Jämställt med män i köket?
Min pappa har lagat mat till mig och min bror två gånger i hela mitt liv. I familjen var det mamma som skötte markservicen och stod för alla måltider. Pappa tycks dock tillhöra en utdöende art. Nicklas Neuman, doktorand vid institutionen för kostvetenskap vid Uppsala universitet, har i sin avhandling utgått från matarbete* och matlagning i Sverige för att förstå teoretiska frågor om män och maskuliniteter. Efter att ha intervjuat 31 män i olika åldrar, framträder en bild av en önskvärd maskulinitet fram, vida skild från den som min far representerar.
– I intervjuerna har vi har sett att männens syn på matlagning i hemmet är väldigt starkt kopplad till berättelser om jämställdhet. Man pratar om mat, men kommer också snabbt in på större frågor som handlar om att vara en bra kompis, en bra partner eller en bra pappa till sina barn, säger Nicklas Neuman.
”Killen vid grillen”, eller den lite fördomsfulla bild som finns av att män endast lagar mat på helgen eller då det vankas finmiddag, finns det heller inte stöd för i hans forskning.
– Det männen ger uttryck för stämmer inte överens med den bilden. Vad man kan säga är snarare att matlagning i hemmet är en aktivitet som blir allt mindre ”könad”.
Samtidigt är han noga med att poängtera att jämställdhetsframsteg kan ta sig olika uttryck beroende på kultur.
– Om någon vill använda min forskning för att understryka hur jämställda svenska män är, kommer jag säga ifrån. Min forskning visar inte att det är så, och det är heller inte sant. Men vad man kan säga är de stora jämställdhetsfrågorna i Sverige inte längre handlar om fördelningen av hushållsarbete, utan snarare om andra frågor.
I en internationell kontext anses det fortfarande vara kontroversiellt med män i hemmaköken. Nicklas Neuman berättar att två av hans artiklar som ingår i avhandlingen redan har blivit publicerade i välrenommerade tidskrifter, bland annat brittiska The Sociological Rewiew.
– Jag gissar på att det delvis beror på att de tycker att det här med män, matlagning och jämställdhet i Sverige är lite exotiskt.
Redan när Nicklas Neuman drog igång sitt avhandlingsarbete och berättade om det började många av hans vänner spontant att prata om Per Morberg.
– Jag hade bestämt mig för att det här INTE ska bli en Per Morberg-avhandling, men eftersom han kom upp flera gånger under intervjuerna, var jag tvungen att nämna honom.
Männen hade en ambivalent inställning till tv-kocken. Vissa gillade hans sätt, andra tyckte att han var vulgär och slafsig. Kontentan av uttalandena om Per Morberg och andra kända kockar, är att det finns en önskvärd maskulinitet som handlar om att vara jämställd och kunna laga mat, men att det inte får bli för mycket.
– Det handlar om att söka sig till en medelposition – en position som de hittar genom att peka på vad andra gör fel.
Även om det hänt mycket på hemmafronten, står det fortfarande still inom restaurangbranschen. Den mansdominans som syns där idag, spåras i avhandlingen tillbaka till gastronomins ursprung, Frankrike.
– Köket har varit en plats dit man skickade bråkiga pojkar för att de skulle lära sig veta hut. När gastronomin sedan kom till Sverige, bibehölls denna homosociala sfär.
Nicklas Neuman vill inte prata om patriarkat som vetenskaplig förklaring, utan använder begreppet androcentrism – vilket kortfattat kan beskrivas som kulturellt förankrade idéer där män i alla tider haft tolkningsföreträde om vad som är ”bra” och ”rätt” Han drar paralleller till stand up och rockmusik – även om kvinnor spelar rock, gör de det efter en kvalitetsskala som män bestämt. Så är det även i köken idag. Detta androcentriska arv, där det anses manligt att laga fin mat, i kombination med en djupt rotad jämställdhetsideologi, kan enligt Nicklas Neuman vara en förklaring till att män idag kan laga mat hemma utan att förlora sin manlighet. nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;
– Jag tror att vi kan se matlagning som en hushållssyssla som förvisso är könsmässigt snedfördelad fortfarande, men som allt mindre betraktas som någon ”kvinnor bör göra”. Många svenska maskulinitetsforskare före mig har studerat faderskap, och precis som att involverat faderskap blivit ett ideal för många män att leva upp till så tror jag även nbsp; att ansvarstagande och kunskap i köket är det.
* matarbete innefattar planering, tillagning av en måltid samt avdukning och disk.
Avhandlingen Stories of masculinity, gender equality, and culinary progress: On foodwork, cooking, and men in Sweden, utgörs av fem olika delarbeten. Tre av studierna bygger på intervjuer med 31 män i olika åldrar. De andra delarbetena berör teori kring maskulinitetsskapande genom gastronomins historia respektive en analys av hur svensk nationalidentitet används för att promota svensk mat.