilt efter de sömnlösa nätterna. Samtidigt måste man ha tillräckligt med bilder för att kunna säkerställa effekten. nbsp;
Inom forskargruppen finns det många olika kompetenser, förutom civilingenjörer även läkare och dietister. För den nypublicerade studien har man även samarbetat med forskare på Akademiska sjukhuset – de har tillgång till den rätta utrustningen – och vid flera utländska universitet. nbsp;
Markus Sällman Almén tycker att den här typen av forskning är viktig eftersom fetma är ett stort problem i samhället. nbsp;
– Det är viktigt att förstå vilka faktorer som bidrar till att någon blir överviktig, inte minst för att kunna ge bättre behandling till dem som söker vård för sin övervikt. Dessutom är det ju mycket fokus på träning och kost när man pratar om vikt, men aldrig sömn. Det är helt enkelt ingen som tjänar på att vi sover mer, säger Markus Sällman Almén. nbsp;

Forskargruppen är inte bara intresserad av att ta reda på vad som orsakar fetma, utan även hur kroppen påverkas av sömnbrist. Det finns ett grundforskningsperspektiv med i bilden – hur fungerar hjärnan och vad spelar sömnen för roll?
– I det här fallet har vi tittat på aptitreglering, hur hjärnan reglerar aptiten vid sömnbrist. Vi har framför allt kunnat visa vilken del av hjärnan som är involverad.
Gruppen forskar även på ätstörningar, och hur det påverkar belöningssystemen i hjärnan. Snart påbörjas också en studie som undersöker hur sömnbrist påverkar de molekylära mekanismer som reglerar immunförsvaret – man vet att sömnrubbningar ökar risken för förkylning, men inte varför.

Studien Acute Sleep Deprivation Enhances the Brain’s Response to Hedonic Food Stimuli: An fMRI Study har publicerats i The Journal of Clinical Endocrinology amp; Metabolism.


Annons

Annons

Läs mer

2024-10-09 10:03
Ny forskning föreslår bättre behandlingsmetoder för utmattning med fokus på meningsfullhet och beteendeförändringar…
2024-08-20 10:17
Nu forskas det på hur man kan använda AI-teknik för att effektivisera och precisera sjukvård och upptäcka sjukdomar.…
2023-06-13 16:49
En ny studie från Uppsala universitet pekar på att p-pilleranvändning markant ökar risken för depression under de två…