Annons
Annons
Forskaren Tove Fall tillsammans med valpen Vega som tillhör jaktrasen kooiker. I studien faller Vega i retrivergruppen – den grupp som hade de näst friskaste ägarna. Allra friskast var ägarna till så kallade stående fågelhundar.
Foto: Nils Fall

Hundtricket ökar livslängden


Människans bästa vän tycks ha positiva effekter på hälsan. Hundägare lever längre och löper mindre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Ergo har träffat forskaren Tove Fall som satt Uppsala universitet på världskartan med resultaten som får hundägare att må bra.

BBC, The Guardian, naturprogram i USA och direktsänd radio i Kanada – studien som visar att hundägande hänger ihop med ökad livslängd har väckt stor uppmärksamhet internationellt.

– Det är jättekul. Det är ju en feel good-historia, många djurägare är ju väldigt förtjusta i sina djur och tycker att det här är spännande, säger Tove Fall, veterinär och docent i molekylär epidemiologi vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet, som lett studien tillsammans med doktoranden Mwenya Mubanga.

Studien bygger på flera nationella register och följer 3,4 miljoner svenskar mellan 40 och 80 år under en tolvårsperiod. Genom kennelklubbens och jordbruksverkets register kunde man undersöka vilka av dessa personer som haft hund under perioden. Sedan jämförde man det mot hälsodata från patientregistret och dödsorsaksregistret.

– Vi kunde se att risken för att dö under den här perioden var 20 procent lägre för de som hade hund än för de som inte hade hund.

Störst skillnad kunde ses när man delade på flerfamiljshushåll och ensamhushåll – bland de som levde ensamma med hund minskade risken för död med 33 procent, jämfört med de i ensamhushåll utan hund.

– När man lever med hund hamnar risken på samma nivå som om man lever i familj.

Man såg även minskad risk för hjärt- och kärlsjukdom i denna grupp, vilket kan tolkas som att hundar kan ha en skyddande effekt i en grupp som annars räknas som extra utsatt för den här typen av sjukdomar.

Tack vare de detaljerade hundregistren kunde man också undersöka vilka raser som hade de friskaste ägarna. Ägarna till stående fågelhundar, hade 40 procent minskad risk för att dö. Motsvarande procentsats för blandrasägare var bara 2 procent. Men det kan ju också bero på att ens preferenser styr valet av hund. Tove Fall drar paralleller till sitt eget hundliv.

– Min första hund skaffade jag när jag sprang väldigt mycket. Då ville jag ha en aktiv hund. Jag var redan en sportig person som valde en sportig hund.

I studien har man justerat statistiken för att i den utsträckning det går komma ifrån så kallade ”störningseffekter” – att socioekonomiska faktorer så som utbildningsnivå, inkomst eller var i landet man bor ska påverka de mönster forskarna ser. Men det är ändå svårt att ur en sådan här studie avläsa om det verkligen är hunden som ensam förklarar skillnaderna.

– Man kan inte säga ”ge mormor en hund så lever hon tio år längre”, men vad man kan säga är att sannolikheten att mormor lever längre är högre om hon har en hund.

Men visst tror hon att det finns en sann, positiv effekt av att vara hundägare. Och det handlar inte bara om de regelbundna promenaderna.

– En hund öppnar upp för relationer, både med hunden och med andra hundägare som man som man möter på promenad. Jag tror att en hund ökar välbefinnandet och livslusten.


Annons

Annons

Mer hundforskning på G

Tove Fall berättar att man kommer att göra fler studier på människa - hund. Bland annat ska man undersöka om hundägare riskerar att i högre grad drabbas av hjärt- och kärlsjukdom om hunden dör. Man ska också titta på om människors tarmflora skiljer sig åt beroende på om man har hund eller ej. Därtill kommer man också undersöka samband mellan sjukdomar som drabbar både hund och människa. Om ägaren har diabetes, är det större sannolikhet att hunden också drabbas?

Studien Dog ownership and the risk of cardiovascular disease and death – a nationwide cohort study är publicerad i Scientific Reports. In press, och är författad av Mwenya Mubanga, Liisa Byberg, Christoph Nowak, Agneta Egenvall, Patrik K Magnusson, Erik Ingelsson och Tove Fall.

Läs mer

2024-10-29 09:40
Halloween är runt hörnet och kanske står det temafest med utklädnad, skräckfilmskväll eller utflykt till en hemsökt…
2024-10-22 15:29
Hur kan vi minska den påverkan som textilfärgning i dagens industri har på miljö och hälsa? Det har studenterna som…
2024-10-09 10:03
Ny forskning föreslår bättre behandlingsmetoder för utmattning med fokus på meningsfullhet och beteendeförändringar…